iDAN

03 April 2009

Isteri menderita (Delima Merkah)SOALAN

BUKAN niat membuka pekung di dada dan tiada niat juga untuk mengaibkan sesiapa, cuma saya terlalu tertekan dengan masalah yang tidak pernah selesai.

Dang Setia, suami adalah penjawat awam. Yang ingin saya paparkan di sini ialah mengenai kelakuan suami yang tidak pernah berubah sejak kami kahwin. Dia kaki perempuan, kaki botol dan gagal bertanggungjawab sebagai suami.

Terlalu banyak penipuan yang dilakukan suami. Kehidupan saya lebih parah apabila suami ditugaskan menjadi jurulatih sebuah kem latihan di Sarawak. Ini kerana suami menjalin hubungan dengan seorang pelatih di kem itu.

Segala aduan saya mengenai tindakan suami langsung tidak dilayan pihak atasan. Pada hujung 2007, suami menghantar saya dan anak dengan alasan dia diarah bertugas di luar negara bermula Ogos 2008.

Sebelum suami bertolak semula ke Sarawak, keluarga saya sempat mengadakan majlis doa selamat. Bagaimanapun, tidak lama kemudian beberapa rakan suami menghubungi saya dan bertanya mengapa suami saya masih di Sarawak.

Mereka hairan kerana ketika itu kem latihan tempat suami saya bertugas dalam tempoh bercuti. Bila saya memberitahu suami saya diarah bertugas di luar negara, rakannya memberitahu mereka langsung tidak tahu mengenai hal itu.

Malah, rakan suami yang menghubungi saya memberitahu, suami saya kini tinggal dengan seorang wanita. Mereka bertanya siapa wanita itu dan benarkah saya dan suami sudah bercerai kerana suami saya memberitahu dia dalam proses menceraikan saya.

Cuba Dang Setia bayangkan bagaimana perasaan saya? Selama ini suami tidak pernah menceraikan saya dan saya benar-benar percaya dia berkhidmat di luar negara. Rupa-rupanya dia ada di Sarawak dan tinggal bersama wanita lain.

Dengan penuh kesukaran, saya meninggalkan anak dalam jagaan keluarga saya dan pergi ke Sarawak untuk mencari kebenaran.

Saya menumpang di rumah keluarga angkat dan pada satu malam saya melihat suami berpelukan dengan seorang wanita untuk pergi ke pub.

Lebih mengejutkan, saya kemudian mendapat tahu wanita itu adalah isteri kepada rakan suami. Saya menghantar SMS kepada wanita itu untuk mendapat penjelasan, tapi dia memarahi saya dengan mengatakan saya tidak berhak mencampuri urusannya kerana saya sudah diceraikan.

Saya kemudian menghubungi suami, namun apa yang berlaku lebih mengecewakan. Suami mengugut untuk membunuh saya jika mengadu kesnya kepada pihak atasan.

Malah, dia dengan sombong berkata, tidak guna saya mengadu kerana pihak atasannya tidak akan mengambil tindakan.

Untuk keselamatan, saya terpaksa membuat laporan polis. Selain itu, biarpun diugut, saya sekali lagi mengadu mengenai salah laku suami kepada pihak atasannya, namun benar sebagaimana katanya, tiada tindakan diambil ke atasnya.

Selepas itu saya pulang semula ke Semenanjung dan sejak pertemuan terakhir kami di Sarawak, suami langsung tidak pulang untuk menjenguk saya serta anak.

Sudah dua kali saya hantar surat pada suami untuk menyelesaikan masalah kami, namun tiada maklum balas daripadanya.

Yang sangat saya kesalkan, semua dokumen penting mengenai anak, termasuk sijil kelahiran, ada bersama suami. Akibatnya, sehingga kini anak saya tidak boleh bersekolah.

