iDAN

27 Jun 2009

Tujuh lagi kes baru H1N1

PULAU PINANG 27 Jun - Kementerian Kesihatan mengesahkan tujuh lagi kes baru selesema babi atau influenza A (H1N1) sehingga pukul 8 pagi hari ini menjadikan jumlah keseluruhan kes wabak itu di negara ini meningkat kepada 112.

Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, ia membabitkan enam kes import dan satu jangkitan tempatan.

''Terdapat tujuh kes baru H1N1 menjadikan keseluruhan yang dicatat setakat ini sebanyak 112 kes iaitu 96 kes import dan 16 jangkitan tempatan.

''Dalam wad ketika ini masih ada 41 kes manakala 71 pesakit lagi sudah pulih dan dibenarkan keluar hospital," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Pergigian Malaysia Ke-66 di sini hari ini.

Daripada enam kes import, empat melibatkan warganegara Malaysia dan dua rakyat asing dari Ireland dan Australia.

Kes jangkitan tempatan pula melibatkan seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun yang merupakan anak kepada kes 79 dan adik kepada kes 101.

Kanak-kanak itu merupakan kes ke-111 dan merupakan kes tempatan ke-16 dan keadaannya stabil dan sedang diberikan rawatan antiviral di Hospital Pulau Pinang (HPP).

Katanya, jumlah sekolah yang ditutup juga masih kekal tiga buah sehingga kini iaitu Sekolah Antarabangsa Seri Chempaka, Sekolah Rendah Kebangsaan (SRK) Assunta 1 dan SRK Assunta 2.

Kesemua sekolah tersebut akan mula dibuka mulai Isnin ini manakala Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Jalan Davidson yang diarahkan tutup sebelum ini, telah mula dibuka hari ini.

''Kecuali bagi Sekolah Menengah Kebangsaan Abdul Rahim 2, Kudat. Kementerian hanya mengarahkan dua kelas ditutup. Tetapi memandangkan seramai 128 orang yang terdiri daripada 76 murid, 10 kakitangan sekolah dan 42 guru telah dikuarantin di rumah sehingga 29 Jun ini, pihak sekolah telah membuat keputusan untuk menutup sekolah tersebut kerana hampir keseluruhan guru terlibat dengan kuarantin," katanya.

Sementara itu, Tiong Lai memberitahu, kes ke-106 dikesan membabitkan wanita warga Ireland berumur 33 tahun yang datang ke negara ini bersama suaminya pada 23 Jun lalu untuk bercuti.

Mangsa tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dengan menaiki penerbangan MH122 dan mula dijangkiti demam 25 Jun lalu dan telah pergi ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk mendapatkan pemeriksaan.

Mangsa disahkan positif H1N1 dan dimasukkan ke HKL untuk rawatan. Enam kontaknya telah dikenal pasti dan dikuarantin di rumah.

Kes ke-107 pula membabitkan seorang pelajar perempuan warga Malaysia berusia 20 tahun yang belajar di Melbourne dan balik bercuti. Beliau tiba di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) Sepang pada 22 Jun lalu sebelum meneruskan penerbangan dengan pesawat AirAsia X D7 2725 ke Pulau Pinang.

Dia kini mendapatkan rawatan di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar dan berada dalam keadaan stabil.

Sementara kes ke-108 pula membabitkan seorang pelajar lelaki warga Malaysia berusia 26 yang juga balik bercuti dari Melbourne. Beliau yang disahkan positif H1N1 kini dirawat di Hospital Sungai Buloh.

Kes 109 pula merupakan seorang budak lelaki warga Australia dari Melbourne berumur 11 tahun yang telah pergi bercuti bersama bapanya di Kemboja selama lima hari. Mangsa yang dalam perjalanan pulang telah transit di KLIA dan dikesan demam dan terus dirujuk ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan.

Kes 110 melibatkan seorang pelajar perempuan berusia 22 tahun, warga Malaysia. Beliau telah melancong ke Australia sejak 27 Mac dan mulai demam pada 22 Jun ketika di Melbourne. Setiba di KLIA, 25 Jun lalu beliau telah mendapatkan rawatan di Hospital Sungai Buloh dan disahkan positif H1N1.

