iDAN

06 Disember 2013

BILA BICARA KISAH SILAM; (Buat Kekasih Gelapku)

AWAK: tak sangka sejarah dulu kita kini awak lafazkan; mana tahu awak menyukai abang (menyukai itu bagaimana). Jika menyukai sebagai abang itu biasa-biasa.

Sungguh abang amat CEMBURU bila tahu awak jatuh cinta dengan arwah kekasihmu (rakanku jua). Ada beberapa faktor perbedaan antara kami yang menjadi rahsia. Rahsia ini biarlah abang simpan sebab tak baik nak kita bandingkan pendirian abang & arwah kekasihmu dalam pergaulan, takutnya nanti kita mengaibkan dia, takut dapat dosa mengumpat sedangkan kita juga sama. Mungkin kita jauh lagi aib dari arwah kekasihmu.

Iman kita bak kulit bawang. Tipis sangat. Cuma abang tak berani mengatakan abg suka awak. Masa pertama awak menyapa abang di makmal. Sungguh abang sepanjang hari teringat awak. Kalau nak dikatakan abang jatuh CINTA pandang pertama itu juga abang akui tapi terlalu banyak menghalang abang ketika itu.

Sampai kini kalau awak perasan abang takut melihat wajah awak sebab bara perasaan itu bagaikan masih ada. Tapi segalanya telah terlambat. Jika bara itu menyala kebarangkalian ianya marak dalam kadar bahaya. Cemburu sesal tak mungkin dapat memiliki perawan awak atau tidak lagi dapat miliki hati awak setelah awak menjadi janda. Semua itu telah abang lalui. Apakah lagi abang kena akur awak kini milik orang; milik sahabat abang sendiri (awak asyik jatuh cinta dengan rakanku). Pernikahan kali kedua awak biarlah menjanjikan awak aman bahagia.

Terlalu banyak rahsia di hati ini tak mungkin dapat diungkapkan. Biarlah ianya menjadi rahsia.