iDAN

13 September 2009

Wanita tidur dengan lebih 1,500 lelaki (Ceritera)

LONDON - Seorang wanita, Mare Simone meniduri lebih seribu lelaki dengan kebanyakan daripada mereka ialah suami atau teman lelaki wanita lain, lapor sebuah akhbar semalam.

Simone, 54, yang menggelarkan dirinya 'wanita tumpang' melakukan perbuatan itu bagi membantu lelaki dan wanita mengatasi masalah hubungan intim mereka.


Simone

Sebagai pakar terapi seks bertauliah, Simone telah memberi tunjuk ajar mengenai hubungan kelamin kepada lebih 10,000 pelanggan sejak 23 tahun lalu.

Walaupun pernah mengadakan hubungan seks dengan 1,500 pelanggannya, wanita itu menegaskan bahawa kerjayanya tidak menyalahi undang-undang.

"Saya menyara hidup dengan meniduri suami atau teman lelaki wanita lain. Namun, saya bukan pelacur. Orang ramai membayar untuk kaunseling bagi mengatasi masalah mereka," katanya.

Menurutnya, dia tidak pernah berasa bosan walaupun telah 20 tahun menceburi kerjaya yang agak luar biasa itu.

"Saya tidak merancang untuk bersara bagi tempoh 10 tahun lagi," ujar Simone. - Agensi

iDAN: Penat memahami masalah seks bebas di barat ini, beruntung amatlah mereka yang mendapat khidmat kaunseling Simone ini.

Silap-silap mahu asyik nak berkaunseling sahaja. Dah kaunselornya baiklah amat. Masa masih muda pasti Simone cantik jelita.

Cinta Terlarang 5 Jawapan Wakil Isteri (Singgahsana)


Catatan dari Wakil Isteri terbuka untuk kita ulasi,

Salam Abg Idan, mungkin banyak dah terjawab oleh abg Idan..tapi saya kemukakan juga..komen saya yg panjang ini.. Terima kasih.

Salam Saudara Saudari, Hamba si pengirim tanpa nama, ingin berterimakasih kepada semua, dan sudah tentu kepada Abg Idan kerana sudi membuahkan pendapat-bersandar yang sedikit sebanyak mampu menambah ilmu dan kefahaman dengan izin-Nya. Kalau diizinkan, saya ingin mengongsi rasa, fikir latar belakang terhadap isu ini lanjutan dari jawapan dan saranan yang di utarakan abang Idan agar Konteks isu ini dapat dibahas se objektif yang mungkin:

1. Kes yang berlaku agar lebih jelas adalah seperti berikut; perkahwinan tidak di ingini. Tak pernah ada sedetik sayang di hati terhadap suami. Tapi Jodoh di tangan Tuhan. Pada mulanya tidak ada benci, hanya ingin taat. Tapi sayang tidak terucap. Di tengah perjalanan, suami lara dan suami kasar. Serba tak kena, rupanya suami ada kekasih. Ini memungkinkan lagi rasa yang memang dah tawar hambar, bersedia dengan barang siap dikemas. Menanti keputusan Sang Suami; Ini sedikit sebanyak sejarah pekahwinan sehingga ke saat ini. Suami selalu bertanya, sayang pada saya? Mengiyer pun tidak menangguk pun tidak, sebab memang tak pernah ada mahu ini kan pulak merasa.

(Payah juga memaksa hati untuk menyintai seseorang, apatah lagi jodoh ditemukan lantaran hanya ingin taat. Tidak bercinta sebelum bernikah. Seperkara yang perlu dinyatakan, ramai juga kalangan kita bercinta bagai nak gila tapi kandas juga di tengah jalan. Ramai juga bercinta setelah bernikah aman bahagia & sentiasa berpakat.

Punca utama mungkin sikap suami kasar, cumanya kita tak tahu kenapa suami Sdr Wakil Isteri begitu, itu yang saya banyak menulis, sabar-sabarkan, mesti ada kebaikan pada diri suami buat penyejuk hati & cepat memaafkan. Takkan tak ada. Sang suami ini memang kena didekati; apakah watak kasar semula jadi atau ada punca yang payah kita tolak sebab angkaranya. Seharusnya ada perbincangan dengan keluarga suami atau rakan terdekat agar kita dapat menangani kekasaran Sang Suami ini.