Sementara itu, kes 112 pula melibatkan seorang lelaki warga Malaysia berusia 27 tahun yang bekerja di Sydney, Australia. Mangsa pulang ke Malaysia pada 21 Jun dan telah ke Pulau Pinang. Mangsa mula mengalami demam, sakit tekak dan batuk pada 25 Jun.

Mangsa disahkan positif H1N1 dan kini menjalani rawatan di HPP. Kesemua empat kontak terdekat telah dikuarantin di rumah.

''Jumlah kontak yang sedang menjalani kuarantin di rumah berjumlah 771 orang dan kesemuanya sihat manakala sejumlah 55 kes yang menunjukkan gejala jangkitan H1N1 telah disiasat dan dilaporkan di seluruh negara sehingga semalam.

''Walaupun kes meningkat, H1N1 di negara kita masih berada pada tahap terkawal,'' kata Tiong Lai.

Utusan Malaysia


Selesema babi, influenza A diguna serentak

KUALA LUMPUR 27 Jun - Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan mencadangkan supaya nama wabak selesema babi digunakan serentak dengan influenza A (H1N1) dalam setiap siaran berita bagi memudahkan masyarakat awam memahaminya.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Rais Yatim menjelaskan, penggunaan dua nama yang disekalikan itu adalah paling tepat demi pemahaman yang lebih berkesan terutama kepada penduduk kawasan pedalaman.

Selain itu, kata beliau, agensi-agensi berita terkemuka dunia seperti BBC dan ABC serta enjin pencarian di Internet seperti Google turut menggunakan swine flu atau selesema babi yang jelas lebih ringkas dan tepat.

"Oleh itu, kementerian rasakan bahawa kami menggunakan jurusan yang mudah difaham orang, kalau hendak sebut dalam kurungan atau nak dulukan H1N1, kemudian dilangsungkan dengan selesema babi itu paling baik," katanya pada sidang akhbar selepas majlis pelancaran logo serta lagu 1Malaysia dan program senam seni Malaysia di sini hari ini.

Kelmarin, Rais meminta supaya semua pengamal media tempatan kembali menggunakan istilah selesema babi bagi menggantikan istilah H1N1.

Bagaimanapun, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican semalam bertegas kementerian itu akan tetap dengan istilah H1N1 selari dengan arahan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sejak 29 April lalu.

Mengulas lanjut, Rais memberitahu, selesema babi sepatutnya ditakrifkan sama seperti selesema burung yang pernah melanda dunia sebelum ini.

"Kalau kementerian (kesihatan) nak teruskan H1N1, itu tidak menjadi masalah, tetapi kementerian ini yang bertanggungjawab dari segi falsafah menerangkan sesuatu, kita harus menggunakan terus kedua-dua terma tanpa apa-apa alasan lain," tegasnya.

Utusan Malaysia

Berakhirnya fenomena JACKO (Hiburan)Michael Jackson


DIA dilihat aneh dan penuh misteri. Tapi dia juga mencipta hits, punya persona, gaya dan ego, juga bakat yang besar, digelar ikonik muzik dan disanjung sebagai Raja Pop Dunia.

Kini semua pemujaan itu berkubur bersama-samanya. Membawa sekali kehidupan suka duka dan pahit manis yang dilaluinya selama hampir 51 tahun dia menghuni dunia ini.

Michael Joseph Jackson yang awalnya mula dikenali bersama empat saudaranya - The Jackson 5- nyata mencipta legasinya dengan penuh kemasyhuran, juga kehancuran.

Kematian mengejut pada petang Khamis (pagi Jumaat waktu tempatan) lalu akibat kegagalan fungsi jantung membawa sekali gemilang dan tragedi diri yang berpanjangan; yang pelik lagi aneh, yang adakalanya melucukan daripada kemilau kemuncak jaya seorang penyanyi yang dikecapi sejak tahun 80-an.

