iDAN

18 Jun 2009

Lambaian Kampung Durian Guling... Candat Sotong 8 (Singgahsana)

~

Durian Guling 7


Afiz bersemangat betul mencandat

Aku mengandaikan perjalanan ke unjam pertama sekitar sejam sahaja. Jika jauh sangat ke laut dalam tentunya belum pasti akan mendapat air yang cetek. Secara lojiknya amat payah mahu mencandat sotong di perairan dalam berbanding perairan cetek. Mencari unjam inilah yang peranan tekong, awak-awak & kami sebagai tetamu manalah tahu. Apatah lagi keluasan laut yang tentunya amat asing bagi kami. Lagilah amat asing buat si Aziq & Afiz. Aku tak pasti Nuzul juga biasa mencandat sotong. Aku memang kurang berbual dengan dia biar pun satu fakulti. Cumanya aku adalah peminat dia lantaran Nuzul adalah wakil fakulti tiap kain perlawanan bola sepat. Dia seorang penyerang yang sasa & kemas. Itu di padang, di laut aku juga berharap sedemikian.

Sejam lebih baru lah kami tiba di perairan Pulau Kapas. Deretan bot yang berpesta mencandat memang banyak kelihatan. Meriah amat. Keghairahan membalingkan candat ke dasar laut mula teruja. Aku & anak-anak menggunakan candat yang di sediakan oleh awak-awak yang ramah sejak tadi. Semuanya menggunakan koyan. Aku membiarkan joran & kekili di dalam kotak simpanan. Nuzul & Skukria menggunakan joran, kebanyakan matanya awak-awak ramah yang tolong ikatkan. Cara Terengganu. Hari menjelang magrib, aku lihat Afiz begitu semangat menghayun tali koyan. Sesekali dia menggulung tali koyannya. Patutnya tidak begitu limpahkan saja tali koyan di lantai bot; jika talinya kasar. Payah berpugut. Aziq pun amat bersemangat. Nuzul sebelah kanan bot nampak segak dengan jorannya. Selamba berdiri biar pun aku lihat ombak menguncah amat geloranya. Sesekali dia menyedut sigarnya. Aku ada membawa Nusantara tetapi tak berani mahu mencapainya. Sebab bau disel teramat kuat. Mabuk laut nanti; oh! jangan.Kedalaman laut di unjam ini amat terasa. Aku menggunakan batu saiz dua belas pun terasa amat dalam dasarnya. Melayang entah ke mana; apakah arusnya deras. Tak pasti. Kebanyakan mata candat yang disediakan awak-awak ramah bermata dua, yang bawahnya berbadan padu, satu lagi jenis yang ringan seperti aku guna rona merah putih; Banyak aku sediakan ketika aku ke kedai Aboi Seri Kembangan. Candat bermata padu ini aku tak temui lagi. Pertama kali aku melihatnya.

Aku ada mengajar Afiz & Aziq semasa di darat bagaimana taktik mahu mencandat; sotong ini bukan perlu direntap bagai ikan. Bagai memancing udang juga. Jika direntap terlepaslah sotong tersebut. Bila terasa berat sahaja bagai tersangkut sampah tariklah tali koyan perlahan-lahan. Apakah Aziq & Afiz ingat akan pesanan aku. Taktik mencandat. Masalahnya jika air dalam bagaimana mahu terasa sotong lekat di mata candat. Apatah lagi mereka yang tak pernah punya pengalaman mencandat sotong; rasanya memang payah.

Langit senja semakin memerah berlatar oren; bagaikan lukisan yang tumpah rona-rona kemerahan & oren di kaki langit. Langit penuh dengan awan, petanda kurang sedap di hatiku. Jika awan penuh berarak bagaimana bulan mahu mengambang. Tanpa cahaya bulan memang anak cucu sotong di Kuala Terengganu tak akan keluar. Laut gelap pastinya menjanjikan ikan besar atau perbagai ancaman buat keluarga si sotong. Pengalaman aku ketika mahu senjalah banyak sotong keluar berpesta. Tetapi kami memang mahal rezeki; tak seorang pun dapat barang se ekor sotong di unjam pertama. Lengoh tangan menghayun candat.

Hinggalah langit makin gelap lampu untuk menggamit sotong dipasang terjonggol mengadap dasar laut. Sotong masih berlindung di lubuknya. Tekong mengarahkan kami mengangkat semua mata candat. Mencari lubuk lain. Terasa kecewa di dalam hati. Nak buat bagaimana jika memang ini rezekinya. Nuzul yang tangkas menjaring bola pun masih gagal menemui kelibat sotong. Pak Ya nampak terduduk di bucu bot.