Kesilapan terbesar kita suka menyebut perpisahan bila berlaku perbalahan. Sebut berpisah sahaja memang masalah akan tambah rumit. Ini kena diperbetulkan. Jodoh itu satu yang murni, jika jodoh kita tak sepadan anggaplah ini ujian. Takkanlah Tuhan itu tidak pandai memilih. Hamba yang diuji adalah hamba yang amat disayangi Ilahi. iDAN)

2. Abg Idan kata ini gangguan sementara, iya mungkin. Dan menyarankan supaya dekat pada Allah SWT. Hamba hampiri Allah SWT . Hamba minta sungguh2, beri petunjuk beri jalan. Tapi pada masa yang mengadu keluh jugak pada Allah, apa kasih begini memang tak boleh? Setakat ini, jalan yang diberi tak menjurus kepada saranan Abang Idan. Mungkin belum makbul.

(Kita ini hamba Allah yang amat naif, terkadang ujian mendatang bukan sebab kita. Mungkin lantaran musibah dari zuriat kita. Jika kita telah berlaku sebaiknya hingga hati tenggelum punca, kenapa?, kita terusan didera. Kita terpaksa lihat kejadian sekeliling kita. Dari masalah keluarga sendiri, mungkin juga keluarga sebelah sana.

Contoh terdekat buat saya, Arwah Apak pernah rampas isteri orang, abg kandung pula memang penuh sejarah hitam dalam rumah tangganya. Kot-kot Tuhan sengaja menguji kita untuk membuatkan Apak & Abang kita berfikir "Tenguk bagaimana deritanya anak kamu/adik kau itu... bilamana rumah tangganya porak peranda" Bukan Tuhan itu tidak adil tetapi mesti ada yang tersirat dari setiap ujian dia.

Doa manusia ini memang perbagai peringkat, kita yang tak serapat mana dengan Ilahi mungkin lambat termakbulnya. Tapi jangan sampai putus asa... iDAN
)

3. Bersetuju dengan pendapat idola. Tapi ini bukan. Ini hubungan antara dua manusia. Idolisasi biasanya sebelah pihak. Ini perhubungan benar antara 2 jantina.

4. Dan masih saya tekankan, apa yang berlaku nanti tetap akan datang, tetapi untuk sekarang, kedudukan hukum adalah, kami berhukum ini hubungan tanpa nafsu syahwat. Ini hubungan dua manusia yang saling mencinta tanpa perlu di iringi rasa debar berahi dan sebagainya, tak perlu itu semua sebab itu bukan benda yang di cari. Itu bukan fokus. Tegas disini, untuk setakat ini, hubungan ikhlas cinta tak dilempias nafsu syahwat. Soalan saya tetap tak berubah : apa boleh? Kias mana ijmak mana yang saya bisa rujuk ? Terima Kasih kalau mampu dikongsi.

(Di satu sudut memang tak salah, Islam pun tidak pernah mencatatkan dosa jika sekadar berniat berbuat jahat selagi kejahatan itu tidak dilakukan. Perasaan cinta itu bukannya perasaan jahat. Cuma ada ketikanya perlu kena pada tempatnya. Bila kita menyintai suami orang, atau lelaki lain.. Ada banyak hati yang bakal terluka pertamanya suami sendiri... emmm! ini mungkin tidak terfikir oleh hati kita... padan muka; keduanya isteri Sang Kekasih... seterusnya mungkin anak-anak kedua pihak... pandangan kekawan & masyarakat pula bagaimana?. Kiasnya sebahagian telah saya tulis iDAN)


5. Abg Idan kata lagi, jika memahami jodoh atau perkahwinan dalam Islam, pasti kita amat menyintai isteri atau suami kita. Apa benar ini maksud sebenar abang Idan? Sama juga kita boleh kata, kalau benar semua manusia mengerti erti hudud nescaya tak ada penjenayah di dunia ini. Terlalu retorik bunyinya. Maafkan saya Abang. Saya pun selalu bila mati hujah saya akan guna hujah di sini bagi mengukuh lemah akal ini.

