iDAN

03 Jun 2009

Manohara harus pegang rahasia (Ceritera)

Tanggal : 03 Jun 2009
Sumber : Harian Terbit

Harian Terbit,

JAKARTA - Wakil Sekjen Partai Persatuan Pembangunan (PPP), Drs H Lukman Hakiem Hasibuan meminta Manohara Odelia Pinot untuk tetap berpegang pada etika Islam dalam urusan rumah tangga. Misalnya, masalah hubungan suami isteri harus betul-betul dijaga kerahasiaannya, dan jangan diumbar ke mana-mana.

"Kalau memang Manohara menjadi korban dari KDRT, seharusnya dia mengambil jalur hukum, apalagi Tengku Fakhry sudah siap untuk menerima risiko apapun kalau memang dianggap melanggar hukum," katanya pada Harian Terbit di Jakarta, Rabu pagi.

Lukman mengatakan masalah hubungan suami isteri adalah masalah rahasia yang tidak boleh diceritakan ke mana-mana.

Mantan Staf Khusus Wakil Presiden semasa Hamzah Haz ini mengatakan dalam kacamata Islam, Manohara masih menjadi isteri sah dari Tengku Fakhry, sebab belum ada jatuh talak dari Pangeran Kelantan tersebut. Karena itu apa pun yang dia lakukan semestinya masih dalam koridor sebagai seorang isteri, yang dalam Islam harus menghormati suaminya. Dia juga tidak boleh meninggalkan suaminya. Lain halnya kalau memang ada bukti-bukti yang bisa dijadikan sebagai alasan untuk meninggalkan suaminya.

Lukman mengatakan kalau memang Tengku Fakhry bersalah harus dibuktikan di pengadilan. Dan untuk memperkuat bukti-bukti yang dikemukakan maka terhadap Manohara harus dilakukan visum. Sehingga jelas dan tidak ada tendensi untuk mencari sensasi.

Ia memahami kegalauan hati Manohara atas nasib yang dideritanya. Namun ia juga mengingatkan bahwa Kelantan itu adalah negara Islam, sehingga pola pergaulan seorang isteri pangeran tentunya betul-betul dijalankan dengan pola hubungan personal sebagaimana yang berlaku dalam negara Islam. "Hal-hal seperti inilah yang seharusnya dijaga oleh Manohara dan kalangan aktivis dakwah Islam, sehingga tidak ikut larut dalam kontroversi Manohara ini, " katanya.

Sementara itu pimpinan Pondok Pesantren Tarikat Akmaliyah, CM Hizboel Wathony Ibrahim mengatakan langkah yang ditempuh oleh Manohara meninggalkan suaminya bisa dibenarkan, apabila memang ia bermaksud mempertahankan diri atau menghindari diri dari kekejaman suaminya.

Menurut Hizboel Wathony dalam kaidah Islam, selain menghindarkan diri dari kekejaman suami, seorang isteri bisa meninggalkan suaminya apabila diajak untuk berbuat maksiat dan juga berbuat syirik. "Kalau salah satu saja ada alasan itu, maka dibenarkan untuk meninggalkan suami, " ujarnya. (asa)

Akaun di Yahoo selalu meragam

Akaun yang aku akses sejak sekitar tahun 1997 di Yahoo tetiba sahaja meragam. Telah dua hari aku cuba untuk klik ke sana tetapi masih tak boleh diakses. Nasiblah aku boleh guna akaunku idanradzi di sana. Jika tidak hanya boleh guna gmail sahaja. Bagaimana mahu berYM. Bulan lalu masalah yang sama, apakah ada kaki penggodam di Yahoo. Aatau pun aku yang terlua kata laluan lantaran bulan sudah punyalah teruk talian Yahoo.

Di Gmail juga aku pernah kehilangan e-mel yang aku guna untuk ruangan politik. Rasanya ada mereka yang di situs politik cuba menggodam e-mel kita melalui pendaftaran kita di situs mereka. Maka itu jika selalu menulis di ruangan politik eloklah guna e-mel yang berbeda dengan e-mel peribadi. Begitu juga kata laluan. Elok menggunakan kata laluan yang berbeda dengan e-mel peribadi. Ramai sangat kalangan webmaster di server politik tidak jujur & sering menggodam e-mel kita jika kita tidak sehaluan dengan fahaman politik mereka atau tersilap berhujah.

Awal 80an aku sering menggunakan e-mel ID yang aku sayangi seperti fatamorgana di Yahoo & Hotmail. Tak tahu siapa kini yang mengambil e-mel tersebut. Aku juga pernah menggunakan e-mel ID camar, jenaris, cenderai, kekasih, cekerawala & banyak lagi ID yang menarik tetapi semuanya kini telah diambil orang. Lantaran aku jarang buka e-mel tersebut. Ianya senang-senang diambil orang. Begitulah jika guna perkhidmatan percuma di alam maya. Belum tentunya ianya milik kita yang abadi.