iDAN

03 Ogos 2011

Masalah Tanah di Sabah merebak ke Semenanjung!.

Tanah kampungku habis dipagar kaum asing atas nama syarikat
hak milik bukan orang asal di kampung kami. Pernah berlaku kejadian di mana
penduduk kampung ditetak dengan parang oleh kaum cina lantaran berikan atau menjaring ikan di tanah ini. Dulu memang bumi ini hak milik nenek moyang kami tetapi demi pembangunan penduduk kampung dipujuk jual tanah untuk dilombong. Akta tanah tidak memihak kepada pemilik asal, sekarang tanah ini bertukar tangan kepada bukan Melayu. Pemastautin Tetap (PR) dari Indon yang memilikinya. Sebaiknya ianya biarlah kekal sebagai Rizab Melayu demi menjaga Jati Tanah ini yang asalnya Tanah Melayu. Sila semak berapa banyak Mukim Teja Kampar Perak ini telah menjadi hak milik kaum asing sejak 15 tahun lalu!. Angkara siapa semua ini boleh berlaku!.

PATI IC PROJEK KINI MENJADI 'RAJA' DI TANAH ADAT?

LAPOR.... Ninah (kanan) menunjukkan salinan laporan polis yang dibuat sebelum ini namuntidak diambil tindakan oleh polis memaksa Ninah membuat laporan polis terhadap Ketua Polis Daerah Lahad Datu. Manakala suami Ninah memegang surat keputusan penyiasatan tanah yang memberi hak kepada Wahab untuk mendapat sebahagian tanah adat yang diusahakan keluarga Ninah.

Oleh: MUHAMMAD HAIKAL HALIM

PENDATANG tanpa izin yang mendapat kad pengenalan projek bukan sahaja berani menjadi Ketua Cawangan UMNO, malah merampas tanah adat dan bersubahat dengan Penolong Pemungut Hasil Tanah untuk mendapat geran hak milik ke atas tanah adat yang diceroboh.

Seorang pewaris tanah adat, Ninah Binti Gaya, 34, memaklumkan beliau tidak pernah menyangka tanah adat peninggalan arwah ayahnya, Gayah Bin Mansur di Kampung Silam telah diceroboh dan cuba dirampas Ketua Cawangan UMNO Silam Pacific Hardwood, Haji Wahab Bin Nonong.

“Menurut bapa saudara saya, tanah ini adalah tanah adat kerana kami pohon atas geran NT apabila salah seorang pemohon asal, Allung Laedin tidak lagi berminat atas tanah yang diteroka dan menjual bahagiannya kepada bapa saya,” ujar Ninah yang mendakwa PT79114519 yang dipohon oleh bapanya telah dibatalkan sedangkan Allung telah menyerahkan bahagiannya PT 72111313 kepada arwah bapanya.

Kata Ninah, Wahab yang sebelum ini menumpang di tanah arwah bapanya telah menggunakan surat kuasa palsu untuk memperdaya Penolong Pemungut Hasil Tanah Lahad Datu kerana beliau memohon tanah tersebut melalui PT 89110399 menggunakan pelan tanah yang diduduki keluarga Ninah selama ini; sedangkan pada dasarnya Wahab memohon kawasan lain.

“Saya terkejut kerana Kerajaan mengeluarkan Geran Draf CL 115403640 atas nama Wahab Bin Nonong di atas tanah adat yang kami duduki sejak 1950-an lagi, walaupun beliau hanya menumpang tanah adat milik keluarga kami,” ujar Ninah yang kesal kerana kecuaian Jabatan Tanah dan Ukur mengeluarkan geran draf berkenaan.

Setelah dibantah mengikut Seksyen 15, Ordinan Tanah Sabah, Penolong Pemungut Hasil Tanah Lahad Datu, Awang Fauzi Bin Awang Tahir telah memanggil Ninah dan Wahab ke Pejabatnya pada 5 Mei 2009 untuk menyelesaikan bantahan tersebut dengan memerintah tanah tersebut dibahagi sama rata dengan Ninah.

PPHT juga mengarahkan agar geran draf CL 115403640 yang telah dikeluarkan atas nama Wahab Bin Nonong dibatalkan selaras dengan Seksyen 88, Bab 68, Ordinan Tanah Sabah.

“Bagaimana boleh dibahagi dua sedangkan Wahab tidak berhak ke atas tanah ini kerana adik beradik saya ramai. Keputusan ini tidak adil dan saya percaya berlaku amalan rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang begitu ketara sehingga Wahab diberikan geran draf yang hampir melupuskan hak kami jika saya tidak membuat bantahan,” ujar Ninah yang mendapat perintah mentadbir harta pusaka arwah ayahnya daripada Mahkamah Syariah Tawau.

Tegas Ninah, PPHT tidak berhak untuk menentukan pertikaian dan memutuskan tanah adat berkenaan diserahkan kepada pemohon lain yang tidak ada kena mengena dengan keluarganya.

Sehubungan itu, Ninah mendesak agar Pengarah Tanah dan Ukur campurtangan untuk menyelesaikan pertikaian tanah tersebut dan polis mengambil tindakan sewajarnya terhadap Wahab Nonong kerana menceroboh tanah adat keluarganya.

