iDAN

20 Disember 2008

Menjejaki Dewi Tenggiri Episod 2 (Singgahsana)

20.12.2008

Asal Usul Sedili

Sepanjang Jumaat seperti lazimnya aku akan mencari maklumat tentang tempat yang bakal botku berlabuh. Sedili, Pulau Aur & perairan sekitarnya.

Tanjung Sedili

Tanjung Sedili ialah sebuah kawasan di timur laut negeri Johor, Malaysia. Terletak di muara Sungai Sedili di pinggir Laut China Selatan, kira-kira 40 kilometer dari Bandar Kota Tinggi, kawasan ini dibahagikan kepada tiga kawasan utama, iaitu Tanjung Sedili, Sedili Besar dan Sedili Kecil.

Kampung ini ialah tanah kelahiran Sasterawan Negara Allahyarham Dato Dr Usman Awang, serta Allahyarhamah Rosiah Chik, penyanyi lagu asli negara yang terkenal.

Sejarah Sedili

Mengikut pendapat orang lama, asal-usul nama Tanjung Sedili yang dibuka pada tahun 1937 adalah sempena mengambil nama seorang penduduk awal iaitu Deli yang berasal dari Siam. Pada masa yang sama ada seorang Cina bernama Pongsai yang menetap dan menjadi peniaga di tempat tersebut. Suatu hari, Deli jatuh sakit dan penduduk bertanya sesama mereka yang berbunyi "Tak tengok si Deli ke?" dan akhirnya perkataan ini dikenali dengan Sedili. Pada masa itu, perkataan pelat Pongsai juga menyebabkan Kuala Sedili mendapat nama.

Penghulu pertama pada masa itu ialah Wan Muda yang berasal dari Sungai Rengit berketurunan Mengkabal dan pada masa yang sama mereka adalah pelopor kepada kawasan Tanjung Sedili ini. Pengganti kepada Wan Muda ialah Penghulu Md. Akhir Bin Kahar yang dilantik oleh Sultan Johor dan kemudiannya digantikan dengan Penghulu Hj. Md. Lazim Bin Md. Akhir disebabkan oleh keuzuran.

Mengikut pendapat yang kedua pula, asal-usul nama Tanjung Sedili berasal daripada dua orang adik-beradik yang berasal dari Pahang iaitu Ali Besar dan Ali Kechil. Mengkikut cerita, kedua-dua mereka telah bergaduh dan membawa haluan masing-masing. Ali Besar telah berpindah ke Sedili Besar dan Ali Kechil pula telah berpindah ke Sedili Kecil. Maka, disebabkan oleh adik-beradik inilah terciptanya nama Sedili Besar dan Sedili Kecil.

Mengikut cerita orang tua-tua, pada asalnya kampung ini dinamakan Tanjung Lembu yang mana ia telah dibuka dan mula diterokai oleh beberapa orang yang tidak dikenali asal-usul mereka. Mereka menetap di bahagian tanjung dan menjalankan aktiviti penternakan lembu selain menjadi nelayan. Disebabkan ternakan lembu tersebut mula membiak dan terus bertambah bilangannya, maka mereka terus menetap dan menamakannya sebagai Tanjung Lembu. Ketua Kampung yang dilantik secara rasmi ialah Mohd Salleh Bin Mohamad dan digantikan oleh Syed Salim Bin Omar. Selepas tamat tempoh memegang jawatan tersebut beliau digantikan oleh Hj. Esa Bin Abdullah mulai tahun 80-an. Pada masa kepimpinan beliau, nama Tanjung Lembu telah ditukarkan kepada Tanjung Sedili secara rasminya. Bermula dari pertengahan tahun 90-an sehingga kini, Ketua Kampung Tanjung Sedili ialah Tuan Haji Ibrahim Bin Yahya.

Bot kami bakal bertolak dari Jeti Sedili Besar.

Pulau Aur


Pulau Aur, seperti Pulau Dayang, Pulau Lang dan Pulau Pinang yang terletak di Taman Laut Johor berhampiran Mersing terkenal sebagai salah sebuah destinasi menyelam skuba yang terunggul. Kawasan laut yang lebih dalam di sekitar pulau ini menjanjikan jarak penglihatan bawah laut yang jelas serta pelbagai jenis spesis hidupan laut yang mempesona yang dapat menarik ramai pelancong dan penyelam di hujung minggu.

Keadaan hidupan laut yang sihat dan pelbagai di sini juga menarik minat pemancing ikan yang berharap dapat menangkap spesis ikan besar seperti ikan mersuji atau ikan layaran di luar kawasan Taman Laut yang terlindung. Banyak kapal-kapal layar bersauh di perairan laut tenang antara Pulau Aur dan Pulau Dayang.

Terumbu karang utama terletak di sebelah selatan Pulau Aur dan Pulau Pinang. Bahagian teratas terumbu di sini terletak di kedalaman lebih kurang 12 meter dan melandai ke bawah sedalam lebih 25 meter membuatkan lokasi ini amat menarik untuk diselam.

Tips

Sekiranya anda merancang untuk pergi menyelam di sini, anda boleh mengambil kesempatan pakej percutian yang merangkumi penginapan, makanan dan aktiviti menyelam skuba yang ditawarkan oleh pengendali tempat penginapan di pulau ini.

