iDAN

16 Julai 2009

Dinding tumpu batu gunung (Santai)

Percubaan menghidupkan suasana resort suatu usaha yang berbaloi bagi penghuni kediaman ini, walaupun hanya berpandukan naluri dan ilham majalah.


ASPIRASI gaya resort menjadi panduan Nor Suhaila memilih dan menyusun atur perabot.

SUASANA yang melambangkan persekitaran gaya sebuah percutian sering menjadi panduan dalam merias konsep hiasan dalaman. Pemilihan kemasan dan perabot berciri organik tentunya tercatur dalam perancangan awal penghuni kediaman teres dua tingkat ini.

Melewati sambutan pohon hijau subur di muka pintu, langkah masuk disambut susun atur set sofa fabrik putih dengan rangka rotan gelap.

Ia dipadankan kusyen sandar gabungan warna putih dan jingga pinang masak. Ilham susun atur di atas lantai panel kayu menjadikan semua itu nampak lebih hidup.


KECEMERLANGAN ilham dekorasi berjaya dihidupkan di ruang makan.


“Kemas dan selesa. Sekadar cuba mengikut gaya resort,” kata penghuninya, Nor Suhaila Daud. “Tapi saya amat berhati-hati dalam pemilihan kelengkapan isi rumah agar konsep yang diidamkan tidak ‘dicacatkan’ dengan kehadiran pelbagai perabot yang berlawanan konsep.”

Menurut pembantu tadbir ini, dia tidak berapa berminat pada lukisan untuk menyerikan ruang dindingnya. Sebaliknya, gandingan kertas dinding dan kraf khat yang diukir pada kayu lebih menepati cita rasanya yang jelas terarah kepada satu tema.


RUANG menonton hanya dihias ringkas bagi memberi keselesaan.


Ternyata semua itu pilihan tepat memandangkan garapan elemen yang dipinjam daripada belantara itu molek mendominasi keseluruhan kediaman.

“Pernah juga membeli, tetapi akhirnya tidak dapat memikirkan tempat untuk menggantung kerana warnanya tidak bersesuaian dengan konsep yang dimahukan,” ujar ibu kepada seorang puteri comel ini.

Tanpa mengupah mana-mana pereka hiasan dalaman, Nor Suhaila lebih mempercayai nalurinya sendiri hanya dengan berpandukan paparan dalam majalah.

Dia juga mengakui seronok mengubah gaya aturan perabot serta padanan langsir di jendela. Semua itu dibuat sekerap dua kali sebulan!

Mengorbankan halaman kecil di belakang rumah adalah keputusan yang perlu diambil untuk menambah keluasan pelan lantai. Bahagian itu kini menempatkan dapur kering dan basah, sementara ruang dapur asal telah diubah menjadi ruang menonton televisyen.


PENATAAN sederhana namun bergaya di tepi laluan tangga.


Satu lagi ruang yang mencuri pandangan adalah ruang makan. Bukan sahaja kerana naluri kreatif Nor Suhaila dalam penataan hiasan warna potpuri dan jambangan lavender di atas meja, dia juga bijak menyuai padan meja makan dan kerusi daripada set yang berlainan.

Kemudian, ia disempurnakan dengan latar dinding berupa bongkah pecahan batu gunung yang berpenampilan mewah. Susunan batu-batu itu seumpama kraf dinding yang meninggalkan impak suasana, lebih-lebih lagi apabila pencahayaan kuning dilimpahkan ke atasnya.


LANTAI panel kayu kecil dan gandingan perabot kayu potongan ringkas untuk ruang santai terbuka.


“Sejumlah RM2,000 dibelanjakan untuk membeli batu gunung ini yang dijual mengikut berat minimum satu tan. Upah memasangnya pula memakan belanja sebanyak RM700,” jelasnya.

Anak tangga beralas permaidani

Menyusuri anak tangga hingga ke tingkat dua, kaki sentiasa beralas permaidani. Seperti sudah sedia dengan pertanyaan tentang itu, Nor Suhaila menjelaskan bahawa kesihatan keluarga adalah tanggungjawab setiap penghuni rumah.

Bagi mengelakkan permaidani menjadi tempat habuk, hama dan debu, ia perlu dibersihkan dengan penyedut hampagas sekurang-kurangnya sekali seminggu.


WARNA merah jambu dan ungu untuk bilik si kecil.


“Semua tingkap di rumah ini dilengkapi jaring halus supaya hanya membenarkan peredaran udara sihat dan pada masa yang sama menyaring habuk,” akui si ibu sambil sempat menunjukkan bilik yang hanya berwarna merah jambu dan ungu muda - seperti yang ‘disyaratkan’ si anak kecilnya.

Bagi pasangan Nor Suhaila dan suaminya, Badli, mereka mengakui bahawa segala susah payah mereka tinggal menyewa suatu masa dahulu selama tiga tahun berbaloi.

