iDAN

05 Jun 2009

Rawatan bunga-bungaan pulihkan kelesuan (Delima Merkah)

ARKIB : 03/06/2009

Oleh MERAN ABU BAKARPasti terlena apabila tubuh diurut perlahan.

TUBUH lesu kepenatan, wajah yang nampak keletihan dan mata yang tidak segar adalah di antara tanda anda memerlukan rawatan badan bagi memulihkan tubuh yang 'didera' setiap hari dengan tugas seharian.

Tentunya anda dapat membayangkan betapa bahagia jika tubuh diurut dan dimanjakan dalam bilik spa yang remang-remang cahaya dengan bauan aromaterapi yang mampu melenakan mata seketika.

Di Dewi Day Spa, kecantikan dan kesihatan bersatu. Usapan, urutan dan aroma minyak aromaterapi sekali gus menciptakan suasana yang tenang, menyegarkan dan membangkitkan semangat.

Baru dibuka empat bulan namun spa ini mampu memberikan rawatan bertaraf profesional kerana pemiliknya, Zuraini Ahmad, 31 tahun, berpengalaman selama 10 tahun sebagai Pengurus Bersekutu dengan spa Martha Tilaar di sebuah hotel terkemuka di ibu kota.

Memilih konsep Bali sepenuhnya, kata Zuraini, konsep ini memberikan persekitaran dan suasana yang tenang dan mendamaikan sesuai dengan warga kota yang sentiasa mengejar waktu.

Melangkah ke dalam Dewi Day Spa, pengunjung mungkin terlupa seketika bahawa mereka berada di tengah-tengah kota kerana hiasan dalaman spa ini yang banyak menggunakan kayu dan buluh.

''Pelanggan boleh relaks sepenuhnya apabila berada di sini sambil mendapatkan rawatan yang diperlukan.

"Di antara rawatan yang kami sediakan ialah rawatan spa, rawatan tradisional, urutan, rawatan muka, penjagaan serta rawatan rambut cara Bali dan rawatan kuku kaki dan tangan.

''Rawatan spa yang kami sediakan berbeza dengan spa lain kerana bahan-bahan yang digunakan adalah seperti bunga ros, bunga patchouli, bunga raya putih dan buah-buahan terpilih,'' kata Zuraini yang pernah mengikuti kursus mengenai spa dan kecantikan di Indonesia.

Tambahnya, rawatan seperti mandi bunga, lulur Jawa, mandi susu, rawatan Dewi Ritual, mandi herba dan tangas di antara yang menjadi pilihan pelanggan yang berkunjung.

Katanya, rawatan Dewi Ritual atau Ratu Sehari menyediakan rawatan untuk seluruh tubuh seperti lulur, urut, mandi wap, mandi herba dan akhir sekali bertangas. Rawatan ini amat digalakkan untuk bakal pengantin.

Utusan Malaysia

iDAN: Berapa agaknya untuk sekali rawatan?.