iDAN

25 Januari 2012

(Panas) Rita Rudaini pertahankan hak


January 23, 2012 oleh Eiza Isis

Pergolakan demi pergolakan berlaku dalam dunia selebriti. Tidak ketinggalan juga berlaku kepada rumah tangga antara bintang bole sepak kebangsaan Mohd Aidil Zafuan Abdul Razak, 25 tahun, bersama Rita Rudaini, 36 tahun. Dari awal perkahwinan mereka pada 25 Februari 2008, di Songkhla, Thailand berwalikan abang Rita, Ahmad Musyaiful Mokhtar sudah mula tercalar. Keluar Aidil kecewa kerana mereka dianggap membelakangkan keluarga. Perkahwinan dengan mas kahwin RM777.77 dan wang hantaran RM7777.77 ini tidak direstui keluarga Aidil.

Namun begitu, ibu bapa Aidil mula menerima Rita sedikit demi sedikit selepas kelahiran Airit Rayyan Rizqin, 3. Tetapi pergolakan berlaku semula pada tahun 2010 dan semakin teruk selepas perang twitter antara Rita dan Zaquan Adha iaitu adik kembar kepada Aidil Zafuan.

Apa yang berlaku pada tahun 2010 berlaku lagi dan tidak memeranjatkan Rita. Aidil sekali lagi telah memfailkan Sulh dan tuntutan penjagaan anak mereka Airit Rayyan Rizqin, 3 tahun dan Airit Rafqa Arjuna,9 bulan.

Bagaikan tiada kesudahan, konflik pasangan ini kembali mencuri tumpuan media dan masyarakat. Konflik dipercayai berpunca selepas Rita bertelagah dengan adik iparnya, Zaquan Adha yang juga suami kepada aktres Ayu Raudhah, menerusi Twitter baru-baru ini. Bermula dengan sindir-menyindir, perang Twitter mereka semakin panas apabila Rita membuat tuduhan besar terhadap Zaquan. Sesiapa saja yang mengikuti Twitter mereka, pastinya terkejut dengan pendedahan Rita yang mendakwa Zaquan telah membuntingkan seorang gadis dan memaksanya melakukan pengguguran.

Zaquan kecewa kerana mendakwa Rita keterlaluan hingga menjatuhkan maruahnya sebagai orang yang dikenali.

Ketika Rita dan dua orang anaknya berada di Kangar, Perlis, Aidil telah keluar dari rumah, meninggalkan Rita dan anak-anaknya di Damansara selepas beberapa hari perang Twitter itu berlaku. Rita mendakwa, Zaquan dan Ayu Raudhah berkomplot membantu Aidil keluar dari kediaman mereka. Selepas seminggu, Rita kemudiannya menerima surat daripada peguam Aidil dan sehingga kini, isi kandungan surat itu masih belum terungkai.

Jumaat lalu, Rita hadir di Mahkamah Syariah, Shah Alam dan melantik peguam, Datuk Mohd Zaidi Mohd Zain bagi menyelesaikan isu surat yang diterimanya.

“Surat tuntutan yang dikemukakan Aidil tidak mengejutkan saya kerana Aidil pernah berbuat demikian semasa pergolakan rumah tangga kami pada 2010,” katanya.

Enggan mengulas lanjut mengenai surat itu, Rita berkata, dia menyerahkan urusan itu kepada peguamnya. Sementara, menerusi Twitternya, Rita menjelaskan dia tidak meminta atau meraih simpati sesiapa dan apa yang dilakukannya adalah untuk diri sendiri selain mempertahankan haknya sebagai seorang ibu dan isteri.

“Surat itu bertarikh 11 Januri itu, meminta diadakan perbincangan mengenai hal anak. Kita akan jawab surat ini selepas perayaan Tahun Baru Cina dan minta pihak sana fikir supaya perkara ini tidak diperbesarkan. Ia lebih kepada perbincangan suami dan isteri berhubung kebajikan anak-anak dan tidak timbul langsung isu perceraian.” – ujar Rita katanya yang enggan mendedahkan lebih terperinci butiran surat berkenaan.

Rita menerima surat yang dikirimkan oleh peguam yang mewakili Aidil Zafuan daripada pengawal keselamatan di kediamannya di Damansara pada pagi semalam ketika hendak keluar rumah untuk menjalani penggambaran sebuah telefilem. Dia juga memohon dari ALLAH SWT agar memberikannya kekuatan. Malah Rita juga bersyukur kerana masih bekerja dan memikirkan bagaimana nasib isteri serta ibu yang terpaksa melalui ujian sepertinya dan tidak bekerja.

OH ARTIS : SUSAH JUGA KAWIN DENGAN ORANG KURANG MATANG.

