iDAN

06 Julai 2010

Uruguay Tersingkir ke Akhir! (Sukan)

Itulah perjalanan yang dapat dinobatkan buat pasukan Uruguay. Tersingkir!. Terlampau mahu menjadi Wirawan hingga mengguris hati peminat Afrika; Ghana tentunya akhirnya Uruguay tersingkir ditentangi pasukan Belanda 2-3 (1-1).

Sekitar jam 4:30 pagi barulah berakhir pertandingan 90 minit di mana jika diperhatikan kedua-dua pasukan banyak melepaskan peluang menjaringkan gol. Tidak dinafikan kubu Belanda goyah di saat akhir hingga menghasilkan satu gol yang nyaris memerangkap permainan ke masa tambahan.

Jagoan Suarez sekadar sejuk badan di tepi padang lantaran digantung satu perlawanan atas tindakannya terlalu ghairah ingin menjadi penjaga gol.( Pegang bola di garisan pintu gol.) Tanpa Siarez nampaknya banyak amat serangan Uruguay terhalang begitu mudah. Uruguay silap berbangga dengan corak permainan Suarez lantaran matlamat bermain bukannya sekadar kecundang di separuh perlawanan tetapi mara ke akhir mengharapkan menjadi juara. Tak dapat dinafikan jika ada Suarez di padang pasukan lawan pasti mudah dilentur & patah serangannya.

Belanda mara ke Perlawanan Akhir menanti perlawanan kalah mati antara Jerman atau Sepanyol awal pagi nanti. Dalam bualan aku dengan rakan-rakan kebanyakan mereka amat menyukai corak permainan Jerman yang lebih kepada berpasukan bukan skil individu atau samba.

Pasukan yang kalah akan bertemu Uruguay untuk tempat ketiga atau keempat. Rasanya Uruguay telah terbau untuk menduduki tempat ketiga!. Suarez pasti mengganas lagi!, bilamana dapat dilepaskan di padang untuk menentukan Uruguay tidak putih mata merebut tempat ketiga.

Bagaimana pun bola itu bulat Yoep oii!

Semakin tua kita semakin sepi


Anda belum bersara. Jika anda makan gaji pastinya anda akan menunggu sampai berumur 58 baru bersara. Apakah persiapan anda ketika bersara nanti; paling tidak anda pasti akan mahu pergi menunaikan Haji di Makkah. Ketika umur berapa. Perlu diingat jika mahu pergi bersama isteri anda kena ada sekitar RM20K belum masuk membeli belah, belum sampai ingin menggunakan pakej dari agensi swasta; rata-rata RM15K bagi satu Pakej Haji

Jika anda berkerja sendiri mana mungkin ada tempoh bersara, pastinya akan berkerja sehingga semampunya. Kecuali ada waris yang mahu menggantikan perusahaannya yang telah pun berusia 30an tahun lebih tentunya.

Jika anda telah bersara atau berehat dari berkerja bagi pekerja sendiri; apakah lagi matlamat anda selain pergi menunaikan Haji. Kalau duit lebih pula pasti teringat mahu mengerjakan umrah.

Ramai warga tua atau golongan warga emas menjadi suri rumah menjaga cucu atau tinggal dengan anak atau menantu. Biasanya jika pasangan suami isteri masih sihat, tinggal berdua di kampung pun tak jadi masalah; banyak aktiviti di kampung boleh dilakukan. Seperti berkebun, menternak ayam itik atau bermasyarakat. Tak semua bernasib baik dapat berdua kembali, bagai pertemuan awal & bercinta di zaman remaja. Mesra selalu, bercinta sepanjang zaman.

Bagaimana jika isteri atau suami pergi awal meninggalkan kita sendirian. Anak-anak telah punyai kehidupan sendiri. Mahu tinggal di kota tak semua kita rasa selesa. Dengan wang pencen atau simpanan yang sedikit mana mungkin kita dapat sering menziarahi anak-anak di kota malahan mana mungkin dapat sering melancong untuk melihat negara orang. Jika mahu melancong pun apakah bahagia sendirian? Maka pastinya kita rasakan hidup kita amat sepi.

Sepi sesepi-sepinya.

Kita perlukan kawan sebenarnya!. Kawan yang bagaimana?, Siapa & dapatkan orang yang rapat memenuhi kesepian anda?.