Pengangkutan

Jalan Darat

Dari kesibukan pusat bandar Johor Bahru, gunakan jalanraya Johor Bahru - Kota Tinggi hingga sampai ke jalanraya Kota Tinggi - Mersing (Lebuhraya 3). Dari Lebuhraya Utara-Selatan, ambil susur keluar Ayer Hitam (Persimpangan 244) dan pandu terus menghala ke Kluang melalui Jalanraya Kluang-Jemaluang (Lebuhraya 50). Selepas pekan Jemaluang, masuk ke jalanraya Kota Tinggi-Mersing menghala ke Mersing. Ikuti arahan papan-papan tanda yang menunjukkan jalan untuk ke Jeti Mersing.

Talian Untuk Dihubungi

Untuk maklumat lanjut mengenai Johor Bahru, sila hubungi Pusat Penerangan Pelancongan Johor (JOTIC) di talian 607-2242000.

Penginapan


Terdapat tempat penginapan calet yang kadangkala tutup sewaktu hari minggu sekiranya tiada pengunjung yang datang di sini.

Abstrak

Laporan ini mendokumentasikan penyelidikan arkeologi di Pulau Aur, Mersing, Johor. Tercetusnya idea untuk membuat kajian arkeologi itu disebabkan maklumat dan laporan tentang adanya artifak-artifak di sekitar Pulau Aur. Hasil daripada tinjauan serta galicari yang dilakukan itu, pulau itu didapati kaya dengan artifak-artifak dari dalam dan luar negeri, termasuk porselin biru putih dari negeri Cina, porselin Belanda, tembikar berglais dari Cina, tembikar tanah dari Aceh, tempayan Cina, meriam lama, tapak meriam dan kubur lama. Selain itu, Teluk Meriam, Teluk Berhala, Teluk Galing, Pasir Teluran dan Teluk Miyang pernah menjadi tempat persinggahan pedagang dari negeri Cina, Aceh, Belanda, dan Portugal untuk mengambil bekalan makanan dan air di samping berurus niaga dengan penduduk tempatan sekitar abad yang ke-17.

Kata kunci: Pulau Aur, Mersing, survei arkeologi, carigali arkeologi...

Banyak maklumat boleh didapati di Alam Maya tentang Pulau Aur. Ada banyak gugusan pulau, seperti Pulau Pinang (Bukan satu saja Pulau Pinang di Malaysia) , Pulau Dayang, & Pulau Lang segugus yang cantik batu karangnya. Berdekatan Pulau Pemanggil:

Pulau Pemanggil merupakan salah satu dari gugusan pulau di Laut Cina Selatan di persisiran laut Johor, Malaysia. Pulau Pemanggil terletak berhampiran dengan beberapa pulau lain iaitu Pulau Tioman, Pulau Rawa, Pulau Aur, Pulau Besar, Pulau Sibu dan Pulau Tinggi. Pulau Pemanggil merupakan salah satu tapak penyemaian Kerang Gergasi (giant cockles). (Ada ceritera menarik tentang Pulau Pemanggil ini... nanti)


Pasir di pantai sekitar Pulau-Pulau ini memang putih bersih.

Pulau Tioman entah kali ke berapa aku nampak lambaiannya. Sejak di Penyabong lagi. Pulau impian yang teringin sangat aku bercuti. Tak sangka pula Pulau Aur, pun Pulau Pemanggil cantik & ada rumah resort yang memang menarik.

Sasaran menjejaki Dewi Tenggiri hanyalah di sekitar Pulau Aur.

Fairuz sempat mengikat mata kail untuk tenggiri. Masalah yang timbul bagaimana mahu mendekati Dewi Tenggiri jika tiada kekili yang sesuai. Diam-diam Fareez telah SMS Che Wan agar menyediakan aku satu set pancing untuk tenggiri.

Aku membuat keputusan setelah syolat Jumaat terus sahaja pulang ke rumah. Terlalu suntuk masanya jika mahu balik ke rumah setelah cop jari 5:30 petang.

Seperti yang aku jangkakan bilamana aku balik ke rumah Mila telah lepak di depan TV. Hasrat mahu lari dari rumah nampak terbatal!.

"Nak ke mana nampak kemas-kemas barangan ini!" Agak tinggi suara Mila, berderau darahku.

"Biasalah tuntutan hobi, nak turun ke laut mancing!" Nampak wajah Dewi Tenggiri siap bergincu.

"Bila pula baliknya.. nak baliknya bila...!" Macam lain saja ayatnya.

"Ahad petang sampailah rumah!"Dalam hati yakin memang takkan sampai petangnya!.

"Mak kat hospital lagi, Mila nak lawat emak esok!" Emmm! boleh katakan dalam sebulan dua mesti akan ditahan di wad. Mak mertuaku ini sudah malas nak makan ubat.

"Okey, kirim salam kat emak!" Aku memang tak berani bual panjang. Dari lirik wajah Mila jelas bagaikan wajah isteri yang tidak gumbira suaminya turun ke laut.

Kerahkan Aziq untuk angkat barangan ke kereta perangku. Kena cepat bertolak dari rumah. Lagi pun telah jam 4:45 petang. Jenaris ke UPM sekitar setengah jam berkereta.


Subuh nan mengejutkan

- bersambung

Dewi Tenggiri 3

*