(Agama menjanjikan yang terbaik. Janji itu betul. Panduan juga buat suami pun buat isteri. Kita sebenarnya tidak teraba-raba dalam hukum hakam berumah tangga. Jika kita minta bantuan ke mana pun pasti dirujukkan juga ke arah agama.

Maka itu bila sahaja kita bermasalah kita kena cepat-cepat mendekati diri kepada-Nya. Mengadu dengan-Nya. Pintalah pertunjuk-Nya. Kekalutan ini terkadang mainan dunia. Jika kita kuat dari ugutan Sang syaitan pasti sebelah pihak lagi gagal. Memang lumrah & syaitan paling dahsyat mahukan agar rumahtangga itu cepat runtuh. Dia amat dengki melihat rumah tangga@masjid yang kukuh utuh. Apatah lagi masjid yang makin kalut. Jika tidak kenapa Sang syaitan menangis bilamana akad nikah dilafazkan iDAN)

6. Kesah syurga dan jugak kelebihan wanita abang Idan kongsi kan. Saya akur dan saya paham malah saya tau..nikmat senggama di syurga kelak, berkekalan menaik seperti graph berekponensial, setiap kali penterasi, setiap kali itu juga, ia masih dara, dan setiap kali jugak nikmat nya bertambah. Saya tahu bang, malah saya amat arif. Soalnya, tak terkelaluan jika saya nak bilang, Ali atau Umar ( tak ingat saya) pernah berkata, kalau di kanan syurga di kiri neraka di depan ... di mana ini bukan lagi pokok persoalan hukum dan ganjaran hanya terpakai untuk massa. Di suatu saat dan ketika, mungkin tak tercapai pun...hanya Rabbul Jalil matlamat hakiki. Saya tak menolak semua ini. Cuma konteksnya, apa bisa dipaksa semua ini? tanpa ada hidayah dari Allah?

7. Entah lah abang Idan, apa memang terlarang cinta begini? Tak mencinta pada suami/isteri , apa bisa dipaksa? Iya, boleh saja nak jadi hamba nak jadi pelayan yang setia, boleh; tapi hati?? Siapa yang punya hati kalau bukan Rabbul Jalil. Kenapa tak diberi hidayah kasih? atau ini ujian tegar? Dan datang pula ujian lagi satu.. bertemu kasih di atas talian, walau tak pernah bertemu mau bercumbu, kenapa hati sangat mencinta? dan dosa apa yang bakal ditanggung kalau ini haram... mutlak?

(Sihir pukau itu ujud sejak berzaman, tak semestinya pukau itu ditujukan kepada kepada kita melalui seseorang manusia, ianya boleh terlekat di diri lantaran kita sendiri tidak menjaga soal hati. Hati kita ini jarang berzikir maka ianya amat kosong, bila kita rajin pula berzikir pun belum tentu kita selamat dari sihir Sang Syaitan ini. Biasanya yang pangkatnya mesti bukan calang-calang pula menghsut kita. Bermunajat bukan mudah, hari ini okey! esok entah jadi apa.

Maka itu saya pernah berkata, memang hati manusia ini sama sahaja, amat mudah akan jatuh cinta jika kena pada tempatnya. Cukuplah jika seseorang itu amat baik & sentiasa mengambil berat tentang kita. Sentiasa simpati & berhemah baik dengan kita.


Sementelah itu kena pandai meletak nilai cinta. Saya pernah menulis tak kan mahu melayan perasaan cinta jika tahu kekasih saya itu isteri orang. saya titikkan segera rasa cinta itu. Maka itu saya katakan cinta terlarang. Cepat-cepat saya sedarkan diri bunga bukan sekumtum. Begitulah sebaliknya kumbang bukan seekor.

Takkan kita mahu membina kebahagiaan di atas keruntuhan atau kelukaan hati seseorang. Musibahnya akan datang terhadap pasangan begini. Di dunia lagi sering menjadi tohmah. Jika tidak di dunia kita malu ketemu Dia Yang Maha Esa. Jodoh yang kita tolak Dia yang beri. Takkan jodoh itu tersilap. iDAN)

8. Ahh...apa suami tak berdosa langsung? Apa suami tak dipersoal, "sudah kah engkau mendidik isteri? Kalau soalan ini suami tak lepas, apa ada exclusion clause untuk isteri berolah sebegini? .......