Mencari rezeki di laut bukannya bagai memikat burung di darat. Jalil yang pakar pikat burung merbuk hanya menggunakan jebak & seekor merbuk pemikat yang galak suaranya. Berpusu-pusu merbuk lain yang datang. Jantan betina. Di laut nak panggil dengan apa. Aku tak pasti apakah bot kami ada Sonar; jika ada sonar pun dapatkah ia mengintip sotong. Setahu aku Sonar cuma pandai berhubung dengan ikan. Jika Sonar pun tak ada dalam bot memancing; emmm! ibarat pemancing memancing ikan di kolam renanglah jadinya. Bergantung kepada takdir sahaja untuk menjejak penghuni laut yang liar lagi ganas ini.

- bersambungApa itu Sonar

Bagaimana Sonar Berfungsi.

Perkataan sonar adalah singkatan daripada “SOund, Navigation, Ranging” . Pada asalnya, ia dicipta untuk menjejak kedudukan kapal selam pihak musuh semasa Perang Dunia Ke-2. Satu sistem peralatan sonar yang berfungsi memerlukan “Transmitter” , “Transducer”, “Receiver” dan “Display”.

Secara asasnya, tenaga elektrik akan dihasilkan oleh Transmitter dan ditukarkan kepada gelombang bunyi oleh Transducer yang kemudiannya disebarkan ke dalam air. Apabila gelombang bunyi tersebut bertembung dengan objek , ianya akan memantul balik. Pantulan gelombang tersebut akan diterima semula oleh Transducer. Transducer pula akan menukarkan semula gelombang bunyi tersebut kepada tenaga elektrik. Receiver akan menggandakan tenaga elektrik tersebut sebelum isyaratnya dihantar ke skrin pemapar (Display). Disebabkan pergerakan gelombang bunyi di dalam air mempunyai halaju yang tetap, kitaran di antara transmisi isyarat dan pantulan gelombang dapat dikira dan jarak sesuatu objek dapat dikenal pasti. Proses ini akan berlaku berulang kali setiap saat.

Di pasaran, kebanyakan transducer yang dijual menghasilkan frekuensi bunyi antara 50kHz sehingga 200kHz. Walaupun frekuensi tersebut berada di dalam lingkungan spektrum bunyi, ianya tidak dapat dikesan oleh sistem penderiaan manusia mahupun ikan.

Apa Itu MLM (Delima Merkah)

MLM ialah singkatan dari Multi Level Marketing. Istilah ini merujuk kepada sebuah sistem bisnis, dimana pemasaran produk atau jasa dilakukan oleh individu yang independen (artinya tidak terikat kontrak kerja dengan perusahaan pengelola bisnisnya). Individu ini lalu membentuk sebuah jaringan kerja untuk memasarkan produk atau jasa. Dari hasil penjualan pribadi dan jaringannya, setiap bulan perusahaan akan memperhitungkan bonus atau komisi sebagai hasil usahanya.
.
Kerana MLM dijalankan menggunakan mekanisme pemasaran di jaringan, maka MLM disebut juga dengan Network Marketing. Para pelaku MLM disebut Networker. Jadi, kita sebagai distributor MLM Melia Nature adalah Networker yang menjalankan Network Marketing melalui perusahaan MLM - Melia Nature.
.
APAKAH INDIVIDU INI YANG DISEBUT DISTRIBUTOR MLM ?
.

.
MENGAPA DISEBUT MITRA USAHA ?
.
Artinya, walaupun seseorang yang bergabung dengan Melia Nature tidak terikat kontrak kerja dengan perusahaan, namun, distributor MLM Melia Nature ialah mitra perusahaan yang satu sama lain (dengan Melia Nature) telah saling bahu-membahu memasarkan produk-produk Melia Nature.
.
APAKAH JARINGAN KERJA DISEBUT DIATAS YANG DIMAKSUD DENGAN MULTI LEVEL ?
.
Sangat tepat. Secara harfiah, Multi Level Marketing berarti pemasaran banyak tingkat. Namun, terkadang MLM disebut juga sebagai Network Marketing (pemasaran secara jaringan). Artinya, sama saja, yaitu pemasaran produk atau jasa oleh seseorang atau sekelompok orang independen yang membentuk jaringan kerja secara bertingkat.
.
UPLINE DAN DOWNLINE, APA MAKSUDNYA ?
.
Upline ialah orang yang mengajak dan mendaftarkan seseorang (misalnya, Anda) menjadi anggota atau distributor sebuah perusahaan MLM. Otomatis, downline (dalam hal ini, Anda) ialah orang yang diajak. Ketika Anda menjadi distributor aktif dan mengajak orang lain untuk menjadi anggota pula, maka Anda segera disebut sebagai upline dari orang (downline) yang Anda ajak.
.
MENGAPA ORANG MAU MENJADI DISTRIBUTOR MLM ?
.
Jawabannya beragam. Setiap orang akan mempunyai jawaban yang berbeda, walaupun pada sebagian orang mungkin jawabannya sama.