Ninah turut mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat bagaimana Wahab boleh mendaftar permohonan tanah dan diberikan kelulusan di atas tanah adat yang diduduki keluarga sejak zaman colonial sehingga kini.

Bagi menegaskan tindakan beliau, Ninah telah menghubungi peguamnya dan membuat laporan polis, LDD/RPT/1777/10 pada jam 11.20 malam, 17 Mac 2010 dan mendakwa bahawa;

“PADA jam lebih kurang 4.30 petang bertempat di rumah Taman Kafoh, No.10, Jalan Segama Lahad Datu, saya dimaklumkan oleh bapa saudara saya, Hj Aspala Bin Sahiran bahawa tanah yang kami duduki seluas lebih kurang 15 ekar adalah tanah adat yang telah diusahakan oleh bapa saya. Sebagai pewaris yang sah yang mendapat perintah pentadbir harta pusaka Gayah Mansur, saya datang ke balai membuat laporan agar Polis di-Raja Malaysia menyiasat dan mengambil tindakan dibawah undang-undang jenayah terhadap sesiapa sahaja yang terlibat secara langsung atau bersubahat sehingga kerajaan mengeluarkan geran draf CL 11543640 kepada Hj Wahab Bin Nonong No kad pengenalan H0568477 secara tidak sah, culas dan bercanggah dengan Ordinan Tanah Sabah.

Laporan ìni juga dbuat terhadap Hj Wahab Bin Nonong kerana telah menceroboh tanah adat milik keluarga saya dengan menebang beberapa pokok dan menanam kelapa sawit di atas tanah yang telah diceroboh. Laporan ini juga dibuat terhadap Ketua Polis Daerah Lahad Datu kerana gagal mengambil tindakan di bawah undang-undang jenayah terhadap Hj Wahab Bin Nonong kerana telah mengugut untuk membakar rumah yang kami duduki sejak 39 tahun lalu jika kami tidak keluar daripada tanah berkenaan; walaupun saya telah membuat laporan di Balai Polis Lahad Datu melalui LDD/PRT/584208 pada 7 Oktober 2008. Laporan ini juga dbuat terhadap Penolong Pemungut Hasil Tanah Lahad Datu, Awang Fauzi Bin Awang Tahir kerana telah memberikan sebahagian tanah adat tersebut kepada Hj Wahab Bin Nonong melalui pembicaraan tanah melalui surat LE 46/2008/(18) bertarikh 5 mei 2009; sedangkan beliau tahu bahawa Hj Wahab tidak berhak ke atas tanah berkenaan.”

Dalam pada itu, Siasatan Sabahkini.net mendapati Wahab adalah pendatang haram Filipina yang mendapat kad pengenalan projek bernombor H0568477 dan kini memegang Mykad 400103-12-5117 merupakan Ketua Cawangan UMNO Silam Pacific Hardwood dan pemilih berdaftar di Kampung Silam, daerah mengundi Sapagaya, Lahad Datu.

Wahab menggunakan pelbagai nama sebelum mendapat kad pengenalan dan pernah bekerja dengan Pacific Hardwood. Menurut rekod surat nikah adik kandungnya, Siti Nohi Bin Upau, nama Wahab dicatatkan sebagai Kowon Bin Upau dan pernah menggunakan beberapa nama seperti Konong, Nonong dan kini menggunakan salah satu daripada nama Tuhan, ‘Wahab’ (sewajarnya ada Abdul sebelum namanya).
ADIK..... Adik Wahab Nonong bernama Siti Nuhi Upau masih memegang IMM13 IP-12071-3076 berlatar belakangkan rumah Wahab.


Sehingga kini adik Wahab, Siti Nuhi Upau masih memegang IMM13 sedangkan Wahab yang datang bersama adiknya telah mendapat kad pengenalan projek dan berlagak sebagai ‘Raja Tanah’ setelah menjadi Ketua Cawangan UMNO Silam Pacific Hardwood.

Pejabat Imigresen Lahad Datu yang berdiam diri selama ini mempunyai rekod Wahab namun belum bertindak kerana Wahab menjadi penyokong kuat Adun Lahad Datu, Datuk Datu Nasrun Datu Mansur; melainkan jika Jabatan Imigresen disapena ke Mahkamah untuk memberi keterangan siapa Wahab sebenarnya dan bagaimana beliau boleh mendapat kad pengenalan projek dan merampas tanah adat milik Anak Negeri Sabah.

Penduduk tempatan di Silam hairan kenapa Polis gagal memberkas Wahab yang melakukan jenayah menceroboh tanah dan mengugut untuk membakar rumah Ninah sedangkan laporan polis dibuat?

http://sabahkini.net

iDAN:

Tanak pusaka milik kami seiras ini masalahnya, mereka boleh buat demi laba; menjajah tanah milik asal hanya sebab tak bayar cukai!. Pemilik tetap akan rugi; samalah ceritanya bagaimana Rizab Melayu terpaksa dijual dengan nilaian RM5k kemudian ditukar status tanah kepada nilaian yang sampaikan ratusan ribu RM. Mainan apa semua ini.