(Iyer! suami memang berganda dosanya jika lantaran sikap kejam dia menjuruskan isteri bertambah walang, gusar, buntu & tersilap memilih arah. Maka itu dalam sesuatu keadaan Islam membolehkan perceraian. Tapi janganlah cepat sangat kita memilih jalan perpisahan@perceraian ini. Musibah dimurkai Allah SWT ini amat banyak. Apatah lagi jika lantaran perkara yang boleh dirunding, masih boleh diperbaiki kita sengaja mengejar yang lain. Terutama jika kita telah punyai anak yang perlukan juga pertimbangan tindakan kita.

Cinta akan terbit bilamana kita terhimpit itu adalah normal. Di mana lagi kita mahu mengadu kalau tidak kepada orang yang benar-benar mengambil berat tentang kita. Cumanya ada ketikanya cinta itu hanya fatamorgana. Cinta yang nyata di depan mata... bila kita memang telah berkahwin pasangan kitalah kekasih... biar pun buruk, pahit, becuk, boroi & sebagainya terkadang dia lebih sejati & abadi. Agar Allah Azzawajalla memanjangkan jodoh yang ada. iDAN)

Wallahu a'lam.... Yang tak bernama,

Wakil Isteri..

Sa Re Ga Ma Pa L'il Champs (Singgahsana)

Sesekali melayan keriangan anak-anak kecil dalam rancangan Sa Re Ga Ma Pa L'il Champs ini memang mengasyikkan. Ada beberapa peserta yang dapat mencuit hati kita. Bukan lantaran lagunya tetapi syok tenguk keletah mereka.

Antaranya ialah Swarit Shukl. Tenguk dia menyanyi tak kisah lagu apa, memang terhibur. Memang Swarit punyai bakat besar.
Tenguk pula keletah pengecaranya si Afsha. Aku tak faham cakapnya pun sudah seronoh. Mungkin kerana aku tak punya anak perempuan. Genitlah amat tetapi amat petah bercakap.
Itu yang pakai baju pengantin putih si Afsha.
Tak kurang kurang menarik ada beberapa lagi penyanyi yang bertanding
seperti gadis kecil ini. Shreyasi & Prateeksha.

Shreyasi jika menyanyi memang sungguh-sungguh. Prateeksha pula jika menyanyi nampak selamba sahaja tetapi sedap amat suaranya.
Semua ini dapat kita tonton di Zee hari Sabtu & Ahad. Sekitar 7:00 malam hingga 9:00 malam.

Boleh Klik sini jika talian internet anda okey!
Ada beberapa video klip disediakan.

Sila Klik Swarit nanyi..!
1. Ini antara lagu
Swarit yang sedap didengar lagu sedih tapi lekat di hati
Ini pula lagu Swarit di YouTube perlahan tapi okey

2. Lagi Lagu Dhan Te Nan dari Filem Kaminey rancak kelakar.
Lagu Dhan Te Nan di YouTube
di YouTube

3. Swarit diarak meriah di kampungnya seharusnya kita juga boleh buat rancangan bakat kanak-kanak begini!.

4.
Shreyasi nyanyi lagu lama zaman aku kecik-kecik dulu... lentok leleh!

5. Shreyasi nyanyi lagu rancak suaranya okey... lunak, halus & klasik.

Klik-kliklah memang sesekali syok juga layan lagu hindi ini.

Cinta Terlarang 4.. Wakil Isteri 2 & Kenapa suami curang (Singgahsana)

Tanpa Nama Wakil isteri 2 berkata...

Salam Abang Idan dan sahabat di sini..
Saya ingin perkenalkan diri sebagai Wakil Isteri 2.

Kisah saya juga hampir sama dengan Wakil Isteri yang pertama.

