iDAN

12 Julai 2009

Mafia betina (Ceritera & Ulasan)

Khairul Hamizy Ramlee
am@hmetro.com.my

KUALA TERENGGANU: Tiga pelajar perempuan tingkatan satu layak digelar ‘mafia betina’ ketika membelasah dan mendera dua rakan sebaya, baru-baru ini.

Ini kerana mangsa bukan setakat ditampar dan diterajang, malah dipaksa bergusti sesama sendiri. Lebih mengejutkan, penderaan itu dilakukan di dalam surau di luar sekolah!

Tidak cukup dengan itu, aksi kejam kira-kira 30 minit itu dirakam dan diedarkan di kalangan rakan sebelum dimuat turun ke dalam Internet melalui laman You Tube menyebabkan kedua-dua mangsa kini malu dan trauma untuk berhadapan dengan pelajar lain di sekolah.

Difahamkan, kejadian bermotifkan dendam kira-kira jam 2.30 petang itu bermula apabila seorang mangsa, Azani Jusharmiela Mohd Jaafar, 13, yang belajar di sebuah sekolah menengah di Dungun, dijemput tiga pelajar terbabit dari rumahnya sebelum membonceng motosikal ke sebuah surau kira-kira empat kilometer dari situ.

Sejurus tiba, dia melihat seorang lagi rakannya yang juga pelajar sebuah sekolah di Kerteh berada di situ.

“Sebaik memasuki surau, saya dan rakan ditampar dan dihentak ke pintu menyebabkan kepala saya benjol.

Katanya, selepas ketiga-tiga pelajar perempuan samseng itu puas membelasah, dia dipaksa bergusti dengan rakannya sambil aksi mereka dirakam menggunakan telefon bimbit.

Bimbang terus dibelasah, kedua-dua mangsa terpaksa mengikut ‘skrip’ arahan tiga ‘mafia betina’ terbabit.

“Kami terpaksa bergusti sesama sendiri dan mengikut semua arahan mereka bagi mengelak terus dibelasah. Mereka juga mengugut kami supaya tidak beritahu guru dan ibu bapa.

“Selepas tiga hari kejadian, saya bertemu tiga pelajar samseng terbabit di sekolah dan hanya mendiamkan diri apabila bersua muka.

“Sebelum itu, kami tak tahu rakaman itu disebarkan dalam You Tube sehinggalah saya melihatnya sendiri sebaik mendapat maklumat daripada seorang rakan,” katanya di sini, semalam.

Azani Jusharmiela berkata, dia yang trauma beberapa minggu selepas kejadian, kemudian mengadu kepada seorang kakaknya kerana tidak tahan dengan sikap tiga mafia betina terbabit yang berbangga dengan perbuatan mereka.

Kakaknya, Azani Juhaiza Mohd Jaafar, 23, yang bekerja di ibu negara berkata, dia terperanjat dan marah dengan tindakan tiga pelajar perempuan terbabit yang mengaibkan adiknya di Internet.

Katanya, dia hanya mengetahui perbuatan itu ketika pulang ke rumahnya di Kampung Felda Kerteh untuk bercuti dan naik darah sebaik diceritakan adiknya.

“Sesiapa pun pasti berang dengan perbuatan kurang ajar itu dan tindakan pihak sekolah saja tidak cukup untuk menghukum mereka.

“Mereka baru berusia 13 tahun tapi berani melakukan jenayah seperti ini. Jika besar nanti saya tak tahulah macam mana kejamnya lagi mereka.

“Jika saya sendiri membalas perbuatan mereka, kes ini akan mungkin jadi lebih panjang, oleh itu biarlah pihak polis saja menyelesaikannya,” katanya selepas membuat laporan kes itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu, kira-kira 9.30 pagi semalam.

Menurutnya, adiknya kini malu bersemuka dengan rakan selepas tersebar rakaman itu di Internet dan menjadi pendiam serta jarang keluar rumah.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Zamri Shamsuddin, mengesahkan kejadian itu dan berkata kes berkenaan akan dipindahkan ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dungun untuk siasatan lanjut.

Harian Metro

iDAN : Bagiku masalah remaja kini yang kerap kita hadapi berlagak samseng ala mafia ini sewajarnya semua pihak memandang serius. Paling penting adalah keluarga remaja tersebut perlulah pandai menangani keruntuhan moral anak mereka.

Aku pernah menulis kisah ini yang berlaku di depan mataku sendiri, masalah samseng lagi kejam berbanding vedeo klip ini yang dilakukan oleh jiranku. Tindakan samseng begini membuatkan aku jadi mual & hilang hormat terhadap hubungan kejiranan.

Jika kita mengikuti perkembangan kongsi gelap di masyarakat cina begitu kumpulan samseng bangsa India pun orang kita Melayu yang terkenal dengan amoknya; pasti kita trauma & mati kutu untuk mencari penyelesaiannya. Bukan mudah kita mahu menangani atau melenyapkan terus kumpulan ini, jika kita brtindak sendirian pastinya akan membahayakan diri sendiri. Malahan bukan sedikit yang hilang nyawa kononnya ingin menjadi Jaguan Pembela terhadap kumpuan ini.

Berhadapan dengan cuma Peragut pun telah terlalu ramai kehilangan nyawa, yang cedera telah saban hari kita dengar.

Tiada hak bagi keluarga mafia betina ini membela diri, malahan mereka yang berkuasa perlulah mengambil tindakan tegas. Jika kita berlembut dengan kekerasan yang ketara & kejam begini bagiku seolah-olah kita tidak mahu melentur buluh. Apa akan terjadi kepada generasi akan datang jika kita terlalu mudah bertolak ansur dengan kumpulan sebegini. Mesti kita tegas & menghukuminya secara wajar & saksama.

Seperti kes jiranku hingga kini aku masih menyimpan rasa tidak puas hati sebab aku lihat keluarga ini masih bersikap samseng mereka & tidak langsung menghormati hak serta hubungan kejiranan. Tiada pihak pun dapat menyelesaikan masalah ini, malahan keluarga pelajar yang kena godam & dera temph hari bagaikan berlembut lalu beralah. Penderaan kejam di depanku oleh seluruh ahli keluarga ini menjadikan titik hitam dalam hatiku yang tentunya akan merosakkan ukhwah kekeluargaan & keagamaan. Aku benci sikap samseng.

Maka itu kerajaan perlulah memikir jalan terbaik membimbing masyarakat kita bukan hanya mengesan masalah penyiaran atau bahan ganas di media atau telekomunikasi tetapi juga pendidikan di sekolah yang memerlukan perhatian serius masalah moral & pendidikan sivik ini. Mata pelajaran moral & sivik ini amat penting bukan hanya mahukan pelayar & warganegara kita mahir dengan dwibahasa sahaja.

Hendak buat apa kita menjadi bangsa yang merundum moralnya di era negara maju yang kononnya semua warga celik ilmu& petah berucap dalam perbagai bahasa tetapi sifar moral pun siviknya. Aku amat terkilan dengan penyebaran seantero dunia berita yang segini. Belum lagi kita singkap keruntuhan seks bebas di kalangan remaja kita. Lemas & tenat.