iDAN

21 April 2011

Aziq dapat Dua Anugerah


Anugerah Terbaik Gred Purata (CGPA 1.0)
& Anugerah Terbaik SPM 2010

Biar pun Aziq tak dapat 10A, lantaran kesilapan kecil; dia tersilap buat surat kiriman & karangan Bahasa Inggerisnya (BI) hatta dia cuma dapat Bahasa Inggerisnya B+. Memang dia rasa terkilan amat; Sebelum ini dari UPSR, PMR pun trial exam SPMnya tak pernah pun BI meragam. Pasti A. Aku pun terkilan dengan keputusan BI ini. Tak dapat A dalam mata pelajaran BI memang banyak peluang terlepas.

Namun bila dikira Gred Purata, Aziq mengatasi pelajar lain, biar pun rakannya ramai juga dapat 10A, sebabnya dia dapat banyak A+. Tak ada siapa dapat mengatasi CGPAnya 1.0. Ini pastinya mengejutkan aku, hatta sebaiknya kementerian mengambil kira akan peluang Aziq dalam banyak bidang. Kenapa mesti mahukan syarat A dalam banyak perkara. Sedangkan bukan semua pelajar dapat B itu lemah atau tak cemerlang. Malahan Aziq juga mendapat anugerah pelajar terbaik SPM 2010 di sekolahnya.

Aku pernah menulis bab ini lantaran syarat yang dikena bagi anak staf Sime Darby. Terlampau sangat mahukan keputusan A maka Aziq tersingkir dari mendapat sebarang anugerah lantaran keputusan BI yang bukan A. Aku suruh juga Mila isi borang anugerah tersebut biar pun bahagian pentadbiran anugerah ini kata tak cukup syarat. Ura-uranya mereka akur juga apa pendapat aku. Pastilah jika kita di tempat Aziq rasa terkilan. Bukan senang nak dapar 9A itu; tapi tak siapa nak pandang pun. Sudahlah sesal amat sebab kesilapan kecil BI itu, pulak tu lepas banyak amat peluang.

Dia memang sedar akan masalah BI dia ketika peperiksaan tetapi masa amat terhad. Ini satu panduan yang baik bagi mereka yang nak menghadapi SPM, biar pun anda pelajar yang cemerlang; pastikan faham betul-betul apa kemahuan soalan.

Esok anugerahnya; jam 7:30 pagi kena ada di Sekolah Menengah Teknik Gombak, sedihnya aku sekadar dapat menghantar Aziq, terpaksa berkorban keinginan aku mahu melihat Aziq terima anugerah demi Qasrina. Qasrina kena demam kuning; kenderaan cuma satu yang okey!. Hari ini hari kelima aku terpaksa berkejar ke sana ke sini lantaran kehadiran cucu sulungku ini. Nanti petang aku akan buat pendaftaran Surat Beranaknya. Tadi pagi telah hantar Qasrina ke klinik.

Kebetulan aku telah bersara, jika tidak bagaimanalah Afiz nak uruskan semua, apatah lagi dia tak dapat cuti lantaran kerja sementaranya di TESCO itu tidak membenarkan. Semalam pun sama, semua urusan keluar hospital Atoknya Qasrina yang uruskan.
Penyair iDANRADZi & Aziq

Harapanku Qasrina cepat pulih, pun perjalananku esok berjalan lancar. Sebab setelah hantar Mila & Aziq ke Gombak terpaksa berkejar ke Jenaris untuk hantar Qasrina ke Klinik Kajang.

23.4.11

Afiz & Mie buat keputusan tak mahu Qasrina asyik disuntik, sian bayi yang baru lahir terlalu banyak kena suntikan. Seyogia aku sempatlah melihat hari anugerah Aziq yang meriah. Di sini dapat aku rakam beberapa gambar kenangan ketika Aziq menerima dua anugerah.

Sekolah Menengah Teknik Gombak semakin berjaya melibatkan pelajarnya dengan seni budaya. Antaranya mereka telah ada kumpulan kugiran sendiri. Sedap lagu yang didendangkan. Selain persembahan kugiran, ada juga persembahan deklamasi puisi & pentomin.

Tentunya ini meninggalkan kenangan nan indah buat Aziq & keluarga kami. Setiap pelajar yang dapat A+ mendapat RM50 A RM30 & A- RM20. Semua dana ini datangnya dari tabung PIBG. Sijil & hadiah saguhati ini sebagai pemberian yang bermakna bagi pelajar yang telah giat & tekun belajar.