Berkahwin tanpa rasa kasih mahupun cinta. Sebelum bertunang lagi telah mula rasa tiada keserasian mahupun kesefahaman. Tiada cinta, sayang mahu pun suka. Tetapi hanya kerana keluarga telah tahu saya berkawan dengan dia.. maka diteruskan sahaja. Dan bila berlakunya akad nikah... maka memang benarlah jodoh itu yang ditentukan oleh Tuhan.

Perkahwinan yang tidak pernah sedikit pun membahagiakan. Penuh kata-kata yang menikam jiwa, herdikan, diabaikan, sering ditinggalkan umpama tiada harga. Saya dilayan umpama pekerja dalam rumahtangga.

Tidak pernah langsung diri ini merasa menjadi isteri. Malah hampir semua perkara diuruskan sendiri. Saya membina kekuatan diri..terpaksa berdikari. Saya bertahan... dan terus bertahan.

Perbalahan demi perbalahan berlaku dalam 10 tahun ini. Ditolak, dihina, dikata pelabagai. Jiwa amat terseksa. Kasihan anak yang melihat dan mendengar setiap hari.

Kini.. setelah bertahun-tahun bertahan dan berfikir.. saya mengambil keputusan, berpisah mungkin jalan terbaik. Bila diberitahu pada suami.. ia mengamuk lagi dan lagi. Hanya dalam bulan Ramadhan ini suami mula menerima hakikat yang pekerja rumahtangga ini sudah nekad mahu berhenti.

Bagi saya.. Syurga masih di bawah kaki ibu.. kerana hanya ibu dan ayah yang benar-benar mengasihi dan memahami penderitaan ini.

Wakil isteri 2

iDAN menulis...

Salam buat Wakil Isteri 2

Saya pernah berbual dengan seorang yang pangkat Atok bagi saya, Dia kata..

"iDAN kalau nak buat rumah, pergi dulu ke tapak itu. Berdiri di sana & rasakan dalam hati ... Apakah tapak itu sesuai didirikan rumah.." Kira macam bertafakur kejaplah.

Masa saya nak beli rumah di Jenaris pun saya buat begitu. Saya berdiri di Lot rumah yang mahu dibeli & rasakan suasananya. Kebetulan ketika itu ada angin sepoi-sepoi bahasa berhembus. Saya rasakan di hati. Saya rasa memang boleh tinggal di sini biar pun tak seindah mana permandangannya. Sebab tanah rumah saya ini agak lembah, padang tinggi dari rumah.

"Begitu juga kalau nak kawin!, jumpa dulu dengan perempuan itu, tenguk wajah & peribadinya. Kalau rasa hati itu sejuk sahaja... teruskanlah niat itu!"

Emmm! kita ini degil sebab cinta itu memang buta. Belum kawin sudah terasa serba tak kena. Nak juga. Tapi tak apalah, masalah orang berkahwin itu ada sesetengahnya sama sahaja. Masa bertunang kita telah tahu tetapi ikutkan juga jodoh yang Tuhan berikan. Berserah.

Keserasian itu memang sukar tetapi langkah awal kita tahu telah timbul masalah... atau bintang tak serupa... terkadang membuatkan kita lebih bersedia. Perselisihan faham dalam rumah tangga memang orang kata asam garam tetapi kalau terlampau kerap malahan sampai memaki hamun, pukul memukul, menghina sebagainya memang ianya satu penderaan buat isteri.

Suami di luar sana kena mengawal sifat angkuh@ego ini. Mana ada rumah tangga bahagia jika isterinya dicela hina begitu. Maka itu kepada mereka yang tengah asyik bercinta memang ada baiknya sesekali pergilah bertandang ke rumah bakal mertua. Tenguk bergaulan mereka. Adakah keluarga bakal mertua ini berhubung dengan baik. Ayahnya garangkah, emaknya suka nada suara bagaimana.

Nada suara ini perbagai. Suara bibir, suara tekak, suara dada, suara perut. Kita lihat kaum india bercakap selalu pakai suara apa?... Bibir & tekak kan?. Jadi jangan hairan kalau keluarga isteri kita jenis ini jangan ambil hati isteri kita pun cakapnya kasar. Pasti terbawa-bawa. Membeber bertekak tak habis sudah itu memang asal kejadian dia... tapi kalau masih bercinta belum bertunang nak patah balik, okey!; buatlah keputusan sewajarnya.