Ada yang mau menjadi distributor MLM setelah melihat faktor keuntungan finansial dan materi yang mungkin diraihnya sebagai distributor sukses.

Ada yang tertarik kerana manfaat produk-produk yang dipasarkan sebuah perusahaan MLM, di mana sebagai anggota, dia boleh memperoleh potongan harga.

Ada yang tertarik kerana kesempatan pengembangan kepribadian dan pengetuhuan yang ditawarkan bisnis ini. Kerana, untuk menjadi pemasar produk dan pembentuk jaringan yang sukses, seorang distributor harus diterima oleh pihak mana pun yang ingin ditemuinya

Ada pula kerana faktor sosialnya, dimana sebagai anggota dia memperoleh sosialisasi pergaulan dan jaringan relasi yang luas

Dan, ini yang menarik, ada pula kerana faktor karir. Sebab, usaha MLM Melia Nature bukan sekadar bisnis yang menghitung keuntungan dari waktu ke waktu, melainkan juga memiliki penjenjangan karir, di mana setiap kali tercapai kriteria prestasi atau pencapaian tertentu, seorang distributor berhak naik posisi ke tingkat lebih tinggi, yang memungkinkannya meraih berbagai fasilitas bonus dan komisi yang lebih menarik daripada posisi sebelumnya.
.
SUSAHKAH MENJADI DISTRIBUTOR SUKSES ?
.
Ini merupakan pertanyaan klasik yang sering ditemui distributor MLM. Jawabannya sederhana saja: di mana ada kemauan, di situ ada jalan. Jadi, susah atau tidaknya, tergantung pada diri orang yang melaksanakannya. Kalau kemauannya kuat, maka apa yang diidamkannya akan mudah dicapai.

Di Melia Nature, sudah tidak terhitung banyaknya orang-orang yang tadinya merasa tidak akan boleh menjadi distributor sukses, namun kini telah diakui perannya oleh masyarakat. Mereka ialah orang-orang yang tadinya tidak punya kepercayaan diri, pesimis, tidak punya modal usaha dengan beragam latar belakang profesi seperti pengayuh becak, tukang sol sepatu, pemulung dan lain-lain.

