iDAN

23 April 2009

Blog: Tidak benar Manohara derita (Ceritera)


Jimadie Shah Othman
Apr 23, 09
1:41pm
kemaskini 5.20pm Tidak benar Manohara Odelia Pinot menderita bersama suaminya, seorang kerabat diraja Kelantan, seperti didakwa oleh ibunya Isnin lalu, demikian menurut dua blog Malaysia hari ini.

Satu lagi koleksi foto bekas model muda Indonesia itu, termasuk yang didakwa terbaru, kini dimuatkan di blog Truth Appeared selepas siri foto yang diterbitkan sejak minggu lalu.

Koleksi foto tersebut termasuk sewaktu Manohara Odelia menghadiri satu majlis bersempena Keputeraan Sultan Kelantan.

Di atas gambar itu - yang menunjukkan beliau sedang bersedia menari poco-poco - tertera tarikh 29 Mac lalu.

Selain sembilan keping foto, blog yang tidak mendedahkan identitinya itu meninggalkan catatan:

"Gambar-gambar di bawah adalah foto setelah Manohara pulang dari umrah, lihatlah ini bukan gambar yang di-superimposed.

"Ini adalah gambar benar, tulen, maka dustalah berita yang mengatakan 'Pangeran Kelantan Aniaya Manohara'.

"Pihak-pihak yang menyiarkan berita dusta diharap perbetulkan untuk kebaikan antara dua negara."

Mesra dengan suami

Pasangan diraja itu pulang daripada umrah 9 Mac lalu.

Penampilan Manohara Odelia sentiasa kelihatan bersopan, mesra, dihormati dan tidak lekang dengan senyuman manis.

Beliau bahkan, disambut penduduk tempatan seperti seorang selebriti.

Sekeping gambar bertarikh 31 Mac lalu menunjukkan orang ramai berebutan untuk mengambil gambar dan bersalaman dengan wanita muda berusia 17 tahun itu.

Sementara gambar yang didakwa diambil selepas Manohara Odelia pulang daripada mengerjakan umrah memperlihatkannya sedang menyerahkan hadiah kepada seseorang, sambil disaksikan orang ramai.

Kelihatan seorang jurugambar dalam program itu merakamkan peristiwa itu.

Manakala dalam foto santainya pula mempamerkan hubungan mesranya dengan suami.

Sekeping foto bertarikh 8 April – terbaru dalam koleksi itu – Monohara Odelia dilihat dipimpin suami dan seorang perempuan ketika mengharungi semak-samun.

Malukan istana

Gaya kasualnya itu nyata berbeza dengan kehadirannya dalam majlis rasmi. Beliau kali ini hanya mengenakan jeans ketat biru dan kemeja T putih.

Rambut panjangnyanya yang hampir separas pinggang dilepaskan, menjadikannya kelihatan ayu.

"Sayang sang suami pada isteri. Halanglah usaha untuk memisahkan mereka berdua," coret penulis blog di bawah gambar itu.

Sementara foto 4 April lalu memperlihatkan gadis kacukan Perancis-Indonesia itu sedang menjalani latihan menembak.

Suaminya berkemeja T merah, berkaca mata putih dan bertopi hanya memerhatikan isterinya.

Blog Yang Kudengar dan Kulihat pula memuatkan sekeping foto mesra pasangan diraja itu - kelihatan Manohara Odelia sedang berbisik sesuatu kepada suaminya di satu majlis - yang bertarikh 5 April lalu.

Penulisnya Mohd Soberi Shafii, yang mendakwa kenalan dekat kerabat tersebut, berkata gambar itu "dengan sendiri menafikan bahawa (kerabat tersebut) bertindak kasar terhadap isteri yang dihebohkan oleh media di Indonesia."

"Berita yang sengaja diada-adakan untuk memalukan keluarga istana Kelantan.

"Adalah diharapkan urusan keluarga dapat diselesaikan dengan baik, seeloknya pihak media tidak memburukkan suasana keharmonian di antara Mano dan (kerabat tersebut)," tambahnya.

"Perpisahan di antara (emak Manohara) Ibu Disey dengan anaknya Manohara bukan bererti meraka tidak lagi akan bertemu, perpisahan ini adalah perpisahan mata, bukannya perpisahan hati.

"Perpisahan berlaku itu tentu ada hikmahnya apabila suami isteri, anak menantu sama-sama bertemu Tuhan di Mekah, tentunya ada janji diikat terutamanya di antara suami dan isteri. Allah maha adil."

Papar foto satu 'rekayasa'

Usaha Malaysiakini mendapatkan ulasan lanjut Mohd Soberi sejak semalam masih gagal.

Usaha mendapatkan reaksi istana Kelantan juga belum berhasil.

Akhbar Harian Metro hari ini melaporkan pihak istana sedang meneliti dakwaan-dakwaan yang dibuat terhadap kerabat tersebut.

Pengelola istana itu Datuk Abdul Halim Hamad dipetik berkata kenyataan itu mungkin akan dikeluarkan hari ini.