Kesabaran mengumpul wang akhirnya dapat digunakan sepenuhnya untuk memiliki rumah itu, termasuk melunaskan bajet mengubahsuai dan membeli perabot.


ORNAMEN kreatif di dinding sebagai penanda ruang kerja Nor Suhaila.

“Kami tidak mahu membeli barangan sedikit demi sedikit. Saya juga tidak selesa kalau rumah asyik berdebu kerana kerja ubah suai. Sekali buat dan terus siap lebih menyenangkan ahli keluarga,” terang Nor Suhaila.

“Selain daripada status pegangan tetap, kediaman ini menjadi pilihan kami kerana lokasinya di kawasan yang tinggi dan tenang.

“Kedudukan rumah yang tidak berhadapan dengan kesibukan lalu lintas dan terlalu berdepan dengan deretan rumah lain juga membuatkan pandangan dan suasana lebih selesa,” ujar suaminya.

Kosmo!

Faizal Tahir kandas ke APM kerana hutang PTPTN (Hiburan)
KUALA LUMPUR - Artis dan komposer terkenal, Faizal Tahir (gambar) gagal menaiki pesawat untuk menghadiri majlis Anugerah Planet Muzik (APM) 2009 di Jakarta semalam dipercayai akibat tidak menjelaskan hutangnya dengan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Kosmo! difahamkan, Faizal sepatutnya menaiki pesawat bersama beberapa rakan artis seperti Ayu, Dafi dan Aizat pada pukul 3.55 petang menerusi Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) di Sepang semalam.

Namun, Faizal satu-satunya artis yang gagal melepasi saringan Imigresen kerana PTPTN sebelum ini telah mengenakan perintah sekatan keluar negara kepada hampir 78,000 peminjam yang tidak menjelaskan hutang.

Usaha mendapatkan komen Faizal, lulusan Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu bagaimanapun gagal kerana beliau tidak menjawab panggilan telefon.

Kosmo!

Hamun pengetua (Ceritera)

Oleh Sarah Zulkifli
sarah@hmetro.com.my

AMPANG: Cukup biadab apabila seorang pelajar lelaki sanggup menghamburkan kata-kata kesat kepada pengetua sekolahnya sambil disaksikan puluhan rakan serta seorang guru yang sedang mengajar dalam kelas berkenaan di sebuah sekolah di sini.

Tindakan kurang ajar itu dilakukan pelajar tingkatan tiga berkenaan sejurus pengetua berkenaan memberitahu mengenai tindakan buang sekolah yang dikenakan terhadapnya.

Perbuatan spontan pelajar berusia 15 tahun itu dianggap keterlaluan kerana dia tanpa segan silu memaki-hamun pengetua wanita berusia 50-an itu.

Difahamkan, dalam kejadian jam 7.45 pagi Selasa lalu, pengetua berkenaan pergi berjumpa pelajar terbabit bagi memaklumkan dia akan dibuang sekolah kerana masalah disiplin serius.

Sumber memberitahu Harian Metro, sebelum itu, pengetua berkenaan terserempak pelajar terbabit di pintu pagar sekolah lalu meminta dia datang ke pejabatnya bagi membincangkan hal berkenaan, tetapi tidak diendahkan sebaliknya remaja itu terus masuk ke kelas.

Menyedari keengganan pelajar itu berjumpanya, pengetua berkenaan mencari remaja lelaki itu di kelasnya.

Menurutnya, sebaik bertemu, pelajar terbabit tanpa menghiraukan pelajar lain dan guru yang sedang mengajar di dalam kelasnya terus menghamburkan kata-kata kesat serta memaki-hamun pengetua berkenaan.

Sementara itu, Ketua Polis Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan, berkata ketegangan yang berlaku berikutan tindakan pelajar terbabit meninggikan suara memaki pengetua sekolahnya sedikit kendur apabila seorang anggota polis kebetulan lalu berhampiran kelas berkenaan.

Anggota polis berkenaan berada di sekolah itu untuk menguruskan hal persekolahan anaknya.

“Sebenarnya hal itu berpunca akibat salah faham kerana pelajar terbabit tidak dapat menerima kenyataan dia dibuang sekolah kerana masalah disiplin.

“Pelajar terbabit mula bersikap kurang ajar apabila memaki-hamun pengetuanya sejurus dimaklumkan perkara itu,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau berkata, kejadian berkenaan dirujuk kepada pegawai polis yang dilantik sebagai Pegawai Perhubungan Sekolah (PPS) ketika sesi perbincangan dengan pihak sekolah yang turut dihadiri ibu bapa pelajar terbabit.

Abdul Jalil berkata, hasil perbincangan, hal itu diselesaikan secara baik dan pelajar terbabit dibuang sekolah dengan persetujuan ibu bapanya.

