iDAN

29 Mac 2011

Easyjournal lagi Popular


Telah lebih seabad aku menjadi Pemblog atau Penulis Jurnal; dari catatan yang tertera sekitar 1 Januari 2000 ianya sebermula. Ini tak termasuk laman sesawangku di Komputer Pelayan (Server) Geocities atau Server Tripod jika tak silapku aku mula rapat dengan dunia maya ini sekitar tahun 1997.

Satu yang menarik bilamana aku selidiki mana satu blog kepunyaanku yang amat popular ternyata Server Easyjournal mendapat tempat teratas waima aku tidak sering mengemaskini bagai di Blogspot. Pelik. Dari catatan kaunternya bulan ini sahaja purata sehari dibuka oleh 360 orang pengunjung. Bermakna setiap jam ada sekitar lima belas orang pengunjung. Sekadar 4 minit lebih kurang seorang pengunjung. Menarik tu!; tak kisahlah biar pun terklik cumanya aku tak reti nak masukkan Nuffnang di Server Easyjournal; jika reti pasti lumayan tu!. (Jika mengikut syarat keahlian memang Server Easyjournal tidak membenarkan sebarang iklan diselitkan di laman sesawang mereka)

Ini adalah URL blogku di Server Easyjournal;

http://idanradzi.easyjournal.com

Memang ada banyak tulisanku yang menarik. Malahan ada beberapa siri masih tergantung & tak sempat aku sambung. Aku beralih ke Server Blogspot lantaran Server Easyjournal ini asyik meragam; pulak tu agak sukar nak letak imej di sana. Sekitar penghujung tahun lalu sekitar sebulan dua servernya tak dapat ku akses. Maka itu aku sedang berusaha memindahkannya ke Server Blogspot.

Ini URLnya

http://desatualang.blogspot.com

Bukan kerja mudah nak klik satu persatu; dulu aku pandai guna FTP, namun tak semua server membenarkan kita menggunakan perisian FTP ini. Alasannya adalah kerana virus senang masuk ke server yang boleh guna FTP ini.

Agar aku punyai kekuatan untuk memindahkan semua tulisanku ke Server Blogspot seyogia adalah salinan atau URL lain; jika salah satu blogku ditutup bagai di Server Geocities.

istilah bahasa
waima: dari Bahasa Arab, walaupun, sungguhpun