Selain kawan apakah minat atau hobi akan menjadikan hidup kita ini lebih bermakna?.

Cubalah anda fikirkan!.

Emmm! Ada masalah pula dengan Ulasan; bila diterima tak masuk ke Ruang Ulasan Pembaca.
ini aku kutip dari e-mel

V.I.C @ D.I.A.N.A telah meninggalkan ulasan baru pada catatan " Semakin tua kita semakin sepi (Singgahsana) " anda:

Iya la... bila baca entry ni baru vic teringat ttg kehidupan selepas bersara...

Mungkin tak pernah terfikir sebelum ni sebab tak terfikir boleh hidup sampai umur 55 kot..

heheheheheh..

Kalau dah tua nanti, hendaknya tak mahu susahkan sesiapa... biarlah meninggal sebelum sakit.

Takut nak susahkan Aliyah... dia pun ada mama dia nak jaga.
Dik VIC

Abg di ambang Warga Emas ... tak tahulah sempat ke tidaknya, dalam sehari dua ini asyik layan bola tidur tak menentu dah mula pening!; nak meraban baliklah kesihatan ini; biar pun bulan lalu abg telah dilepaskan dari kawala Klinik Kardio.
Abg menulis begini lantaran, dalam ramai-ramai rakan & taulan nampaknya makin menjarakkan diri dari kita apatah lagi jika kita tidak menyapa.

Seingat abg hanya beberapa orang seperti Pak Wahid, Ulan, Fairuz, Tok Perak, Saleh, Amin & beberapa orang sahaja yang masih mahu bertanya khabar, itu lantaran bertemu di FB atau Blog. Di blog nampaknya ramai yang semakin intim tetapi ada ketikanya senyap sepi; tenggelam bagai batu seperti mana perginya beberapa rakan yang pangkat adik atau anak kandung tetiba senyap entah ke mana bersama Mas Jokonya. Kalangan teman di blog hanyalah rakan yang masih ikhlas & jujur mengingati abg... nan rajin bersapa.

FB abg hanya nampak mereka yang ralit dengan ICT seharian mengadap PC lantaran terasa sunyi; memang ramai rakan lama semasa di SMI Ipoh menyapa tetapi mereka nampaknya masih gempak mengejar status pun kerjaya masing-masing; Pertemuan sekadar mahu meraikan rakan yang berjaya dalam kehidupan; rakan yang mendapat gelaran Wirawan atau Tan Sri atau Datuk atau Datin. Bagaimana rakan orang biasa, Imam yang disegani, rakan sekadar kerja kuli atau jual ikan di pasar atau sekadar menjadi Penyair sepi begini.

Maka itu abg lebih suka mengintai rakan yang benar-benar rindukan abg, abg sanggup meredah sepi malam lantaran abg tahu ada kalangan rakan abg memang mahu menemui abg.

Atau lebih baik kita menyendiri; jika itu mendamaikan hati.
Ini pun cuma kenal berkala; ibarat kata ada ketika senjakala baru menyapa. Kalau ada ceritera.
Lumrah manusia memang ghairah meraikan akan kejayaan; jiwa akan segar bilamana dilimpahi keagongan. Bukan kehampaan, musibah, kesakitan, kemiskinan & bencana amat naif serta takut untuk diingati atau diziarahi. Kehilangan akan hanya terasa bilamana diri kita telah tiada.

Selalunya abg yang rajin buat panggilan telefon jika ada sesuatu berita yang diterima melalui SMS. Telefon Bimbit pula bukan wadah untuk abg kerap berhubung.

Biar pun orang terdekat, anak atau isteri belum tentu dapat menemani kita ketika sakit atau sebagainya. Manusia memang amat sibuk dengan urusan sendiri. Maka itu Warga Emas ramai terpisah atau merajuk jauh ke rumah kebajikan atau tinggal sendirian di pondok terpencil.

Tak ada siapa suka menjaga orang tua apatah lagi berpenyakit. Inilah masalah kita; sering tidak mendekati hati orang tua.

Dik VIC pasti teringat akan catatan abg bila telah setua ini & punya sakit kronik begini.... nanti!.

