iDAN

07 Mac 2011

Rasa Terpinggir ( Singgahsana)


Pernahkah kita rasa hidup ini semakin terpinggir. Ramai akan berkata berpunca pada diri, jika kita malas bermasyarakat; malas bergaul, malas ke surau, malas nak kontak kekawan, malas nak keluar bertandang, malas segala malas maka akan rasa terpinggirlah.

Cuba buat-buat sibuk dengar kawan sakit datang ziarahi; dengar orang buat kenduri sama pergi rewang. Dengar ada ceramah jenguklah surau. Sesekali ajaklah kawan melepak kat kedai mamak atau ikutlah mereka pergi memancing. Macam-macam cara boleh buat kita sibuk.

Keukhuwahan sebenarnya tidak datang dengan sendiri; apatah lagi jika kita ini serupa telah di alam bersara. Mana ada masa lagi mahu melepak. Mana ada masa lagi mahu berkumpul dengan rakan sekerja. Sebab itu ramai kita lihat pesara yang asyik melayan cucunya. Pesara sekadar buat hal sendiri sukar kita lihat pesara melepak lama di kedai kopi.

Faktor umur satu hal, bila telah bersara tentunya dalam usia ke gerbang Warga Emas jika ada tanah di kampung selalunya pesara akan buat kebun; menebas atau ternak ikan, tanam sayur atau pokok ubi, bukan nak dapat hasil tetapi nak mencari peluh.

Pergaulan pesara terpaksa terbatas apatah lagi jika telah ada masalah kesihatan; sebaiknya pesara ada tempat santai. Sesekali bersama rakan lama sebaiknya datang menjenguk dapat berbual panjang bercerita kisah lalu.

Lain ceritanya orang kaya; bila bersara pastinya akan asyik melancung, duit tak tahu nak guna apa lagi maka masa yang semakin sedikit berbaki elok digunakan melihat negara orang. Duit bukan boleh dibawa mati pun kenapa tidak dimanfaatkan untuk berehat di negara asing... tukar angin & santai seketika di samping jangan lupa tambahkan ibadat.

Jika kita masih rasa terpinggir ada baiknya kita banyakkan mendekati diri; lupakan duniawi & banyakkan mendekati dunia yang nanti. Carilah apakah yang akan mendamaikan hati, buatlah sesuatu yang mengembirakan. Jauhilah perasaan stes yang hanya merunsingkan & menganggu kesihatan anda.

Hidup tak sekekal mana.