Ish! 7

manalah bebudak ghairah nak tenguk majlis ni..

Mamat Khalid: Filem Untuk Usop Wilcha Dah lama Dirancang

Teks: Syafiqah Jalal

KUALA LUMPUR, 21 APRIL 2011: Impak yang diterima daripada penonton bagi filem Hantu Kak Limah Balik Rumah (HKLBR) adalah sangat luar biasa. Sehinggakan setiap dialognya kini menjadi ikutan dan ingatan ramai. Antaranya adalah ayatnya yang menjadi trend kini iaitu "cer citer cer citer" dan "kite bakor, kite bakor".

Malah, apa yang paling diingati dan disukai adalah watak Shy8 atau nama sebenarnya Syed Mohamad Asri, 46, sebagai Usop Wilcha dalam filem tersebut. Bagai sudah menjadi fenomena pula apabila setiap gerak gerinya dan katanya dalam HKLBR kini telah menjadi tarikan, perhatian dan ikutan sehingga kini.

Maka, tidak khairanlah jika pengarahnya, Mamat Khalid memberitahu dia bakal tampil pula dengan sebuah filem khas yang memberikan penekananan pada watak Usop Wilcha dalam HKLBR. Apa yang pasti, filem tersebut kini dalam proses pre-production.

"Terus-terang saya katakan, Shy8 memang seorang yang sangat bekerja keras dan komited pada kerjanya. Jika tidak, saya tak rasa dia boleh sampai ke tahap ini. Ini kerana apa yang saya tahu bukan mudah untuk dia capai seperti apa yang dia dapat sekarang.

"Dia sudah mula berlakon dari tahun 2001 lagi iaitu semasa saya mengambilnya sebagai pelakon tambahan dalam filem Lang Buana. Namun bakat dan kebolehannya belum menonjol waktu itu dan ramai tidak menyedari kewujudannya sehinggalah dalam HKLBR.

"Saya tak terkejut dengan apa yang telah diterima sekarang dan saya telah pun menyiapkan pre-production untuk filem khas buat wataknya iaitu berjudul Usop Wilcha Dalam Werewolf Dari Bangladesh.Filem yang akan mengangkat watak Usop Wilcha sebagai peneraju utama filem ini dijangka bakal memulakan penggambaran pada bulan Julai 2011.

"Sebenarnya perancangan untuk menghasilkan filem ini sudah pun lama dibuat. Iaitu sebelum HKLBR ditayangkan lagi. Waktu itu, saya dah pun berbincang dengan dia. Seorang lagi adakah Zizan Raja Lawak kerana dia bakal pegang watak sebagai Werewolf daripada Bangladesh itu," katanya kepada murai.com.my

Dalam pada itu, Mamat Khalid juga akui berasa amat bangga dengan populariti dan respon yang diterima oleh Shy8 dari orang ramai. Apatah lagi, Mamat antara orang yang terawal yang mula mencungkil bakat Usop dalam bidang lakonan.

"Alhamdulilah, mungkin dah sampai masanya Tuhan nak bagi rezeki ini kepadanya. Padahal, dia bukannya baru berada dalam industri seni ini. Malah, sejak tahun 1997 lagi dia sudah tampil dengan sebuah album solonya sendiri. Cuma baru kini bakatnya terserlah dan disedari.

"Terus-terang masa pertama kali mengambilnya berlakon saya sendiri tidak tahu sejauh mana kebolehannya. Namun saya percaya setiap orang pasti ada keistimewaan dan kebolehan mereka masing-masing. Saya suka pelakon yang on the dot sepertinya.

"Malah saya kini pun sedang berusaha untuk mencungkil banyak lagi bakat baru. Saya rasa kita patut beri peluang kepada bakat baru. Dari situ barulah kita tahu sejauh mana seseorang pelakon itu boleh pergi.

"Sebagai contoh, sekarang ini saya sudah nampak pendatang baru Azwan Anuar yang memegang watak Wak Kaswi dalam HKLBR. Saya rasa dia ada potensi untuk pergi jauh dalam bidang lakonan," kata Mamat Khalid yang ditemui selepas siaran langsung Maharaja Lawak di Finas, Jumaat lalu.