Penghibur legenda itu menyatukan muzik hitam-putih yang merobohkan tembok kaum di MTV serta mendominasi papan carta lagu serta hadir di pentas dengan gaya persembahan mengagumkan.

Memang siapa yang tidak mengenali si Wacko Jacko, nama jolokan yang sepelik dan seaneh wajah buatannya.

Namun muziknya mencipta fenomena. Album Thriller (1982) yang mengandungi lagu hits blockbuster - Beat It, Billie Jean dan Thriller - nyata mencipta satu kejayaan terunggul buat dirinya selepas era Jackson 5.

Terjual lebih 109 juta unit di seluruh dunia, menjadikan album terbitan Quincy Jones itu sebagai album yang mendapat penjualan paling banyak dunia dan merangkul kedudukan tertinggi papan carta lagu selain Beat It dan Billie Jean meraih lapan anugerah Grammy, sesuatu yang tidak pernah terjadi sebelum itu, di samping banyak anugerah lain.

Namun segala titik peluh dan kehebatan seorang revolusioner muzik semakin terhakis dan kemudiannya lebur akibat perlakuan pelik dan aneh yang diciptanya sendiri.

Neverland Ranch, biarpun bukan lagi menjadi miliknya, kediaman dan taman tema yang diagung-agungkan yang sering menjadi tempat berkumpul Jackson bersama kanak-kanak itu sebenarnya hampir meranapkan kerjaya seninya.

Semuanya gara-gara pertuduhan salah laku kepada insan-insan kecil yang disayanginya dan yang menyanjungi dirinya.

Kes itu juga menyemarakkan khabar angin tentang kesukaan dirinya terhadap budak-budak muda. Kerjaya dan imejnya tercalar dan dalam masa yang sama menghadapi masalah kewangan yang amat serius.

Pun begitu dibebaskan atas 10 pertuduhan melibatkan pencabulan ke atas seorang kanak-kanak lelaki tiga tahun lalu menyuntik semangat baru kepada dirinya.

Berjuta-juta peminat Raja Pop itu di seluruh dunia menantikan konsertnya malah selepas memenangi pertikaian di mahkamah itu, dilaporkan jualan album Jackson meningkat 40 peratus.

Pada saat dia mula bangun dan namanya kembali meniti di bibir masyarakat dunia, dengan jualan tiket-tiket konsert yang laku bak pisang goreng panas, Raja Pop itu tiba-tiba meninggalkan dunia ini buat selama-lamanya.

Malah pada saat kematiannya di kediaman sewanya di Bel-Air, Los Angeles (L.A) itu, Jackson sedang giat membuat persediaan untuk sebuah kemunculan semula - dia dijadualkan muncul mengadakan 50 persembahan, sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini, di London dengan kemunculan sulung pada 13 Julai depan.

Dan dikhabarkan latihan itu adalah bagi merealisasikan impian untuk sebuah lagi konsert ekstravaganza yang bakal mengimbau semula keajaiban seorang Michael Jackson!

Kejutan dan misteri

Sehingga berita ini ditulis, belum ada pengesahan terhadap punca sebenar kematian namun ia cukup mengejutkan dunia.

Para peminat fanatik meratapi kematiannya, berkunjung ke kediaman keluarga yang sudah lama ditinggalkan di Gary, Indiana, juga memenuhi perkarangan Pusat Perubatan UCLA, semuanya semata-mata memberi penghormatan terakhir buat Jackson.

Biarpun dikatakan berpunca daripada kegagalan fungsi jantung, kematian itu turut mengundang sebuah misteri.

Biarpun ikon pop itu dilaporkan tidak sedarkan diri dan tidak bernafas, para paramedik cuba menyelamatnya dan bergegas membawanya ke hospital yang jauhnya ‘hanya enam minit memandu’ sebelum disahkan mati.

Kematian Jackson akibat kegagalan fungsi jantung merupakan sesuatu yang tidak dijangkakan kerana ia menyerang tanpa amaran.

Fungsi jantung yang berhenti tiba-tiba boleh disebabkan oleh serangan jantung atau masalah berkaitan jantung yang lain.

