iDAN

03 Januari 2000

Elak terlalu kenyang, jangan terlalu lapar (Petua)

3.1.2000

Oleh Nuri Angkasa

BIASANYA kaki pancing (sebahagian besar) akan mengunjungi warung atau gerai untuk mengisi perut dengan makanan yang agak berat seperti nasi lemak, nasi dagang atau apa saja makanan yang mengenyangkan untuk mengelakkan lapar ketika berada dalam bot sebelum dapat menjamah nasi yang dimasak tekong dalam bot.

Amalan ini perlu dielakkan supaya kita tidak begitu ghairah mengisi perut terlalu awal sebelum melakukan aktiviti memancing. Kita harus berada dalam keadaan tidak terlalu kenyang dan tidak juga dalam keadaan terlalu lapar. Kesan kenyang ialah kita pasti berdepan rasa mengantuk, letih malah sukar bergerak pantas. Jika lapar pula kita pasti tidak selesa malah akan sentiasa mencari makanan.

Bagi nelayan atau pengail veteran, sarapan yang diambil awal pagi sebelum turun ke laut adalah cukup dengan sekadar mengambil secawan kopi-o panas dengan sekeping roti dibantu dengan dua biji telur ayam kampung rebus atau separuh masak.

Justeru bagi Pak Nuri petua amalan mengambil makanan sederhana sebagai sarapan adalah terbaik daripada mengisi makanan berat sebelum melakukan aktiviti lasak. Kesederhanaan ini juga dapat kita rasakan sendiri baik buruknya. Cuma kita perlu berhati-hati supaya sarapan tidak diambil terlalu lewat kerana boleh mengakibatkan perut masuk angin dan keselesaan untuk memancing akhirnya hilang.

Namun dalam apa juga usaha untuk mendapatkan keselesaan memancing, kita harus berada dalam keadaan sihat dan tidak banyak membawa masalah dalam bot. Perut juga berada pada tahap sederhana dan tidak harus menumpu sepenuh masa pada makanan.

Bertitik-tolak dari situ, Pak Nuri sekali lagi mengingatkan kepada semua kaki pancing supaya bersarapan awal pagi dengan mengambil makanan ringan sebelum turun memancing, dan amalkan ini sebagai petua. Insya-Allah, kita akan sentiasa berada dalam keadaan sihat dan selesa sepanjang berada di laut sekali gus menghindarkan anda mabuk dan muntah.

Joran

RAHSIA DI SEBALIK CIUMAN LELAKI ( Delima Merkah )

3.1.2000

# Bacaan ini hanya utk mereka yg sudah berumahtangga

Apakah tanda di sebalik ciuman suami atau pasangan anda? Tahukah anda di sebaliknya ada tersirat rahsia? Ya! Apakah rahsia di sebalik sebuah ciuman?

Kalau si lelaki atau pun wanita dilihat sedang mencium manja seorang kanak2 kecil yg comel, ia boleh dilihat sebagai tanda kasih dan minatnya terhadap si kecil itu. Ia suatu petanda sayang dan prihatinnya terhadap kanak2 itu. Tetapi apabila ada pasangan lelaki mencium atau mengucupi wanita, apakah tanda dan rahsia di sebaliknya?

Sesungguhnya kucupan atau ciuman seorang pasangan lelaki terhadap pasangan wanitanya itu terselit rahsia yg perlu anda ungkapi dan fahami persiratannya. Ia mempunyai makna-makna tertentu dan kita akan seronok apabila benar2 dapat menyingkapnya. Ia memudahkan anda utk memahami sikap si dia. Ciuman pada bahagian2 tertentu di tubuh wanita mempunyai rahsia yg berbeza lagi tersendiri.