Sementara itu, ibu Manohara Odelia sehingga hari ini dilaporkan masih mencurigai kemesraan yang dipaparkan dalam foto-foto tersebut, dan menyifatkannya sebagai sebagai satu "rekayasa".

"Saya yakin itu untuk mengcounter (menepis) pemberitaan-pemberitaan yang ada saat ini," Daisy Fajarina dipetik akhbar web Detik.com ketika mengadukan nasib anaknya kepada suruhanjaya hak asasi wanita di Jakarta hari ini.

Anak sulungnya Dewi Sari Asih pula mendakwa koleksi foto tersebut sengaja diatur.

"Ada beberapa orang di sana yang baik hati menginformasikan foto-foto itu diset untuk mengcounter berita," beliau dilaporkan berkata sewaktu mengiringi Daisy.

Akhbar: Kerabat nafi Manohara didera (Ceritera)


Apr 23, 09 3:18pm
kemaskini 8.06pm Kerabat diraja Kelantan menafikan dakwaan bahawa bekas model muda Indonesia, Manohara Odelia Pinot, tidak bahagia bersama suaminya, demikian lapor akhbar dalam talian Indonesia, Detik.com.

detik website on manohara odelia pinot 230409Dalam emel satu sumber istana yang dikirim kepada laman berita tersohor republik itu semalam, Manohara Odelia dilaporkan sangat dicintai suaminya dan tidak mungkin berlaku penderaan seperti dakwaan ibunya, Daisy Fajarina.

"(Kerabat diraja) itu bukan jenis begitu," emel tersebut dipetik akhbar web itu.

"Mano lagi bahagia. Malah sudah gemuk lagi," seorang kerabat Kelantan yang enggan disebutkan namanya dilaporkan berkata.

Di Kelantan, menurut Detik.com lagi, pasangan Manohara Odelia bersama suaminya "dikenali baik dan murah hati".

"Very humble (sangat merendah diri). Mereka memang fall in love (saling jatuh cinta), dari hati suci," emel itu dipetik.

'Baik-baik saja'

Dalam laporan berasingan hari ini, akhbar web itu juga melaporkan "keadaan Manohara Odelia baik-baik saja" sewaktu kedutaan republik itu menghubungi istana Kelantan.

Diminta mengulas isu penderaan, duta besarnya Da'i Bachtiar dipetik berkata:

"Itu kan masih informasi yang belum kita lihat secara langsung.

"Upaya yang kita lakukan, kita berkomunikasi dengan Sultan Kelantan, ya katanya kondisinya (Manohara Odelia) baik-baik saja."

Sementara itu, agensi berita rasmi Indonesia melaporkan wanita muda itu "tiada tanda-tanda diseksa" sewaktu tampil di majlis rasmi bersama isteri-isteri wakil rakyat Kelantan, 18 April lalu.

Maklumat itu diperolehi daripada sumber wartawan-wartawan yang hadir di pertemuan tersebut yang diadakan di hotel Grand Riverview.

"Dia (Manohara Odelia) memperkenalkan diri kepada isteri-isteri wakil rakyat Kelantan. Manohara sendiri hadir bersama dengan suami.

"Tidak ada tanda-tanda beliau disiksa," seorang wartawan di Kota Bharu, Kelantan dipetik Antara petang ini.

Ramai wartawan yang hadir pada majlis itu "dan melihat langsung Monahara dalam keadaan sihat walafiat", lapor agensi itu lagi.

manohara odelia pinot tengku kelantan royal indonesia model controversy 210409Daisy, dalam sidang media di Jakarta pada Isnin lalu, mendakwa anak bongsunya pernah dilukakan di bahagian dada.

Beliau juga dilaporkan mendakwa mempunyai bukti penderaan tersebut dan maklumat mengenainya disampaikan oleh orang istana sendiri yang bersimpati dengannya.

"Anak saya disiksa, di bagian dadanya disilet (ditoreh) silet.

"Itu yang ngomong dari pihak dalam istana yang punya hati nurani dan nggak (tidak) tega melihat penderitaan anak saya," wanita itu dipetik sebagai berkata.

Dalam perkembangan berkaitan, Harian Metro hari ini melaporkan pihak istana sedang meneliti dakwaan-dakwaan yang dibuat terhadap kerabat tersebut.

Pengelola istana itu Datuk Abdul Halim Hamad dipetik berkata kenyataan itu mungkin akan dikeluarkan hari ini.

Malaysia Kini

Media Indonesia dilarang tanya Najib tentang Manohara (Ceritera)


Apr 23, 09 6:11pm
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengelak menjawab soalan mengenai dakwaan 'kehilangan' bekas model, Manohara Odelia Pinot, sewaktu berada di Jakarta untuk bertemu dengan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono hari ini.

najib tun razak rosmah with indonesia president bambang in indonesia 230409Wartawan yang membuat liputan sidang akhbar selepas pertemuan mereka, tidak dibenarkan bertanya mengenai kes tersebut.