Pada sepanjang kariernya di puncak, keadaan kesihatan Jackson sebenarnya turut menjadi bualan sehangat lagu-lagu hitsnya.

Kematian yang tidak disangka pada usianya 50 tahun itu turut mengungkap kembali sejarah-sejarah masalah kesihatan yang dihadapi Jackson.

Ini termasuk pembedahan plastik, dimasukkan ke hospital secara misteri dan laporan pengambilan pelbagai pil.

Awal 90-an, pakar kulit Jackson mendedahkan bahawa penyanyi itu menghadapi masalah kulit yang dikenali sebagai vitiligo yang membuatkan kulitnya bertompok putih.

Raja Pop Dunia itu juga dilaporkan ketagihan ubat penahan sakit yang mula diambilnya selepas kulit kepalanya terbakar ketika menjayakan iklan komersil, Pepsi pada 1984.

Malah ketika menghadapi perbicaraan kes pencabulan pada 2005, Jackson beberapa kali dimasukkan ke hospital.

Tahun lepas, seorang penulis biografi mendakwa artis legenda itu menderita sejenis penyakit pernafasan yang jarang ditemui dan memerlukan transplan paru-paru namun pegawai serantanya menafikan.

Bualan mengenai keadaan kesihatan Jackson juga hangat diperkatakan semula beberapa bulan lalu apabila wakilnya menangguhkan beberapa siri lawatan ke London dengan alasan penyanyi itu perlu melakukan latihan bagi siri konsertnya di situ.

Pun begitu, pengetua Centerstaging, tempat Jackson melakukan latihan, Johnny Caswell memberitahu artis itu kelihatan sangat lemah ketika mengadakan latihan tetapi amat keras bekerja.

Bekas pegawai serantanya, Michael Levine pernah memberitahu bahawa tekanan emosi, fizikal, undang-undang, kewangan dan kecelaruan kerohanian sentiasa menyelubungi kehidupan Jackson.

“Ia umpama toksid,” kata Levine.

Namun bagi Quincy Jones yang melonjakkan nama Jackson menerusi Thriller, ”Saya tidak mampu berkata. Dia seorang penghibur yang handal dan legasinya akan diingati. Saya kehilangan adik hari ini dan separuh nyawa saya pergi bersamanya.”

Islamkah Michael?

Terkenal dengan gerak tari, juga kaca mata aviator dengan sarung tangan sekuin dan jaket ala-tentera serta seluar ketatnya, Jackson merupakan penghibur paling mengujakan bagi generasinya.

Biar banyak kisah-kisah negatif yang melingkari kehidupannya namun status dirinya sebagai seorang Muslim menjadi antara pertanyaan ramai peminatnya.

Sementelah sebelum ini Jackson pernah dilapor sudah memeluk Islam dan menukar namanya kepada Mikaeel yang bermaksud ‘rezeki”.

Jackson dilaporkan oleh akhbar The Sun pada tahun lepas telah mengadakan majlis memeluk Islam di rumah seorang rakannya yang juga penggubah muzik untuk album Thriller, Steve Porcaro di Los Angeles.

Turut hadir pada majlis itu ialah penyanyi Yusuf Islam, pencipta lagu David Wharnsby dan penerbit album Philip Bubal.

Biarpun status agamanya itu masih tidak diketahui namun abangnya, Jermaine memberitahu yang adiknya itu memang telah menunjukkan kecenderungan terhadap agama suci itu sejak awal 90-an lagi.

Jackson mula tertarik dengan ajaran agama suci ini apabila Jermaine memeluk Islam pada 1989 menggunakan nama Muhammad Abdul Aziz.

“Saya menghadiahkan banyak buku tentang keindahan Islam kepadanya selepas saya kembali dari menunaikan haji.

“Beliau banyak bertanya tentang Islam dan saya menceritakan keindahan dan ketenangan yang saya lalui selepas bergelar penganut agama ini kepadanya,” kata Jermaine yang dipetik oleh akhbar Daily Telegraph tahun lepas.

Utusan Malaysia