YB telah meninggalkan ulasan baru pada catatan " Semakin tua kita semakin sepi (Singgahsana) " anda:

Salam iDAN

Kawan sejati dapat menandingi saudara seuri. Teman sejati adalah penghibur tatkala sunyi. Kawan yg baik adalah rakan ketika rawan. Isteri yg baik adalah juga rakan. Suami yg baik adalah juga teman.

Sahabatku YB; memang kita berharapkan begitu; punyai Kawan Sejati. Tak tak semua beruntung punyai Kawan Sejati. Semasa kita kerja mungkin ada lantaran berkepentingan; setua kita tua rasakanlah sendiri.

Sepanjang aku berawan telah lebih 3 tahun bergelut dengan pelbagai tekanan sakit Kronik ini rasanya aku dapat melihat siapakah rakan yang rasa simpati; adakah?. Rasanya jika ada pun mereka yang jauh kenal di Alam Maya itu pun tak sepadu.

Rakan semasa berkerja dulu rasanya lebih kepada berkepentingan. Jika dulu yang nyata rapat sebab nak minta pertolongan. Mungkin kita sering dijadikan Batu Loncatan; bayangkan rakan yang telah berjaya amat sedikit yang kenalkan kita. Kesibukan mereka telah menghilangkan ingatan tentang persahabatan.

Jika tetiba pasangan hidup kita berubah; semasa bercinta asyik nak berjumpa; bila berjumpa banyak nak bercerita. Tetapi bilamana kita dah tua tak punya apa; segalanya jadi terbalik, berbual pun asyik mencari salah semata, berkata pun asyik menyindir kita. Mana mungkin kita meramalkan sikap manusia. Hati manusia sering bagaikan pantai yang asyik berubah. Sekali ombak mendatang pasirnya tak semestinya putih bagai dulu.

Masalah ini yang sebenarnya melanda keluarga kita yang amat perlu dibetulkan!.

Halalkah Sijil Simpanan Premium?

Pandangan Pertama.

Soalan:

mohdnoorsalleh@gmail.com.

Apakah hukum kita membeli Sijil Simpanan Premium (BSN) dan apakah hadiah itu halal dari hukum syarak

Jawapan :

Assalamu Alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Mesyuarat majlis fatwa kebangsaan pada 26-27 September 2007 memutuskan bahawa Sijil Simpanan Premium – BSN diharuskan.

Oleh itu, hadiah yang ditawarkan juga dihukumkan harus untuk mengambilnya. Wallahu ‘alam.

Panel Kemusykilan Agama, JAKIM

Nombor Rujukan :PANEL SJAI 060209

Tarikh Selesai :06/02/2009 08:14 AM


Pandangan Kedua

Guest ustaz,bolehkah muslim membeli sijil simpanan premium BSN? apa pandangan Islam mengenainya?

Boleh, dah ada fatwa

http://www.ustazamin.com/


Pandangan Ketiga

Hukum menyimpan wang didalam Sijil Simpanan Premium

Soalan 02

1. Apakah hukum menyimpan wang dalam Sijil Simpanan Premium yang dikendalikan oleh Bank Simpanan Nasional ?

Jawapan :

1. Kita boleh menyimpan wang di mana-mana sahaja dengan syarat Institusi Kewangan tersebut tidak terlibat dengan :

i - Perniagaan berunsurkan RIBA.

ii - Terlibat dengan pelaburan yang haram.

iii- Perjudian.

iv - Penipuan.


Pandangan Keempat

07 hb Januari 2010 pukul 1.32 pagi

Ulasan Hukum Sijil Simpanan Premium

Oleh : Zaharuddin Abd Rahman

Hukum sijil simpanan premium telah lama ditanya kepada saya. Sekitar tahun 2006 saya pernah memberikan respon ringkas namun tidak mempunyai kata putus disebabkan kekurangan informasi.

Dari masa ke semasa saya masih sesekali meninjau perkembangan Sijil Simpanan Premium ini. Sebagai yang pernah saya sebutkan di dalam ulasan sebelum ini, beberapa perkara perlu dilihat untuk menentukan status hukum bagi Sijil Simpanan Premium, iaitu :-

* Wang terkumpul hasil simpanan orang ramai, ke mana dilaburkan? Dan siapa yang memantau?