Seyogia saya sendiri orang Melayu jati darah Minang & Arab, bercakap berlagu, Emak saya punyalah baik orang. Tak pandai marah. Ayah pula selalu cakap dari dada & perut, bukanlah sebab perutnya boroi tetapi memang berbahasa maklumlah ayah saya kawin tiga mesti pandai mengatur ayat & kata-kata.

Jangan marah jika orang Melaka, memang lazimnya mereka ini suka lepaskan sahaja bila berbahasa. Eris kawan saya itu terkadang dia tak kawal juga bahasanya, bergurau macam sungguh-sungguh. Memang terkadang melampau tapi fikirkan dia memang orang Melaka kita akan mudah memaafkan dia. Tak semua orang Melaka macam itu. Hang Tuah bukankah amat taat setia. Petah berbahasa tersusun indah & sopan santun belaka.

Isunya tadi Sdr Wakil Isteri 2 cuba cari sesuatu penyebab kenapa boleh terusan maafkan suami itu. Huh! 10 tahun memang lama. Tapi itulah hakikatnya, jika isteri atau suami kita kasar kita andaikan ini bukan dirinya kita katakan dalam hati. Jangan sebut pada dia..

"Agaknya sakit membeber ini jangkit emak dia kuat membeber kut!.." Terpaksa buat macam itu untuk kita nak sayangkan semula pada dia.

Kalau dia pukul pun macam itu. Ngaku saja kita salah, biar pun kita tahu kita di pihak benar. Tak ada ruginya. Saya pun pernah kena baling dengan beg.. terlepok kena muka.. berpinau!!!, Adoi! sakit amat, lebam pulak tu!.. Masa itu saya tengah gila ngejar janda anak dua pakai susuk. Saya lari masuk bilik kunci cepat-cepat. Fikir-fikir salah siapa?. Yang gatal nak kejar janda sebab apa?. Kalau mampu kaya raya, duit tak tahu nak buat apa... lainlah. Ceritera dedulu.

Jika isteri ini tidak pernah menjawab, terima seadanya sahaja, tekun, taat, ringan tangan buat kerja rumah, taat ibadah, pandai memasak, pandai memujuk suami, senyum memanjang, sayang amat anak-anak, tak berkira, iyerlah yang baik belaka. Suami masih garang atau minta lebih-lebihkah?.

Bunyinya senang. Nak buat memang payah. Saya fahami masalah perempuan berkerja, penat kerja satu hal, kalau memandu sendiri sangkut berjam-jam di jalan satu hal, balik rumah nak masak, nak layan anak memang penat. Suami pula biasalah. Orang rumah saya kata membesarkan perut!.

Di sini letaknya telak ansur. Suami yang baik, tak pandai memasak dia akan basuh pinggan, tak pandai basuh pinggan, dia sidai kain, malu sidai kain, sapu-sapu buang-buanglah habuk dekat rumah itu. Itu seharusnya.

Saya sudah tulis di bualan dengan Sdr Wakil Isteri. Memang lelaki rasa tercabar amat bila isteri minta berpisah. Pesan dari THR bergaduh jangan sesekali sebut berpisah. Memang bahaya. Suami akan tetiba jadi Singa Garang, macam Beruang sakit gigi bila isteri minta diceraikan. Lagipun jika masih ada sisa kesabaran kembalilah ke alam rumah tangga. Sabarlah di sana nanti pasti Sdr Wakil Isteri 2 akan pasti dapat suami terbaik. Jika 10 tahun boleh bersabar kenapa tidak terus bersabar. Tak salah kita terus mengimpikan harapan, biar pun harapan itu terkadang sukar dicapai.

Saya sendiri pun telah bergelut dengan segala pergolakan rumah tangga lebih dari 20 tahun. Tup tup dah tua. Saya bernikah sejak tahun 82 lagi. Berapa lama tu?.

Sabar..! sabar tak tahulah sampai bila mahu bersabar.