Ekoran Penceraian Dengan Hattan : “Saya Akan Ambil Tindakan!” – Farah


January 25, 2012 oleh Eiza Isis

Penceraian penyanyi Hattan bukan lagi menjadi teka-teki. Pengesahan penceraian itu telah kami update dalam artikel sebelum ini. Penceraian di kalangan selebriti memang sudah biasa tetapi kali ini agak pelik kerana perkahwinan mereka hanya bertahan selama 63 hari sahaja. Pernikahan pada 11.11.11 itu tidak bertahan lama, di mana talak satu dijatuhkan pada 12.1.12. Memang sudah ketentuan Allah. Tetapi adatlah kalau hal selebriti menjadi tarikan.

Tidak habis begitu sahaja, dunia selebriti tanahair terus dikejutkan dengan kisah pendedahan sekeping gambar yang diedarkan melalui blog-blog hiburan tanahair. Tidak berdiam diri, Farah Ashikin Othman (bekas isteri Hattan) telah tampil memberikan keterangan kerana impak perkahwinan sebentar dan penceraian ini ke atas Farah sangat teruk.

“Pertama sekali saya mahu membetulkan spekulasi yang menyatakan Hattan ceraikan saya kerana gambar saya yang disiarkan di Internet. Itu tidak ada kena mengena. Perpisahan ini lebih kepada tiada jodoh dan persefahaman. Saya rasa keadaan sekarang sangat tough. Saya perlu bersuara. Ya, saya akui gambar yang disebarkan adalah gambar saya. Salah tetap salah tetapi gambar itu adalah gambar lima tahun dahulu. Saya perlu bersuara sebab beberapa blog memainkan isu saya dan saya anggap tidak relevan.”

“Saya juga ingin membetulkan bahawa saya tidak pernah diceraikan talak tiga seperti yang pernah diuar-uarkan. Saya meletakkan nyawa saya kepada perkahwinan itu dan saya jujur terhadap perkahwinan. Saya ada maruah dan saya ada keluarga. Saya sangat melindungi anak-anak saya. Bila tersebar gambar berkenaan memang saya malu dan reputasi saya jatuh.”

Farah Ashikin yang sudah mempunyai dua orang anak ini merupakan pengarah urusan Into Equity ini reda dengan jodoh pendeknya bersama Hattan. Walaupun perkahwinan ini mendapat restu semua, apakan daya dan penekanan dan penganiayaan siber yang menimpa dirinya sama sekali tidak adil.

Penggodam yang telah memasuki ruang e-mel Farah telah menambah kandungan dalam e-mel serta kemudian melayangkan kepada setiap data yang berada dalam e-mel tersebut. Malah kandungan tambahan tersebut dimasukkan ke dalam blog milik Farah. Pertama kali melakukan laporan polis pada 2010, laporan akhbar tentang penganiayaan tersebut turut muncul dalam akhbar Malay Mail pada September 2010.

Selepas mengahwini penyanyi Hattan, kejadian tersebut berulang malah bekas suaminya itu pernah menemaninya membuat laporan polis sekali lagi sebelum mereka berlepas ke London pada Disember lalu. Cubaan menjatuhkan maruah dan reputasi dirinya, Farah dan perniagaan hartanah dan pendidikan kanak-kanak yang beroperasi di London dan Hong Kong. Bukan sahaja di luar negara, Farah merupakan pembekal barangan untuk hotel terkemuka di Kota Kinabalu dan membekalkan peralatan kesihatan kepada Kementerian Kesihatan.

“Apabila penggodam ini menceroboh e-mel, menyebar gambar saya dan melakukan penganiayaan siber, reputasi saya sebagai usahawan terjejas. Kalau dengan pelanggan luar negara tidak ada masalah tetapi kalau dengan pelanggan dalam negara macam mana? Saya perlu bersihkan nama saya yang tercalar. Saya akan ke Hong Kong untuk urusan perniagaan. Sekembalinya saya nanti, saya mahu membersihkan nama saya. Saya sudah berbincang dengan peguam saya untuk mengambil tindakan terhadap beberapa blog hiburan yang menyiarkan gambar saya.”

Menganggap perkara penggodaman e-mel dan blog serta penyebaran gambarnya sebagai sesuatu yang sangat serius, tindakan akan dibuat sekembalinya Farah dari Hong Kong kelak. Jadi kepada anda yang pernah menyiarkan gambarnya itu padamlah dengan segera.

OH ARTIS : MACAM-MACAM PERKARA ZAMAN INI NAK MENJATUHKAN MARUAH ORANG. SUPERIMPOSE PUN BOLE DILAKUKAN. NAMPAK MACAM 100% TULIN!