Saya tidak tahu sampai bila masalah ini akan berterusan. Saya kini cuma berharap suami menceraikan saya secara elok. Jangan gantung saya tidak bertali. Saya juga mahu dia serah dokumen kelahiran anak saya supaya mereka boleh bersekolah.

Sehingga kini saya tidak tahu sama ada suami sudah berkahwin atau masih bersekedudukan dengan teman wanitanya.

Apatah lagi apabila suami dengan berani mengatakan dia tidak lagi mempercayai agama Islam. Katanya, Islam bukan lagi agamanya (murtad).

Saya benar-benar buntu dan tidak tahu apa lagi patut saya buat. Sikap suami yang menyeksa saya dan terus berdiam diri membuatkan saya kadangkala terfikir untuk bunuh diri. Namun apabila memikirkan anak yang masih kecil, saya tabahkan hati untuk meneruskan hidup.

ISTERI BUNTU
Kuala Lumpur


JAWAPAN

Dang Setia sangat bersimpati dengan nasib puan. Nampaknya cukup segala ‘sifat’ salah laku suami puan untuk menyebabkan gugurnya kelayakan untuk dia bergelar suami dan ayah.

Sudahlah kaki perempuan, kaki botol dan tidak melaksanakan tanggungjawab sebagai suami, keadaan bertambah parah apabila dia bersekedudukan dengan wanita lain, malah mengaku murtad.

Apabila begitu keadaannya, bagi Dang Setia tiada tindakan lebih baik yang patut puan lakukan melainkan membuat aduan mengenai salah laku suami dan memfail tuntutan cerai di pejabat agama.

Sehubungan itu, puan perlu fokus dalam melaksanakan tindakan. Pastikan betul-betul apa yang penting dan perlu didahulukan dan yang mana pula dikemudiankan.

Bagi Dang Setia, dua perkara paling penting yang perlu puan utamakan ialah membuat aduan dan memfail tuntutan cerai di pejabat agama serta mencari kaedah untuk menyekolahkan anak puan biarpun dia tiada dokumen kelahiran.

Pada masa ini, Dang Setia melihat puan lebih memberi keutamaan kepada membuat aduan kepada pihak atasan tempat suami puan bekerja.

Itu mungkin kerana puan mahu melihat dia dihukum dan sekali gus ia memberi kemenangan atau kepuasan peribadi kepada puan.

Namun bagi Dang Setia, puan perlu mengetepikan hal itu buat sementara waktu, sebaliknya tumpukan usaha kepada membuat aduan di pejabat agama dan menyekolahkan anak puan kerana dua perkara ini lebih penting serta perlu disegerakan.

Bagi Dang Setia, hanya dengan membuat aduan di pejabat agama, hak puan sebagai isteri yang terabai akan terbela. Sama ada suka atau tidak, pejabat agama adalah satu-satunya saluran yang puan ada untuk membela nasib puan.

Ada kemungkinan puan termakan cakap sesetengah pihak yang mempertikai keberkesanan pejabat agama dan mahkamah syariah dalam membela nasib isteri teraniaya, namun puan perlu akur dengan peraturan negara yang mewajibkan kita menggunakan saluran betul apabila ingin memperjuangkan sesuatu.

Jadi jangan berasa takut, serba salah atau berfikir dua kali untuk ke pejabat agama di tempat tinggal puan. Segera ke sana dan ceritakan masalah kepada pegawai bertugas, Dang Setia percaya puan akan diberi panduan apa tindakan terbaik yang wajar puan lakukan.

Sebagai contoh, jika tidak mahu terus digantung tidak bertali, sebaliknya mahu suami menceraikan puan, puan akan dinasihatkan supaya memfail tuntutan cerai.

Di dalam tuntutan itu juga, puan berhak meminta suami membayar nafkah kepada puan dan anak yang diabainya selama ini dan pada masa akan datang.

Apabila ini puan lakukan, jabatan agama akan mengeluarkan notis kepada suami untuk hadir dan memberi penjelasan.

