iDAN

13 Mei 2012

Soalan daripada Irineayu

Salam..saya nak tahu, berapakah nilai matawang Ringgit Malaysia ( RM 1 ) jika ditukarkan ke matawang China ? Apakah matawang yg diguna pakai dalam segala urusan jual beli di Beijing ? Mana yang lebih tinggi nilainya, matawang Malaysia atau China ?

 Jawapan Sekarang 1 RM boleh menukarkan 2 RMB. RMB sahaja boleh digunakan di Beijing.

Makanan Halal

"Nailao" dibuat daripada susu dan cuka beras. "Nailao" dalam bahasa Mandarin bermaksud keju, tetapi "Nailao" tidak sama seperti keju, dan rasanya manis, seperti puding. "Nailao" ialah sejenis pencuci mulut yang dahulunya dihasilkan dalam istana untuk maharaja dan kerabatnya sahaja.

"Nailao Wen" dan "Wenyu Nailao" merupakan dua buah kedai yang khusus menjual "Nailao". Kedua-dua kedai ini mempunyai sejarah yang lama dan semua makanan yang dijual di sini disediakan oleh tukang masak dalam kedainya.

"Sanyuan Meiyuan" pula ialah kedai moden yang juga menjual "Nailao". Bezanya daripada kedua-dua kedai "Nailao" yang bersejarah itu, "Nailao"yang dijual di "Sanyuan Meiyuan" dibuat secara besar-besaran dalam syarikat Sanyuan.


Steamboat, yang juga dikenali sebagai Hot Pot berasal daripada satu legenda. Kononnya, pada suatu waktu dahulu, Genghis Khan, maharaja pertama zaman Dinasti Yuan telah mengetuai pasukan tenteranya bertempur dengan musuh. Suatu ketika pada musim sejuk, tenteranya tidak ada masa yang cukup untuk memasak. Maka mereka memotong daging kambing menjadi kepingan-kepingan yang nipis, lalu dibubuh dalam air yang mendidih. Daging itu masak dengan segera. Inilah asal usul Hot Pot.

Setelah sekian lama, Hot Pot pun berkembang dan berubah. Hampir semua jenis makanan daripada daging dan sayur hinggalah hasil laut dan lain-lain boleh menjadi bahan Hot Pot yang sedap.

Antara restoran yang terkenal dengan Hot Pot, Donglaishun merupakan restoran Islam yang paling digemari ramai.

Wandou Huang (Kuih Kacang Kuning) dibuat daripada sejenis kacang kuning, dan rasanya manis. Bahan untuk membuatnya dan hasilnya hampir sama dengan kuih "kole kacang" di Malaysia.