Harian Metro

Fitnah telefon bimbit (Agama)

Oleh Idris Musa
idris@hmetro.com.my


SEJAJAR dengan kemajuan teknologi maklumat (IT) yang bergerak pantas, kita mempunyai banyak pilihan mendapatkan maklumat.

SEJAJAR dengan kemajuan teknologi maklumat (IT) yang bergerak pantas, kita mempunyai banyak pilihan mendapatkan maklumat.

Kita tidak hanya bergantung kepada media massa untuk mendapatkan berita kerana banyak media pilihan boleh dijadikan sumber maklumat.

Paling dominan ialah telefon bimbit, kerana cirinya lebih mesra pengguna dan kos yang murah menyebabkan segala urusan menjadi mudah.

Alat komunikasi itu yang diperkenalkan di Jepun 30 tahun lalu, bukan sekadar penghubung komunikasi malah dilengkapi pelbagai fungsi seperti aplikasi e-mel, siaran radio, televisyen dan capaian internet.

Kajian mendapati ada 3.3 bilion pengguna telefon bimbit pada 2007 dengan 2.4 bilion pengguna mesej pesanan ringkas (SMS).

Ini membuktikan telefon bimbit sebagai media interaktif popular bagi penduduk dunia.

Asasnya, media itu membawa kebaikan, tetapi ia tidak sunyi daripada keburukan, khususnya apabila jatuh di tangan golongan tidak bertanggungjawab.

Golongan terbabit akan menggunakannya sebagai saluran menabur fitnah, membuka aib orang lain dan menyampaikan maklumat tidak tepat hingga bertentangan dengan prinsip agama.

Fitnah secara umumnya bererti menyebarkan sesuatu yang palsu seperti berita, cerita, gambar dan rakaman yang tidak benar, khusus membabitkan hal yang menjatuhkan imej dan personaliti orang lain.

Dalam al-Quran istilah ini dikatakan mempunyai pelbagai makna, tertakluk kepada konteks ayat seperti bermakna syirik, ujian dan cubaan, seksa, dosa, kekufuran, pembunuhan dan kebinasaan, berpaling dari jalan benar dan sesat.

Makna yang boleh difahami melalui hadis, seperti perselisihan dan peperangan, ujian dan cubaan, melalaikan dan melekakan, kemungkaran dan maksiat, tertakluk kepada keadaan.

Bagaimanapun, fitnah bagi pemahaman orang Melayu ialah penyebaran berita bohong atau desas-desus mengenai seseorang yang tidak selaras dengan kenyataan dan kebenaran.

Semua itu dilarang keras dalam Islam, namun disebabkan dengki, suka mengadu domba dan memutarbelitkan fakta oleh segelintir pihak menyebabkan perbuatan itu tidak pernah sunyi dalam kehidupan masyarakat.

Perbuatan fitnah sangat kejam dan balasan kepada yang melakukannya sangat keras. Huzaifah r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Tidak masuk syurga orang yang suka menabur fitnah." (Hadis riwayat Muslim)

Justeru, bagi mengelak daripada terpengaruh dengan maklumat palsu dan berunsur fitnah, kita bertanggungjawab menyelidiki dulu. Ini sesuai dengan firman-Nya, bermaksud:

"Wahai orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang yang fasik membawa sesuatu berita, selidikilah kebenarannya supaya kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum dengan sebab kejahilan kamu sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu lakukan." (Al-Hujurat: 6)

Selain itu, blog iaitu laman sesawang yang diselenggara secara individu, bagi menyampaikan maklumat dan komentar mengenai sesuatu topik, terutama yang menarik minat masyarakat turut diminati masyarakat.

Blog memberikan kebebasan kepada pemiliknya memuatkan maklumat termasuk berbentuk gambar dan klip video digemari, namun kebebasan itu bukanlah lesen besar untuk menabur fitnah, membuat tuduhan, hasutan dan mencetuskan suasana tidak harmoni.

Laman sesawang terbabit seharusnya tidak menjadi gelanggang untuk tuduh-menuduh yang akhirnya menimbulkan suasana tidak tenteram, bahkan setiap komentar harus diberikan secara adil.

Islam melarang umatnya terbabit dengan perbuatan keji dan tidak membina, termasuk fitnah dan tuduhan palsu. Malah, dalam bab menuduh perbuatan keji (zina), ada hukuman qazaf iaitu dikenakan 80 kali sebatan di khalayak ramai.

Hukum qazaf dikenakan jika penuduh perbuatan keji itu gagal mengemukakan empat orang saksi yang adil iaitu tidak fasik.

Justeru, pengguna media baru, sama ada generasi baru atau lama wajar beretika berpandukan lunas agama dan nilai kemasyarakatan, bukannya menurut kehendak hedonis atau keseronokan semata-mata.

Harian Metro