Sdr Wakil Isteri 2, jika ekonomi memang telah kukuh, anak-anak juga boleh diharap bakal membantu, langkah berhenti kerja memang bagus, jika sebaliknya elok ditimbangtara semula. Baru 10 tahun Sdr berumah tangga mungkin masih berumur awal 40an. Takutnya berpisah lantaran himpitan ekonomi lagi parah nanti. Terpaksa jaga anak & kerja semula. Boleh berhenti kerja tapi pastikan ada bekalan diri. Berbincanglah baik-baik dengan suami. Jika dia memang mampu menganggung segala belanja rumah & hutang piutang serta mengizinkan berhenti teruskanlah niat itu. Jika keputusan sendiri pastikan bersedia dengan pelbagai kemungkinan.

Zaman sekarang telah berbeda, kebanyakan rumah tangga mesti ada dua nafkah pencarian, terutama orang seperti saya pekerja sokongan. Kalau isteri tidak berkerja terpaksa suami mencari kerja sampingan, jika kami makan gaji serendah ini memang terpaksa begitu. Berbeda dengan golongan atasan yang bergaji tinggi atau mereka yang kerja sendiri, berniaga & sebagainya. Golongan pekerja sendiri ramai yang kukuh ekonominya berbanding pekerja bawahan atau sokongan yang makan gaji.

Kaum suami pun ada terdera sebenarnya, apatah lagi jika isteri berstatus lebih tinggi. Amat payah sang Suami menghilangkan rasa rendah diri. Apatah lagi jika isteri ini ego & tidak menghormati suami. Isu ini sengaja tidak dibangkitkan sebabnya selalu semua pihak akan menuding jari ke arah suami. Suami sebagai ketua keluarga kena pandai-pandailah mencorak keluarganya. Isteri pula selalu tidak sedar lantaran merasakan dia boleh hidup berdikari. Segala kemungkinan dia tegar menghadapinya.

Tidak dinafikan ibulah segalanya, syurga di bawah kakinya. Apa keadaan sekali pun Sdr Wakil Isteri 2 kenalah menjaga sebaiknya cahayamata yang ada. Jangan jadikan mereka mangsa perbalahan kita. Kita boleh menang dengan hati kita, anak-anak bagaimana. Jodoh zaman sekarang memang rapuh tetapi apakah penghujungnya. Silap langkah kita akan amat naif & malu ketemu Allah Nan Maha Mengasihi kita nanti. iDAN
Tanpa Nama Apokalips berkata...

Kasih lelaki seluas lautan? Saya kira wajar dikaitkan isu ini di sini.

Saya bersimpati dan sayu dengan pelbagai kisah isteri-isteri yang terabai dan tidak dihargai. Itu penyebab kami-kami (sekadar mewakili semua) ini mudah tersentuh hati bila ada yang sudi memberi sedikit kasih dan perhatian. Bersebab mengapa isteri-isteri ini terjebak dengan cinta terlarang sebegini.

Bagaimana pula sang suami? Benarkah kasih lelaki seluas lautan... maka boleh dikongsi bersama isteri, keluarga dan mereka yang memerlukan? Ini kata seorang sahabat yang terjebak dalam cinta selain dari isteri. Adakah itu penyebab suami boleh berlaku curang... jika tidak curang dalam perbuatan pun... tetapi curang hati dan zina perkataan.

Bagaimana iyer tentang ini?
Mungkinkah perlukan satu lagi topik baru di sini?

Sekadar untuk berdiskusi..


Saya buka topik ini untuk kita perkatakan bersama...!

Mila balik Meru hari ini, katanya nak buat Rempeyek dengan adiknya Alang nak jual di ofis.

Melati Merah

Salam Sdr Idan,

Ceritera tentang kisah rumahtangga dan orang ketiga ni sememangnya begitu sensitif terutama sekali bagi kaum Hawa. Mengapa mereka sanggup melukakan kaum sejenis mereka sendiri? Mementingkan nafsu dan ghairah sendiri tanpa menggunakan kewarasan akal pemberian Ilahi maupun sedikit keimanan di hati. Tidaklah saya menafikan hak kaum Adam yang dibenarkan berpoligami. Itupun bergantung kepada sebab-sebab yang munasabah.

