iDAN

22 September 2016

Nasib Perasa Yang Bersara 5 Tahun Lalu ii.Peluit Ralit

Ini antara jawaban dari pihak JPA; Terima kasihlah banyak-banyak dengan jasa baik serta maklum balas tentang rayuan atau cadangan sy. Memang ada semakan yang dibuat tahun 2007 tapi sayangnya tidak merujuk ke jawatan sy semasa itu.

Malahan pihak JPA membuat rombakan gaji tidak tepat ke sasaran kerjaya sebahagian staf teknikal seperti sy & rakan lain ada sebilangan 200 staf; berbanding yang sy & rakan sy terhumban ke bahagian pentadbiran tangga gaji N. Mungkin masalah ini terlindung atau masalah terpencil sebab UPM sendiri ketika itu tidak mengkaji pun mendekati bidang kerjaya staf mereka di bahagian tenikal.

Perkara ini ada sy buat ada ke BPA sebelum sy bersara. 2009.

(3. Mengenai kenyataan pengadu bahawa rombakan gaji telah dijumudkan sekitar 10 tahun yang lepas, ianya fakta yang kurang tepat kerana kali terakhir Kerajaan membuat semakan gaji perkhidmatan awam adalah pada tahun 2012 seperti mana yang dijelaskan di dalam Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1 tahun 2012 iaitu Kenaikan Gaji Pegawai Perkhidmaatan Awam Persekutuan di Bawah Sistem Saraan Malaysia. Malah, sebelum bersara pada tahun 2009, pengadu sendiri telahpun menikmati semakan / penyelarasan gaji seperti yang diumumkan oleh Kerajaan pada tahun 2007 dan Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 7 Tahun 2007 iaitu Pemberian Kenaikan Gaji Kepada Pegawai Perkhidmaatan Awam Persekutuan di Bawah Sistem Saraan Malaysia.)
Peluit Ralit

Cer tenguk bagaimana staf bersara terpaksa bersaing dalam dunia makmur Msia; terpaksa menghadapi persaraan dengan hanya kenaikan tahunan sekitar RM20 berbanding pekerja lain yang mendapat paling rendah kenaikan RM100;

(pemandu pun lebih tinggi kenaikan tahunan mereka sekitar RM120 rombakan baru ini)

Perlu diingat ramai juga pesara masih membayar hutang rumah tanpa pun ada elaun perumahan mereka... atau jua elaun perkhidmitan awam (nama pun duduk rehat x kerja lagi).

Cadangan sy sekadar RM50 kenaikan tahunan paling rendah ini tak sampai pun 50% berbanding kenaikan yang dinikmati staf awam kini.

Ianya tertolak... emm bersyukurlah apa yang ada.

Peluit Ralit


Ini antara kenaikan tahunan pesara kalangan staf awam sekadar RM22. Barangan GST sahaja sudah ambik 6% terpaksa bayar; belum barangan pelik lain yang naik melambung harganya... RM22 sebulan kenaikan mampukan hidup bahagia di Msia makmur ini?.

MMms 31: Tak Kuat.


Badan makin tak kuat, mahu sangat makan ubat secara sempurna. Tanpa ngelat. Tapi kudrat badan amat tak kuat. Semalam makan empat jenis dari enam jenis yang kena makan. Habis ditangkapnya semua badan. Amat sukar nak bangun pagi. Gusar.

Kini telah cecah satu abad aku bergantung makan ubat. Sejak usia 48 aku sudah mula makan ubat sakit kronik ini. Mungkin tanya Pak Google aku dapat kesan tarikh sebenar mula jadi pesakit tegar bergantung makan ubat sakit kronik, asyik berulang alik ke Hospital Kajang & Hospital Serdang.

Ada catatan 1 Oktober 2008 Aku ditahan masuk Wad Kecemasan Hospital Kajang. Tatkala itu telah setahun lebih aku diserang sakit kronik. Tahun 2007 sejarah sakit kronik ini udah mula aku hidapi. Sebermula dengan buah pinggang berdarah sebab batu karang. Naiklah darah tinggi, masalah jantung, hati membengkak, kolesterol & diabetes.

Mungkin boleh tanya Pak Google "MMms idanradzi" ada sejarah sakit yang aku alami aku tulis di blog peribadiku. Apa MMms itu; singkatan dari perkataan Malaikat Maut mengintai selalu.

Tak pasti sampai usia berapa aku boleh bertahan; dalam kajianku rakan yang sama sakit sepertiku hanya mampu bertahan sampai usia sekitar 58 tahun sahaja. Rata-rata kena serang sakit kronik ini sekitar umur 40an. Ish maksudnya tahun hadapan ada tahun berhijrah ke alam baqa. Siap siagalah.

Ada seorang dua bertahan lebih lama dari 58 tahun tetapi mereka ini melalui pembedahan jantung sebelum usia 60an. Seperti Abg Rashid panjang umurnya dapat cecah usia 60an lantaran sekitar usia 40an masuk IJN tukar saluran darah dari urat di pehanya.

Selalunya jika udah masuk usia 60an sukar doktor mahu membuat pembedahan jantung faktor daya kekuatan badan pesakit. Tak pastilah dengan kemudahan peralatan perubatan moden kini apakah boleh membantu pesakit kronik setua aku.