iDAN

29 Jun 2010

Tendangan Finalti ... Sayornara Jepun (Sukan)

Jepun terpaksa mengalah bilamana tendangan penentuan sepakan finalti Yuichi KOMANO 3 terkena palang gol. Jepun tunduk kepada Paraguay 3-5. Maka tiadalah lagi wakil Asia untuk ke Perlawanan Suku Akhir.

Pastinya ini satu keputusan yang amat sukar dilupakan lantaran dalam masa 120 minit benteng pertahanan Jepun terus diasak oleh Paraguay. Ada ketikanya palang pintu gol Paraguay bergegar kena tendangan pemain Jepun tetapi seolah ada badi kedua pasukan tak dapat memasukan sebarang satu jaringan pun ke pintu gol lawan. 0-0 setelah ditiupkan wisel penamat perlawanan. Statistik perlawanan hampir seimbang di mana 58% permainan dikuasai oleh Paraguay.

Sayornara Jepun agar empat tahun lagi mereka akan lebih bersedia & akan lebih mantap dalam segi serangan. Agak lemas sepanjang 120 minit asyik bola berada di kawasan Jepun. Lihat wajah Penjaga Gol Jepun Eiji KAWASHIMA yang sentiasa cemas buat penyokongnya bertambah cemas!.

Namun permainan sepanjang musim 2010 ini memang akan tetap dikenang!.

Rooney tiada lagi (Sukan)

Kekalahan England menentang Jerman 1-4 tentunya satu igauan buat Rooney & pasukannya. Wajah muram Beckham di kotak pemain membayangkan kekecewaan yang amat sangat lantaran tahun 2010 nampaknya England gagal ke Suku Akhir. Rooney yang lahir pada 24 Okt 1985, kini berusia 25 tahun masih ada peluang beraksi sekali lagi di Piala Dunia jika tiada sebarang masalah kecederaan. Jika tidak namanya tinggal kenangan seperti pemain yang lain. Jerman terlalu kuat ketika menentang England sehingga serba serbi yang England lakukan terhalang. Sedangkan England punyai ramai bintang bola sepak yang disegani. Seperti pemain berpengalaman Frank Lampard yang bermain dengan Pasukan Chelsea telah banyak menutip gol di peringkat permainan antara bangsa. Siapa tak kenal Joe Cole yang memang punyai taktik permainan yang boleh menggugat lawan. Segalanya telah berlalu, England terpaksa melupakan Piala Dunia pun terpaksa menunggu empat tahun lagi untuk beraksi di medan bola sepak dunia. Pastinya peminat England kecewa & nampaknya antara pasukan yang masih kekal terpaksa bergelut dengan pasukan yang makin mantap & sukar diramal kemampuan masing-masing. Aku memang menyokong England ketika menentang Jerman. Sejarah atau temadun England pastinya membuatkan aku suka dengan Rooney yang aku panggil Baby Sihat, biar pun dia tak semacho Beckham tetapi dia ada aura tersendiri. Sukar ditemui bintang sepopular Rooney rasanya kanak-kanak pun kenal Rooney bagai mereka suka siri kartun Looney Tune. Apa-apa pun aku mahukan ada wakil Asia atau Afrika masuk ke Perlawanan Akhir, Ghana & Jepun agar dapat membuktikannya. Tak syoklah asyik benua Eropah & Amerika Latin sahaja yang hebat!.
Itali tinggal kenangan!.