iDAN

05 November 2009

Moh! Masuk Hutan (Singgahsana)

Semasa aku di zaman kanak-kanak dulu, selain hobi berikan, memancing, tahan bubu, menaut ikan Haruan, tangkap ikan Pilai Lawan, menuba ikan malahan pernah buat bom untuk timbulkan ikan dengan menggunakan belerang mercun. Memang kreatif kanak-kanak zaman dulu.

Hobi lain ialah masuk hutan, bukan sekali dua demam kena Sampuk@ ketegor tapi memang tak serik-serik. Mana tak kena ketegor; semuanya diredah, perkampungan Orang Bunian pun habis di redah untuk melastik burung Punai Daun, Atau Burung Raja Pelanduk.

Aku juga pandai buat jebak dari batang Bertam. Sangkar semua tu memanglah asasnya kenal burung. Ikut musim kalau banyak burung pipit. Pikat burung pipit pun mendebarkan juga. Dedulu manalah ada getah perangkap tikus semua tu. Pikat burung pipit guna getah dari pokok Terap. Ada banyak jenis burung Pipit; yang popular adalah Pipit Uban & Pipit Tuli. Nak sebut jenis pipit mahu boleh buat jurnal 100 muka surat. Pipit Padi Burung Pipit Pinang Burung Pipit Rawa Burung Pipit Rimba Burung Pipit Tanah. Macam-macam pipit ada.

Burung Merbah pun syok juga melastiknya, dagingnya memang sedap. Merbah pun banyak jenis juga. Kalau tak jumpa burung Merbah, Punai atau Perling yang dagingnya agak besar. Burung Daun, Sepah Puteri pun jadi; Burung Daun ini biasanya buat sarang dengan menjahitnya di daun lebar. Sepah Puteri pula amat cantik ronanya, suka makan madu selalu ada di Pokok Dedalu. Jika musim buat Jerat Bingkas untuk burung Ruak-Ruak pun memarik juga. Ada yang panggil burung Ruak-Ruak ini burung ayam-ayam. Orang Dewasa rajin mendekut.

Menjaring burung juga menarik, selalunya ketika senja bila burung berkumpul mahu tidur. Langsung tak takut sendirian meredah hutan. Terserempak dengan ular sawa & tedung itu memang biasa; tapi memang tak pun takut & serik. Tenggiling pun sering ditemui jika masuk ke hutan. Itu namanya jiwa kanak-kanak.

Emm! kalau tanya kanak-kanak zaman sekarang, burung Pipit Uban pun mereka tak kenal. Ini kan pula Sepah Puteri & Burung Punai itu.

Kalau zaman itu boleh dikembalikan menarik juga. Asyik tenguk National Geographic rasa bosan juga. Kita mahu yang realiti.

Sila Klik URL ini jika mahu mengembara ke alam misteri paranormal iDAN di Tasik Bunian.

Diintai Puteri Bunian