iDAN

22 Julai 2012

Kemelut Asrama Putra Jalan Watson.


"Weh!!! bangun bersahur bersahur Weh!!!!" jauh kedengaran dalam mimpiku suara Abg Razak pelat Paritnya begitu pekat. Bau bunga kemboja putih begitu harum merembas dari langsir kayu Asrama Putra. Aku amat malas mahu mencelikkan mata. Baru sekitar 5 jam tidur tentu amat penat. Waktu belajar malam tak boleh tidur kut diherdik dek Cikgu Aziz yang garau suaranya. Seriau eh.

Seimbas dari celah langsir aku dapat melihat banyak syaitan diikat di pokok kemboja putih; syaitan tak pernah tidur asyik senyum menyeringai mengintai aku tidur. Apatah lagi asrama aku bersempadan dengan jirat cina. Nampak banyak hantu cina pun kena ikat; tapi mereka bersembang nampak sangat nak lepas kan diri ganggu kami.

Bilik air terpaksa kongsi beramai; susah jika nak buang air; lewat bangun nanti asrama Jalan watson akan kosong. Tinggal seorang di kamat verenda ini memang amat menakutkan; aku memang memilih tinggal sendirian di luar kamar; tak suka dengan sesak rakan kamar dan katil dua tingkat; di verenda yang berdinding kawat dawai dan langsir kayu ini lebih santai ketika siang; malam yang memang banyak masalah. Seyogia memang ini pilihanku.Ini buah penaga laut; keras tak boleh makan.

Aku sekadar sempat ke bilik air basuh muka; Nafie menanti aku dia mungkin perasan aku ketinggalan sendirian; dia macam aku juga pasti takut nak rentas pokok penaga laut yang lagi besar banding pokok kemboja, ada amat banyak jin kafir kena ikat. Huh giler memang rumah lama yang dijadikan asrama Rancangan Khas (RK) ini banyak hantu; teramat banyak hantu. Sekitar 100 meter dari asrama Jalan Watson letaknya dewan makan. Dewan makan ini adalah rumah banglow pegawai kerajaan dua tingkat yang usang; di kelilingi banyak pokok tua yang dah berusia separuh abad.

Kadang-kadang jika dinihari hujan; satu masalah besar nak bersahur; dalam lampu samar meresah hujan bukan ada soyok pun nak ke banglow 65 Jalan Tambun. Masalah yang sama bagi rakan asramaku di 73 Jalan Tambun. Pandai-pandailah nak redah hujan. Jika malas nak ke Dewan Makan berlaparlah puasa siang nanti.Hantu sering bergayutan di pokok ini.


Abg Razak dan Montak telah siapkan semua hidangan; semua sudah ditaruh lengkap; bukan layan diri tapi telah ditaruh dalam pinggan ayan lauk sayur pelbagai. Kecuali kuah kut ada yg tak mahu makan berkuah; ianya diasingkan, air teh o dah suam. Nak teh tambahan tenguklah kut ada dalam cerek. Jika habis minuman taram air paip sahaja. Tak ada penapis air atau air kosong disediakan. Ada sekitar 150 pelajar; dari 3 sekolah; yang ramai adalah dari St Michael's Institusion ada sekitar 20 orang dari Sekolah Andeson & beberapa orang dari Sekolah Raja Chulan.

Ketika konyah ikan kembong goreng aku anak bungsu kesayangan Md Sesh terkenang akan emak di Desa Tualang; sebak rasa dada bila terkenang masakan emak; bersahur begini emak selalu masakkan aku gulai lemak pisang abu sebagai pembuka selera; ikan masin dah pasti, air minuman boleh tambah; di asrama telan sajalah apa jua juadah yang ada. Memang dah ralik dengan cabaran.