Saya sendiri masih tidak faham sehingga kini apa ada dalam fikiran kaum Adam. Dalam kes Maizawati dan Waheeda, mereka punya rupa dan kelebihan. Maizawati telah menyatakan kesudian untuk menerima Waheeda sebagai madunya. Justeru kenapa pula timbul masalah hingga bercerai? Akhirnya kaum Hawa juga yang teraniaya. Bagaimana dengan kaum Adam?

Kasih Adam seluas lautan ..
kasih Hawa seluas kayangan (satu persoalan)

iDAN Menulis

Sdr Melati Merah

Kasih Adam seluas lautan.

Tak semua bermadu itu gagal. Contoh terdekat; Arwah Apak antara seorang suami yang berjaya. Hingga akhir hayat Apak sangat menjaga hubungan kekeluargaannya. Arwah Emak baik dengan madu keduanya Cik Peah cuma tak semesra mana dengan Wan Bi. (Opah si AC Mizal). Tapi mereka kekal hidup bermadu bersama hingga akhir hayat. (Cik Peah yang ligat sikit, dia nikah lelaki lain setelah Apak tiada lagi, dengan Apak pun suaminya ketiga.)

Kasih arwah Apak tehadap arwah Emak tidak pernah surut. Dari tangisannya ketika pemergian Emak memang saya dapat rasakan memang kasih seorang lelaki seluas lautan. Bagaimana arwah Apak boleh mengasihi semua isterinya setulen itu saya memang payah mengerti.

Selepas Emak pergi, Apak pula pula nazak di rumah AC Mizal, masa itu dia datang ziarahi rumah Yoep Zaini (Ayah si AC) di KL ini. Sekitar Cheras. Apak meninggal di Hospital Besar KL. Wan Bi@Opah Bi menangis bagaikan kanak-kanak meratapi pemergian arwah Apak. Cinta mereka tak pernah susut hingga ke akhir hayat. Opah Bi setia dengan cintanya. Saya memang amat menghormati akan sikap & tanggungjawab Apak. Terkilan memanglah ada lantaran permergian Emak yang mengejut tak siapa mengadapnya. Sendirian di rumah, anak-anak semua merantau, Saya di jepun ketika itu. Apak pula bukan giliran berada di rumah Emak. Tak tahu bila ketikanya Emak menghembus nafas terakhirnya. Nasi ditanak rentong hangus.

Itu antara musibah berpoligami, masa bersama isteri terpaksa dibahagi-bahagi.

Kes Ustaz Akhil Hayy:

Secara peribadi Saya lebih suka dia berpoligami, jangan ceraikan Maizawati. Rasanya sebagai seorang ustaz pasti dia mampu & penuh tanggungjawab. Sebab agama mengizinkan berpoligami. Kita tak tahu ceritera yang sebenarnya, apakah Waheeda yang memberi syarat atau Maizawati yang mendesak. Khabar dari akhbar payah kita mahu percaya. Namun di satu sudut Maizawati memang pernah menjanda, jadi mungkin dia tak terasa sangat stresnya perpisahan kali kedua. Cumanya kita yang mendengar perkhabaran mereka sekadar dapat mendoakan agar masing-masing mereka akan bahagia. Maizawati pun ada rupa, muda lagi, rasanya mungkin akan ketemu jodoh yang lain. Dunia artis memang begitu. Sudah jenuh kita dengar mereka asyik bercerai berai. Tak sama macam kita. Pun jangan kita ikut cara mereka.

Tak sukalah cerita keruntuhan ini. Penat. Allah SWT amat murka jika hambanya bercerai; & kita pula asyik memikirkan perkara negatif ini. Nanti syaitan akan bersarang di dada. Mulut terlepas cakap benda bebenda negatif ini terhadap pasangan kita. Anak-anak yang menjadi mangsa. Tak memberi makna. Hidup kena diteruskan jua. Usia pun akan berkurang tidak pernah bertambah. Seharusnya lagi kita tua lagi kita kurang bebanan fikiran begini. Hidup amat sementara. Nikmatilah hidup ini sebaiknya.

Kasih Hawa biarlah menjadi nyata.