* Apakah kontrak yang digunakan antara penyimpan dan pihak BSN ? Adakah wadiah, mudarabah atau Qard?

* Hadiah yang ditawarkan melalui cabutan adakah ia judi ?

* Adakah produk Sijil Simpanan Premium ini diletakkan di bawah BSN Islamic Bank dan telah mendapat pengesahan Majlis Shariahnya?

Tanpa maklumat yang mencukupi, kesemua empat perkara tersbeut di atas tidak akan dapat disemak dengan adil lagi tepat. Hasilnya saya gagal memberikan sebarang pandangan berkenaan statusnya.

PERKEMBANGAN

Namun demikian, pada awal tahun 2008, saya bertemu dengan seorang bekas Pegawai BSN Islamic Banking di Pesta Buku Antarabangsa, ketika itulah saya mula mendapat lebih banyak maklumat dari bekas orang dalam BSN sendiri. Beberapa persoalan yang kabur sebelum ini telah terjawab. Tatkala itu status hukum untuk SSP yang mampu saya rumuskan adalah, ia adalah tidak patuh Shariah atau dalam kata lainnya, ia haram kerana wang yang terkumpul dilaburkan secara halal dan haram tanpa sebarang pemantauan. Saya juga dimaklumkan tiada sebarang kontrak jelas antara penyimpan dan BSN, serta produk ini tidak disahkan oleh Majlis Syariah BSN Islamic.

Namun demikian, saya masih sukar untuk menulis apa-apa secara terbuka kerana kebanyakan maklumat adalah secara verbal tanpa bertulis.

Sehinggalah Julai 2009 ini, satu Seminar Kewangan Islam akan dianjurkan oleh USIM. Saya turut menyumbang satu kertas kerja untuk pembentangannya pada 16 Julai 2009, namun kemungkinan besar saya tidak dapat hadir. Cuma sewaktu meneliti tajuk-tajuk pelbagai kertas kerja para pembentang saya terlihat satu tajuk yang berkaitan iaitu :-

"The Issue of Gambling in Premium Savings Certificate (Sijil Simpanan Premium) of Bank Simpanan Nasional in Malaysia: An analysis from the Shari'ah perspective"

Saya dengan segera menghantar email kepada penulis dan pembentang yang juga merupakan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah BSN Islamic.

Dan berikut adalah petikan email beliau kepada saya memberitahu hasil kajiannya :-

Sebenar ada berberapa isu Syariah berkaitan SSP antaranya:

* 1- Persoalan sama ada SSP ada unsur perjudian, tetapi berdasarkan operasi SSP, tiada judi.

* 2- Qard, kerana dari segi perundangan, akaun SSP adalah satu qard daripada BSN, so BSN tak boleh janji sebarang hadiah kerana "Kullu qardin jara naffan fahua riba".

* 3- Investment, diurus secara konvensional, bercampur-aduk riba dan non-riba. Lagi pun BSN sendiri dari segi pentadbiran dan akaun memang menganggap SSP sebagai produk konvensional.

Solutionnya ialah mengikut apa yang dilaksanakan oleh Bank Islam, kerana kebetulan yang design "SSP-i" asalnya staff BSN, kemudian berpindah ke Bank Islam.

Bagi sesiapa yang inginkan perbincangan dan perdebatan lanjut berkenaan hal ini, hadirlah ke pembentangan kertas kerja tersebut di persidangan ini .

KESIMPULAN

Jika demikian, hasil kajian beliau adalah sama dengan hasil kajian awal saya cuma tidak mampu saya coretkan secara bertulis kerana ketiadaan autoriti dan bukti bertulis.

Saya bersetuju bahawa hadiah kereta dan sebagainya yang diberi melalui cabutan nombor sijil yang dipegang oleh penyimpan adalah bukan judi. Ia jelas kerana pihak penyimpan tidak mengalami sebarang kerugian walau tidak terpilih. Justeru ia bukan judi yang sifatnya mendedahkan peserta kepada rugi jika tidak terpilih, untung jika menang. Hal itu tiada dalam sistem cabutan SSP.

Saya juga bersetuju bahawa kontrak di antara BSN dan penyimpan adalah qard atau pinjaman, Justeru, sebarang hadiah atau dividen yang dijanjikan oleh BSN (jika ada) adalah riba berdasarkan hadis dan ijma ulama.