Jika dia ingkar, mahkamah akan mengeluarkan waran tangkap ke atasnya. Ini bermakna, suami puan tidak boleh melarikan diri.

Seterusnya mengenai persekolahan anak puan. Dang Setia percaya jika pihak berkaitan diberi maklumat secukupnya, anak puan akan diberi peluang untuk bersekolah.

Ini kerana, sebelum ini Dang Setia pernah terbaca kenyataan seorang menteri di akhbar bahawa kerajaan kini memberi kelonggaran untuk membenarkan kanak-kanak yang tidak memiliki sijil kelahiran untuk bersekolah jika dapat dibuktikan dia dilahirkan di negara ini.

Kenyataan itu lebih merujuk kepada kejadian di Sabah dan Sarawak. Dalam kes puan, sudah terbukti puan dan suami adalah warga Malaysia, seharusnya tiada sebab mengapa anak puan tidak boleh dibenarkan bersekolah.

Namun, andai kata pihak jabatan pelajaran masih enggan menerima penjelasan puan dan anak puan tetap gagal disekolahkan, Dang Setia mencadangkan puan melaporkan masalah puan kepada Jabatan Pendaftaran Negara supaya sijil kelahiran baru anak puan dapat dikeluarkan.

Akhir sekali, wajib untuk Dang Setia menasihatkan puan supaya terus tabah dan melihat segala permasalahan yang menimpa puan pada masa ini daripada sudut positif. Maksudnya, banyak hikmah di sebalik apa yang menimpa puan sekarang.

Sebagai contoh, mungkin ini semua petunjuk atau petanda daripada Allah SWT yang mengkehendaki supaya hubungan puan dan suami ditamatkan secara rasmi. Sebab itu dibongkar atau dipertontonkan dengan jelas dan nyata segala kemungkaran suami.

Selepas puan dan suami berpisah, secara tidak langsung ia juga satu pengakhiran kepada segala penderitaan yang puan tanggung sepanjang menjadi isterinya selama ini dan insya-Allah akan hadir sinar kebahagiaan dalam kehidupan baru puan nanti.

Harian Metro

TKI Dituduh Cabuli Anak Perempuan di Malaysia! (Ceritera)

Kuala Lumpur, Detik - Seorang pembantu asal Indonesia dituduh melakukan perbuatan tercela di Malaysia. Wanita Indonesia itu dituduh mencabuli seorang anak perempuan.
Kasus ini terungkap setelah ibu korban mencurigai perilaku putrinya. Anaknya yang berumur 5 tahun itu mendadak tidak mau masuk sekolah.
Wanita berusia 39 tahun itu mulai memperhatikan perilaku putrinya sejak 26 Maret lalu. Saat itu dia akan mengantarkan anaknya ke sekolah TK. Namun sang anak mengatakan tidak mau sekolah.
Setelah ditanya apa alasannya, bocah itu membeberkan hal yag mengejutkan sang ibu. Dia mengaku telah dicabuli oleh seorang pembantu yang diperkerjakan di sekolah tersebut.
“Putri saya bilang ke saya kalau pembantu itu telah memasukkan jari-jari tangannya ke dalam bagian intim dia dua kali. Sekali sebelum liburan sekolah dan lainnya ketika sesi baru sekolah dimulai,” ujar wanita yang cuma ingin dipanggil dengan Too seperti dilansir harian Malaysia, The Star, Jumat (3/4/2009).
Too kemudian membawa putrinya itu ke rumah sakit Tengku Ampuan Rahimah Hospital di Klang untuk pemeriksaan. Dokter pun mengkonfirmasi bahwa telah terjadi penetrasi yang diakibatkan oleh jari tangan.
Too kemudian melaporkan kasus ini ke kantor polisi pada 27 Maret lalu. Pembantu asal Indonesia yang dirahasiakan identitasnya itu kemudian dijemput polisi keesokan harinya. itu saat ini masih ditahan polisi menunggu proses penyelidikan.
-->