Akta tanah lebih memihak kepada PATI (Indon Islam) sebab mereka ini hanyalah sebagai dalang; selalunya PATI ini akan kahwin dengan cina yang masuk Islam atas nama. Kuasa duit atau ekonomi cina yang kukuh terus membuatkan tanah hak pemilik asal tergadai (lelong). Ini yang berlaku kepada tanah pusaka kami.

Penyelesai bagi tanah ini; akta harus dipinda semula; jangan lepaskan tanah bumi ini kepada PATI. Tanah Melayu sebagai tanah Hak Milik Bebas; atau Geran Tetap; kembalikan kepada pemilik asal dengan hanya memberi hak Tanah Pajakan atau Tanah Tol kepada PATI. Pajakan pula tak munasabah sampai 99 tahun; umur manusia kini sekitar 60an sahaja. Ambil jalan tengah dengan hanya sepanjang hayat pemilik; setelah meninggal waris kena memohon semula atau kembalikan kepada pemilik asal ikut keperluan semasa.

Baik indon, cina atau india; bumi mereka masih luas kenapa mesti nak jajah bumi ini Tanah Melayu. Duit boleh dicari tapi tanah tumpah darah adalah pemberian Ilahi.

Lihat sejarah telah pun terbukti.

Ananda Krishnan

ananda krishnan maxis astro klcc

ananda krishnan

Siapa tak kenal kan? Orang nombor dua kaya di Malaysia. ananda krishnan pemilik syarikat telemonikasi Maxis dan TV Swasta Astro( TV berbayar ). Hotlink 017 pun berada di bawah Maxis. Bila tiba hari perayaan mula la Maxis sekat panggilan. Harga murah, memang murah dan mesra pengguna siap buat Jomheboh.patut la ramai remaja buat maksiat suka pergi Jomheboh. Di Jomheboh tak meriah tanpa kehadiran Hotlink. Astro TV Swasta berbayar Malaysia, bila tak bayar sikit.sekali kita lambat buat bayaran, habis tak dapat tengok akademi fantasia dan Drama berpeluk-peluk dan hiburan yang melekakan. Tapak buat KLCC ni sebenarnya milik ananda krishnan, kawan baik Tun M. Kaya memang kaya di Malaysia.

Tony Fernandes

tony fernandes Air Asiatony fernandes Air Asia

Pemilik syarikat kapal gedebang kapal terbang tambang murah Air Asia di Malaysia. tony fernandes seorang lelaki suka perempuan cantik diambil kerja sebagai pramugari. Muka tak cantik jangan harap lah nak diambil kerja. Dah menang banyak anugerah kapal terbang terbaik. tony fernandes pernah buat taruhan gila tahun lepas. Semua tu tak masuk. Semua hanya kerana gila dan cintakan dunia. Kereta F1 lotus tu bukan boleh terbang pun. Tak payah la buat taruhan bodoh tu. Lebih laku naik Udara Asia. Kaya memang kaya di Malaysia. Buat apa Perhimpunan Haram Hindraf?

Terkini tony fernandes AirAsia bakal memindahkan ibu pejabatnya bagi kawasan serantau dari Kuala Lumpur ke Jakarta pada Oktober depan. Mana ada kaum luar ini ingat nak majukan negara ini. Janji keuntungan lebih, pasti dia akan melabur ke luar negara. Bangsa kita terkapai-kapai nak cari kerja! atau rezeki di tanah air sendiri; kaum lain berniaga & korek hasil bumi ini, lihat hutan bumi kita gondol, gunung kita rabek siapakah tauke yang buat duit haram dengan hasil kekayaan bumi kita ini.

*Entri ni bukan bersifat perkauman. Cuma kita lihat di negara asal diaorang. Adakah mereka dapat merasa kesenangan di bumi bertuah Tanah Melayu. Apa hak kaum india nak tuntut di Tanah Melayu. Masih tak cukup ke segala kekayaan di bumi bertuah digali. Manusia yang tamak akan selalu rugi. Cuba bayangkan kesusahan ditinggal di negara asal india. Bukan kaum india, cina pun dapat merasa betapa susah tinggal di Tanah Besar china.

Kenangkan sejarah bagaimana kaum kita Melayu kena sula penjajah; berjuang mati-matian mahu memerdekakan negara ini. Kaum asing ketika itu cuma ada sekitar RM2 juta adakah sejarah mereka ini menolong kita. Nah sekarang bilangan mereka telah hampir mengatasi kita orang Melayu.

Bersyukur lah atas nikmat rezeki pemberian Illahi. Nanti bila dah kena halau. Nak tinggal di mana? dalam lautan mendalam tu. Boleh hidup ke tinggal dalam laut tu? bersyukur atas nikmat rezeki kurniaan Illahi. Jangan gadai hak milik asal bumi ini. Tanah terutamanya.

Dari: http://www.ali-alridha.com

Bintang Hindustan 60an yang kacak

Masa ini memang Shashi Kapoor amat kacak
banyak filemnya yang menambat hati
peminat filem Hindustan.