iDAN

09 Oktober 2009

Tanah Rizab Melayu 3 (Singgahsana)

Kawin campur terkadang lebih kepada mencari keuntungan
terutama kaum cina yang punyai kuasa beli yang tinggi
mereka mahu tanah lalu ada yang sanggup kawin dengan
kaum Orang Asli

iDAN:

Aku sendiri tak pernah baca artikel ini tetapi apa yang aku suarakan mirip apa yang kerajaan negeri Wilayah Persekutuan laksanakan. Ianya aku harap akta bagi seluruh negeri lain.

Jelas dalam pindaan Enakmen Rizab Melayu (ERM) di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ianya hanya pajakan selama 60 tahun. Apa yang aku bayangkan sekadar 66 tahun, hampir menyamai ERM ini.

Seharusnya beginilah cara kita menjaga bumi yang kita pijak agar tidak jatuh ke tangan bangsa asing. Apa yang terjadi di Perak di Mukim Teja, atas akta pintaan tanah yang kurang jelas, yang mana satu mereka guna pakai. Semua isu bermain dengan duit, nak buka geran, atau mahu tahu status tanah jika dulu sekadar RM20, terkini telah naik RM40. Itu baru mahu tahu status tanah, atau buka geran.

Tanah pusakaku milik Arwah Apak jatuh ke tangan Pemastautin Tetap (PR) dari Indon.

(Perempuan Namanya Hamidah, yang bernikah dengan kaum cina Islam; Saudara baru atas nama sahaja. Apek ini cakap Melayu pun tak fasih, masih sentiasa memakai seluar pendek, berkebun dengan anjing-anjing tak nampak pun datang masjid di kampung ketika Jumaat; orang Melayu kita pun ada jenis begini. Jadi payah kita mempertikaikan keIslaman apek ini; Isterinya Hamidah yang masih cakap loghat Indon ini yang seharusnya memimpin suaminya; isterinya yang lebih tahu.)

Dari anggapan aku, kes ini sama dengan kes ramai kaum cina kahwin campur dengan Orang Asli semata-mata mahu meneroka tanah di hutan sana.

Isu yang timbul kenapa Tanah Rizab Melayu (TRM) ini boleh jatuh ke tangan PR. Sedangkan perawis terdekat masih ada. Tak tahulah di sebalik kes ini, ada kalangan pewaris kami yang menjual tanah ini. Aku pernah bercerita dengan apek ini, katanya geran di tangannya tidak sama lagi dengan geran yang aku tunjukkan. Maknanya ini mainan orang Pejabat Tanah yang mungkin telah meminda taraf tanah atau status geran tanpa berbincang dengan waris atau pemilik tanah.

Bagi aku jika mahu dijual pun, ERM kena jelas Melayu yang bagaimana?. PR ini apakah juga digolongkan@ diTakrifkan sebagai orang Melayu. Jika siapa yang pernah ambil kuasa tanah pusaka, TRM ini memang tidak boleh dipotong nama asalnya. Ambil kuasa atau pewaris hanya boleh meletakkan nama di dalam geran sahaja. Mengikut turutan.

Pencerobohan TRM ini terlalu kerap berlaku atas mainan politik atau orang berduit. Ramai yang mempersalahkan orang dalam Pejabat Tanah. Isu ini seharusnya dibongkar & diperjelaskan. Apakah munasabah pemilik asal atau pewaris terdekat tak dapat apa-apa hak apatah hasil dari tanah pusaka yang sayangi sejak berkurun lagi. iDAN

Saturday, 09 February 2008 08:15am

Datuk Seri Azmi Khalid©Utusan Malaysia (Digunakan dengan kebenaran)
Oleh Noraini Abd. Razak

KUALA LUMPUR 8 Feb. – Enakmen Rizab Melayu (ERM) akan dipinda bagi membolehkan tanah rizab Melayu di seluruh negara dipajak termasuk kepada bukan Melayu dengan tempoh maksimum 60 tahun supaya ia dapat dimajukan.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Azmi Khalid berkata, menerusi pindaan itu, nilai tanah tersebut terutama di bandar-bandar dapat ditingkatkan selain pelbagai projek pembangunan dapat dilaksanakan.

Katanya, sebelum ini, tanah rizab Melayu terhalang daripada diurusniagakan kerana masalah pindah milik, pajakan, gadaian dan cagaran atau lien kepada bukan Melayu.

“Urus niaga sebegini yang tidak boleh didaftarkan kepada bukan Melayu sedikit sebanyak menjadi penghalang pembangunan tanah rizab Melayu.

“Ini disebabkan kuasa beli orang Melayu agak tidak setanding dengan bukan Melayu,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia baru-baru ini.

Beliau berkata, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur akan menjadi negeri pertama mengguna pakai peraturan baru itu apabila pindaan mengenainya diluluskan kelak.

Katanya, pindaan itu penting bagi membangunkan tanah rizab Melayu di Kuala Lumpur terutama di Kampung Baru yang kini terikat dengan pelbagai syarat termasuk tidak boleh dijual kepada bukan Melayu.

Selain itu, katanya, ia juga akan menyelesaikan masalah tanah rizab Melayu yang diambil oleh kerajaan untuk tujuan pembangunan tetapi tidak diganti.

“Dengan adanya pindaan ini, tidak akan timbul lagi masalah tanah rizab Melayu tidak diganti. Ini kerana tanah-tanah itu tidak diambil untuk dibangunkan, sebaliknya ia hanya dipajak untuk tempoh 60 tahun.

“Selepas tempoh itu, tanah tersebut akan kembali kepada pemiliknya,” katanya .

Menurut Azmi, proses pajakan tanah rizab Melayu kepada bukan Melayu akan dikawal selia oleh pihak berkuasa yang berkenaan.

Katanya, pemberian gadaian pula tertakluk kepada pihak yang telah ditentukan, seperti bank-bank berdaftar dan agensi kerajaan termasuk Kementerian Kewangan Diperbadankan.

Katanya, ia untuk meningkatkan nilai pasaran tanah tersebut.

Beliau berkata, Kawasan Pembangunan Tanah Rizab Melayu (MRLDA) juga akan diwujudkan bagi menggalakkan usaha pembangunannya secara lebih terancang oleh kerajaan negeri.

Selain membenarkan tanah rizab Melayu dipajak, inti pati utama pindaan tersebut juga akan mengemaskan takrifan Melayu supaya sesuai dengan takrifan yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Ia juga akan mewujudkan peruntukan yang menggalakkan usaha memajukan tanah rizab Melayu tetapi pada masa yang sama mengekalkan pegangan di kalangan orang Melayu.

Beliau berkata, setiap pindaan yang dicadangkan tidak membelakangkan tujuan asal ERM, sebaliknya menjadikannya sebagai pemangkin kepada pembangunan tanah rizab Melayu.

Badan Peguam Malaysia.