- bersambung

Dilema Anif 9

http://www.youtube.com/watch?v=-f3P9bl_Kl0
 
 
Aku hanya menonton filem sendirian sbb masa ini mila tinggalkan aku terpinggir di jenaris dia bergumbira di vietnam; filem ini sebaiknya aku menonton dengan Anif atau azim yg masih tak terima ayahnya; kasihnya ibu membawa ke syurga kasihnya ayah sanggup berkorban nyawa... bayangkan bagaimana seorang ayahnya sanggup mencuri ferrari (mencuri tak sengaja) demi mahu melihat anaknya berjaya; begitu juga kasih seorang atok sanggup merayu kepada rakannya yg kini melupakannya setelah aniaya dirinya semi kasih terhadap cucunya...
· · · · 10 minit yang lalu ·


 • Anda suka ini

  • Penyair Idanradzi Hari ini sepanjang perjalanan aku cuba menceriterakan kasih seorang ayah terhadap anaknya melalui filem ini kepada Anif; tapi sepanjang perjalanan dari jenaris ke STTJ Seremban Anif tak pun mahu senyum; Sungguh bukan niat hati ayah Anif nak tinggalkan Anif di asrama yang Anif tak suka tapi ayah Anif mahu melihat Anif berjaya.

   Pun ini satu cabaran memang Cikgu Kaunselor Anif berpura-pura depan Pengetua. Malahan semua e-mel ayah berkaitan masalah Anif mereka tak baca; tak apa Anif ini ceritera dunia nanti di sana mereka terpaksa menjawabnya.. Bukan niat ayah nak cari salah orang tetapi cara mereka memegang amanah ibu ayah murid memang tak bertanggungjawab.


    Syukur Pengetau STTJ punya Pengetua yang amat amanah tanpa tak Tuhan memandu kemelut Anif inip pasti Anif telah bertukar ke sekolah asalnya. Sekalung penghargaan buat Pengetua STTJ yang buat keputusan baik. Tidak menandatangani borang pertukaran Anif. Anif jangan kecewa bukan niat ayah nak jauhkan Anif dalam hidup ayah. Lagi Anif jauh lagi ingatan ayah amat rapat dengan Anif.

   Agar Anif dapat buktikan Anif bukan murid bermasalah atau manja tapi persekitaran di asrama kena diperbaiki. Ayah harap jadikan ini satu cabaran yang Anif adalah pelajar cemerlang kepada Cikgu yang tidak prihatin ini. Suka ambil jalan pintas & muda. Jika Aziq abg Anif boleh jadi CGPA terbaik di sekolahnya kenapa Anif tak boleh. Tak jadi pelajar secemerlang abg Anif. Paling tidak jadi pelajar baik dan dihormati.

   Begitulah Anif jika seorang guru yang dimanjakan kerajaan bergaji lumayan atau staf BPA yang dimanjakan gaji yang besar; mereka bagaikan telah berada di puncak kemewahan. Bila kita orang susah mengadu mana dapat rasa kepayahan kita; nilai jam murah yang kita beli. Merekan tak rasa pun keperitan orang susah bagai kita meniti hidup. Mereka senang-senang kata ini masalah peribadi. Sedangkan anak ayah di bawah jagaan mereka. Tanpa mereka mengerti apa peranan seorang Guru Kauselor jika tidak menepati saranan dan pesan ibu ayah murid yang mahukan bantuan mereka memujuk Anif bersabar dan tabah berdikari di asrama; ambil jalan mudah suruh anak kembali ke sekolah asal. Baik jangan ambil gaji dan amanah rakyat.


   (Aku terfikir cer cuba ceriterakan apa masalah di dunia ini yang bukan berpunca dari peribadi; Perompak sebagai contoh; yang merompak adalah perompak bukan pokok atau busut yang merompak, bermula dari sikap atau peribadi yang rosak si perompak merompak akan melibatkan orang yang kena rompak; dua-dua manusia yang asalnya masalah peribadi; kes Anif ini kami yang menghantarnya di asrama kemudian asrama sana memang ada masalah MORAL; baru seminggu Anif tinggal di sana jam kesayangnya kena curi. Apakah masalah moral ini dinamakan peribadi)

   Sampai rakanku di FB mengadu pelajar perempuan di asrama anaknya kena ROGOL, Betaoa risaunya hati seorang ibu melepaskan anak perempuannya ke asrama. Apakah BPA akan kata ini juga masalah peribadi. Pun Guru Kaunselor yang uruskan masalah kerunsingan Anif tentang kecurian sanggup menyarankan dia kembali ke sekolah asal.Tak kiralah ianya berkait dengan soal remeh atau perkara jahanam seperti ROGOL ini; ianya berkait dengan moral & keselamatan. Aku BENCI kepada BPA yang sengaja anggap perkara ini perkara remeh atau masalah peribadl. Jika kena kepada anak sendiri baru mereka dapat rasa bahangnya bagaimana. Huh!.