Saya juga bersetuju bahwa apabila wang terkumpul disalurkan kepada pelaburan bercampur halal dan haram, ia sama sekali TIDAK PATUH Shariah YANG TIDAK BOLEH disertai oleh mana-mana orang Islam.

Justeru itu, apakah hukum Sijil Simpanan Premium BSN ?

Saya difahamkan pihak BSN Islamic sedang bertungkus lumus memperbaiki system sedia ada SSP kepada cara dan kaedah Islam.

Sementara belum wujudnya produk SSP Islam, menyertai SSP yang sedia ada adalah sama seperti menyimpan di dalam sebuah akaun riba di mana-mana bank konvensional. Hukumnya juga adalah sama, iaitu haram, menyertainya juga haram.

Majlis Syariah BSN Islamic juga tidak memberikan sebarang pengesahan patuh Shariah kepada produk SSP ini. Saya juga difahamkan bahawa pihak JAKIM juga telah dimaklumkan berkenaan hal ini dan mereka sedang melakukan tindakan yang sewajarnya untuk menanganinya.

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman


Ulasan Peribadi:

Inilah masalah kita umat Islam segalanya bercampur-aduk; Halal; Haram;

Rata-rata gaji pekerja di UPM umpamanya ramai yang dimasukkan ke CIMB atau MayBank bank yang mengamalkan sistem riba, kita tidak pun membuka akuan cara Islam, kita endah tak endah sahaja masalah ini.

Mentelaah akan hukum-hakam SSP di atas jika majlis agama Islam telah mengharuskan SSP kita pula bertelingkah akan halal haramnya maka semakin rumitlah hidup kita.

Bila kita kaji betul-betul selagi kita bergaul dengan kaum kafir dapatkah kita melarikan diri riba ini. Sedangkan gula yang dimakan pun hasil & keuntungan manusia terkaya di Malaysia itu dilaburkan di mana! di simpan bank mana. KFC itu sendiri pelaburnya siapa duit keuntungan dibiakkan di mana. Samalah TESCO itu milik siapa, kita asyik bantu mereka. Kita asyik memajukan mereka yang membenci Islam kita.

Bila MyDin kita asyik perlekehkan tuduh barangan rejek & pelbagai cemuhan. Sedangkan harumannya atau minyak wanginya sama saja baunya yang dijual oleh mereka di kedai lain yang berganda mahalnya. Berasnya jauh lebih murah & tetap enak kalau pandai memasaknya. Kain pelekatnya tak pun reput malahan murah lagi.

Kedai Mamak pun sama mereka berurusan dengan siapa?. Aku jenis sering memerhati perniagaan mereka; rata-rata bekalan mereka dari kaum cina. Van kaum cina yang hantar pelbagai barangan. Ah! penat.

Kami memilih meletakkan Mas kahwin di SSP tahun 80an adalah lantaran keraguan perjalanan Bank Islam. Pengalaman nak beli rumah perlukan 20% dari harga rumah; kita ramai tak mampu!, bukan tak mampu tapi layak pun memohon Pinjaman Perumahan di Bank Islam. Isu ini yang memerangkap kita ke arah meminjam ke bank komersial; bank konvensional yang mengamalkan riba.

Yang nyata kalau pun kita dapat hadiah utama SSP, BMWlah katakan tak memastikan kita kaya raya pun!. Jual BMW sedekahkan ke rumah anak yatim atau yayasan kebajikan. SSP baru sekarang ada dividen dulu memang tak ada apa pun. Sebab itu aku kata ianya tak riba. Nak kaji akan ke mana dilaburkan duit kita simpan samalah kalau kita nak tahu majikan kita dapat duit dari mana? Nah! apa kurangnya duit Tabung Haji tau-tau lesap dihilangkan diselewengkan.

Dulu aku memang ada beribu duit sijil SSP ini, habis aku jual tak tahulah pula ada saki baki lagi; top-top dapat hadiah. Aku pun tak tahu sijil itu di mana!. Itu yang aku kata ianya turun dari langit tak berharap sangat pun nak dapat BMW.