Sewaktu sidang akhbar itu berlangsung, ibu Manohara - Daisy Fajarina - pula mengadakan sidang akhbarnya untuk merayu kepada Najib supaya membantu mencari anaknya itu, lapor AFP.

Manohara berkahwin dengan kerabat diraja Kelantan, tahun lalu.

Daisy mendakwa anaknya mengalami deraan fizikal dan emosi oleh suaminya, yang didakwa bersama Manohara di Malaysia tanpa kerelaan anaknya.

"Sebagai perdana menteri Malaysia yang baru, saya menggesa Najib menyiasat dan mempertahankan kebenaran dan hak kami," kata Fajarina di pejabat Suruhanjaya Hak Asasi Wanita Indonesia.

"Saya hanya mahu anak perempuan saya dibebaskan... sebagai seorang ibu saya mempunyai hak untuk bertemu anak saya," tambahnya.

Daisy pengsan apabila beliau diserbu oleh para wartawan Indonesia yang memberi liputan meluas mengenai kisah Manohara itu.

- AFP

Imigresen batal larangan ibu Mano ke M'sia (Ceritera)


Jimadie Shah Othman
Apr 23, 09
2:50pm
Jabatan Imigresen Malaysia telah menarik balik arahan yang melarang ibu Manohara Odelia Pinot, isteri kerabat Kelantan, daripada memasuki negara ini.

mahmood adamDengan itu, Daisy Fajarina kini boleh masuk ke Malaysia untuk menemui anaknya di negara ini.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Mahmood Adam (foto) berkata larangan terhadap Daisy Fajarina, ditarik balik berkuatkuasa Isnin lalu.

"Larangan itu telah ditarik balik. Kita telah maklumkan kepada pihak kedutaan.

"Dan kedutaan kita akan memaklumkan kepada pihak sana (Indonesia)," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Sebelum ini, dalam satu sidang akhbar di Jakarta pada Isnin lalu, Daisy mendakwa beliau ditegah masuk ke negara ini pada 19 Mac lalu.

manohara odelai pinot mother daisy fajarina 230409Daisy (foto) dilaporkan mendakwa, dimaklumkan oleh pegawai imigresen larangan itu dibuat atas permintaan istana Kelantan.

Menurut Mahmood lagi, penarikan balik larangan itu dibuat atas arahan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

"Kami (di) imigresen cuma menerima arahan sahaja. Jadi, Jabatan Imigresen (hanya) pelaksana.

"Yang buat arahannya (tarik balik) adalah dari Kementerian (Dalam Negeri)," katanya ketika ditanya alasan larangan itu ditarik balik.

Mahmood tidak mengulas lanjut apabila diminta mengenai punca larangan tersebut, kerana katanya, beliau sedang bermesyuarat.

Duta Indonesia pertikai

Dalam perkembangan berkaitan, duta besar Indonesia ke Malaysia dilaporkan mempertikaikan larangan terhadap Daisy.

"Kita sudah menanyakan kepada keluarga kerajaan (istana) Kelantan. Saat ini kondisinya sehat-sehat saja, mereka sudah resmi dalam perkawinan.

"Tapi yang kita pertanyakan juga, kenapa ibu Manohara yang ingin bertemu dengan anaknya ditolak oleh mereka," Da'i Bachtiar dipetik berkata di Istana Merdeka, Jakarta hari ini.

Menurut laman web berita terkenal Detik.com, kedutaan republik itu sudah mengirim surat rasmi kepada Kementerian Luar Malaysia untuk meminta penjelasan tetapi setakat ini belum ada jawapan.

"Kerana masih beberapa hari (lalu) mengirimnya, belum ada jawaban," jelasnya lagi.

Da'i mengakui memang agak sukar mengembalikan Manohara Odelia ke Indonesia sebab bekas model muda itu berkahwin dengan kerabat tersebut.

Diminta mengulas isu penderaan, duta besar itu dipetik berkata:

"Itu kan masih informasi yang belum kita lihat secara langsung. Upaya yang kita lakukan, kita berkomunikasi dengan Sultan Kelantan, ya katanya kondisinya baik-baik saja."

Harian Metro

Pembantu Bunuh Bayi Majikan (Ceritera)

Kamis, 23 April 2009 12:26

Bekasi, GhaboNews - ABG yang keseharian berprofesi sebagai pembantu rumah tangga, NU (17), nekat membunuh bayi majikannya, Yosi Feronika (1,5) di Bekasi.

NU membunuh bayi malang tersebut karena tidak tahan mendengar jerit tangisnya. Ia membekap mulut Yosi dengan handuk hingga tewas.

Setelah membunuh Yosi, NU kemudian mencoba menghabisi nyawanya sendiri dengan menggantung dirinya sendiri dan menyayat pergelangan tangannya dengan silet. Namun, percobaan bunuh dirinya berhasil digagalkan oleh tetangganya.