Ciuman atau Kucupan pada Tangan
Jika seorang lelaki mencium belakang tangan anda, itu tandanya si dia menyanjung dan menghormati anda. Lelaki atau sesiapa sahaja yg bersopan akan mengucup orang yg dihormati dan disanjunginya pada bahagian belakang tangan orang yg berkenaan. Ini biasanya dilakukan oleh seorang anak terhadap ibu bapanya, seorang bawahan ke atas atasannya, seorang murid terhadap gurunya dan seterusnya....
Jarang berlaku seorang lelaki mengucup tangan pasangan wanitanya, apatah lagi seorang suami kepada isterinya. Jika berlaku juga sedemikian, itu menandakan si lelaki berkenaan benar-benar menyanjungi dan menghormati wanita tersebut sebagai seorang yg istimewa dalam hidupnya.

Ciuman di Dahi
Selalu juga kita saksikan seorang lelaki mencium pasangan wanitanya di dahi. Apakah tandanya?
Jika anda pernah dihadiahkan sebuah kucupan di dahi ,itu tandanya si dia begitu kasih terhadap anda. Dan kasihnya begitu kudus. Anda dapat berasakan getaran kasihnya pada anda begitu syahdu.

Ciuman Sayang
Jika pasangan anda mengucup anda di pipi, itu tandanya si dia sayang pada anda. Malah jika anda sedang marah dan dia tiba2 mencium pipi anda, itu maknanya dia tetap sayang pada anda walaupun apa yg terjadi. Malah ciuman sayang di pipi sering dihadiahkan oleh sang suami kepada isteri dalam suasana gurau senda dan ceria. Begitu juga apabila suami baru pulang dari kerja atau berjalan jauh, satu ciuman di pipi menandakan dia sayangkan anda, rindukan anda dan cintanya pada anda terus bersemi.

Ciuman Cinta
Saat anda sedang berdiri, tiba2 suami anda datang sambil memegang kedua pangkal lengan anda. Lalu anda dan dia saling berhadapan sehingga wajah anda bertembung dengan wajahnya.Lalu sebuah kucupan hinggap di bibir anda. Itu tandanya sebuah ciuman cinta sedang ditebarkan. Anda tetap dicintainya, bahkan kian hangat sehangat ciuman yang terhinggap.

Kucupan dari Belakang
Pernahkan anda dikejutkan oleh suami anda dengan kucupan dari arah belakang? Contohnya sedang anda sibuk mencuci pinggan, tiba2 pasangan anda menerpa dari arah belakang dan mengucup tengkuk dan pipi anda. Ini menunjukkan betapa pasangan anda begitu geram terhadap anda. Dan anda pun terasa terngiang bulu roma di saat itu. Namun anda patut berasa senang hati kerana tahu tahu betapa dia terngidamkan anda!

Kucupan Lutut
Hah! Betapalah lelaki ini telah rebah ke kaki anda. Benar, jika anda terjumpa lelaki yg sanggup mencium lutut anda, biarpun masih beralaskan pakaian, itu tandanya sudah teruk benar minatnya terhadap anda. Dalam hal ini, mudah pula anda mengambil kesempatan kerana dia akan tunduk pada setiap kemahuan anda.

Ciuman Di hujung Kaki
Ia amat jarang dilakukan oleh kebanyakan dari kita melainkan dalam sesetengah budaya dan adat resam India. Jika ada juga lelaki luar melakukannya , ia kira sudah luar biasa. Perlakuan ciuman di hujung kaki yang bukan kerana adat, itu petanda si lelaki berkenaan sudah terlalu merendah diri dan terlampau memuja anda.Anda boleh menganggap si dia boleh diperlakukan apa saja oleh anda. tapi, tengoklah juga. Lelaki pandai berlakon dan mungkin dia cuma melakonkan saja utk mendapat perhatian anda sedang hakikatnya tidak boleh diperlakukan seperti yg anda tafsirkan. Apa pun, kucupan sedemikian tidak seharusnya dilakukan

Nota Kamar: Artikel ini hanyalah sebagai bacaan semata-mata untuk menambah pengetahuan dan bukan untuk dipercayai 100%

Kutipan Dari Teratak Anna Abadi