Duit hadiah SSP ini bagiku boleh diagihkan ke Cukai Tanah, Cukai Pintu atau Denda Lewat Bayar mahal melampau, Kadar atau takrif elektrik di rumah kediaman pun rasanya tidak memihak kepada kita sebagai pengguna. Ianya memang tak menentu kenaikan dari pihak kerajaan yang sentiasa menghimpit kehidupan kita.

Sebut masalah duit; memang tidak pernah adilnya buat kita jika ingin berharta di bumi yang tidak berpijak dengan perundangan Islam yang luhur ini. Kajilah hak milik harta benda atau harta tanah yang kita miliki; cara apa kita amalkan pembeliannya; terutama kenderaan kita asyik beralasan darurat!.

Maka isu SSP jika kita ragu-ragu halal haramnya; Jangan Beli sijilnya. Itu lebih selamat.

Penyair iDANRADZi menang Loteri (Singgahsana)


"Naik buat apa duit Mas Kahwin ini?" Mila bertanyaku sekitar tahun 80an. Tak banyak mana duit Mas Kahwin bagi rakyat Selangor. RM80 sahaja.

"Belilah emas sebagai kenangan!"

"Susah nak jaga emas ni, silap terleka hilanglah pulak!"

"Simpan sahaja di bank!" aku mencadangkan.

"Bank bukankah akan bergelumang dengan riba!"

"Nak tak ada riba simpan di BSN beli Sijil Simpanan Premium (SSP), mana tahu kut! dapat hadiah berganda. Duit kita tak pun luak..."

Mila termakan akan cadangan aku, lalu sejak berzaman Mas Kahwinnya dimasukkan di dalam BSN. Bila dia telah berkerja rajinlah dia menambah sijil SSBnya. Tahun 80an tak terfikir pun bab Bank Islam atau Tabung Haji. Hanya SSP sering diperkatakan orang. Zaman itu tak apa pun kadar faedah bagai sekarang.

Jika tak silap telah dua kali Mila mendapat hadiah; pertama dia dapat Mini Kompo & kedua dia dapat hadiah berbentuk sijil SSP tak perasan berapa ratus.

Cincin hantaran yang aku beri lesap dibebas pemukau ketika aku di Jepun; Mila yang tinggal sendirian di Kg Malaysia Tambahan kena pukau, semua barangan kemas, emas & duit ghaib.

Minggu lalu aku mendapat surat dari Pos Laju Bangi; ada bungkusan yang perlu aku tuntut dalam tempoh 2 minggu. Aku mati-matian mengatakan pasti bungkusan dari Dutch Lady. Dalam beberapa bulan lalu ada pihak Dutch Lady mahu menghantar bungkusan sampel barangan mereka kepadaku. Sampai sekarang pun tak ujud.

"Isk! surat sekecil ini pun kena ambil di bahagian bungkusan ini!" Pengawal Keselamatan yang ramah macam bukan orang kita menyapaku.

"Tolonglah buka saya pun hairan dia bikin balut macam ini.." aku menghulurkan surat bungkusan yang aku terima berbalut dengan plastik, amat sukar untuk dibuka dengan tangan. Pengawal yang sebaya aku itu beriyer-iyer amat tolong membukanya. Habis terkoyak sana sini.

"Tenguk sampul surat saya syak saya mungkin menang loteri ni!; kalau BSN mestilah SSP.." aku bersuara dengan rasa teruja.

"Nah memang betul telahanku; aku berjaya mendapat hadiah dari SSP!"

Ini yang aku anggap rezeki itu boleh saja turun dari langit, syukurlah!.

(Rahsiakan sahaja berapa.. tapi agak lumayan berupa Sijil SSP bukan satu sijil sahaja yang menang... wah!)

Adoi Blog meragam sampai bila?

Jijahh @ f.k telah meninggalkan ulasan baru pada catatan " Penyair iDANRADZi menang Loteri (Singgahsana) " anda:

Tahniah dari Jijah ;) ... semoga dimurahkan rezeki selalu

Terima kasih Jijahh.. memang kita tak duga dapat duit terpijak!... mana tahu kut! nanti dapat BMW! wah! baru benar-benar dapat menikmati hidup.

Abg beli SSP tu di BSN UPM, memang di BSN UPM telah galak menang hadiah kereta & pelbagai lagi yang lain.