Namun, kerana jenis usaha ini terbuka bagi setiap orang yang mau menjalankannya, banyak pula mantan pengusaha, eksekutif, manager, dan pegawai swasta dan pemerintah, yang sukses di Melia Nature. Kuncinya satu saja: mau sukses atau tidak.
.
BETUL BEGITU ? TIDAK PUNYA MODAL USAHA JUGA BOLEH SUKSES ?
.
Sebenarnya tidak punya modal bukanlah halangan untuk sukses. Ini tidak hanya terjadi di usaha MLM. Pada jenis usaha biasa pun juga boleh. Kuncinya seperti yang sudah disebutkan diatas: mau sukses atau tidak? Untuk usaha Melia Nature, modal yang diperlukan, jika pun ada secara materi, hanyalah biaya pendaftaran anggota dan pembelian alat untuk memulai usaha ini, yang disebut dengan Bisnis Kit. Saat ini biayanya Rp.100.000,- yang setara dengan harga Starter Kit-nya sendiri. Jika ingin sukses, pasti Anda akan belajar dari orang-orang yang telah lebih dulu sukses dan berusaha mengikuti jejaknya. Tentunya, tetap mematuhi kode etik MLM Melia Nature.
.
BELAJARNYA BAGAIMANA? DARI PERUSAHAAN ATAU DARI UPLINE ?
.
Yang namanya belajar tentu boleh dari siapa dan apa saja. Namun Melia Nature telah merancang paket-paket pelatihan sendiri untuk para mitra usahanya. Paket-paket ini telah disusun sedemikian rupa, belajar dari keberhasilan-keberhasilan yang telah lebih dahulu merintis karir dengan gemilang di Melia Nature. Dari upline dan leader pun Anda boleh mendapatkan pengetahuan tersendiri.
.
BENARKAH TERJADI, PEMULUNG BOLEH MENJADI ORANG SUKSES ?
.
Sekiranya kita anggap hal ini sebagai keajaiban, ini bukanlah milik bisnis MLM saja. Di jenis usaha atau pekerjaan biasa pun, kalau memang tekun, seseorang boleh sukses dalam kehidupan. Banyak orang yang tadinya tidak punya apa-apa, belakangan boleh menjadi pengusaha kaya, bahkan ada pula yang menjadi kepala negara atau orang nomor satu di sebuah negara. Di dunia MLM, hal ini agak lebih mudah mencapainya kerana adanya faktor kebersamaan. Konkritnya, sesama distributor akan saling membantu dan membagi kesuksesannya tanpa pamrih. Berdasarkan tindakan mulia ini, orang yang baru bergabung sebagai anggota akan merasa dirinya berarti sehingga bersemangat tinggi untuk mengubah kehidupannya. Itulah sebabnya faktor belajar menjadi salah satu unsur penting, di samping kemauan keras, dalam usaha MLM.
.
PERSEPSI MASYARAKAT ATAS BISNIS MLM TIDAKLAH SELALU POSITIF. MENGAPA ?
.
Untuk sebuah bisnis yang baru berkembang di Indonesia (sejak 1 April 1988), pemantapan citra MLM yang ada sekarang ini sudah cukup berjalan bagus. Kerana, dari data Asosisasi Penjual Langsung Indonesia (APLI) 1998, sekitar 3 juta orang Indonesia telah terdaftar sebagai distributor perusahaan-perusahaan penjualan langsung Indonesia.
.
Namun, sebagai sebuah bisnis yang baru berkembang, boleh dimengerti jika sebagaian masyarakat masih memandang bisnis ini sebagai bisnis yang tidak pas bagi diri mereka. Di antaranya, kerana merasa dirinya dipaksa-paksa untuk menjadi distributor MLM oleh calon upline-nya. Tentu ini tidak boleh dilakukan. Ini merupakan praktek perekrutan yang tidak etis oleh para calon upline. Jika Anda sendiri merasa dipaksa-paksa untuk menjadi distributor MLM, tolak saja cara-cara yang tidak baik ini.
.
Namun, persepsi kurang positif ini, ada pula akibat praktek-praktek usaha oleh sekelompok orang tidak bertanggung jawab, yang mengaku sebagai MLM padahal sama sekali bukan MLM. Yang disebut terakhir inilah yang sangat menjatuhkan persepsi MLM di mata masyarakat.
.
PRAKTEK-PRAKTEK BISNIS YANG MENGAKU SEBAGAI MLM, APA SAJA ?
.
Banyak sekali ragamnya. Di antaranya arisan berantai. Sekadar mengingatkan, ingatkah Anda dengan kasus Arisan Ongko, Danasonic, Susu Langrose yang terjadi di Indonesia pada akhir dekade 1980-an sampai awal 1990-an? Mereka ini mengaku sebagai bisnis MLM, padahal bukan!
.
Yang lain, ada pula permainan wang (money game), yang cukup berkembang di Indonesia sejak akhir 1990-an. Permainan wang ini lebih mengarah pada perputaran wang dengan praktek-praktek perekrutan anggota seperti yang dilakukan dalam bisnis MLM. Sebagai contoh, bisnis Kospin yang mengakibatkan terbakarnya kota Pinrang, di Sulawesi Selatan, tahun 1998
.
Ada pula praktek-praktek binari, yang bagaikan penjelasan money game diatas, lebih mengutamakan perputaran wang daripada pemasaran produk
.
Pada umumnya, praktek-praktek usaha yang mengaku MLM ini lebih menitikberatkan pada perekrutan seseorang untuk menaruh wang pada sebuah perusahaan yang dikatakan menjalankan bisnis secara MLM. Padahal aktivitas menjual produk/jasanya hampir tidak ada. Sekiranya ada, sebenarnya hanyalah sebagai kamuflase.
.
Jika Anda ditawarkan orang untuk menjadi anggota sebuah perusahaan dengan ciri-ciri seperti ini, agar berhati-hati. Jangan sampai menjadi korban yang berikutnya. Wang Anda atau orang lain yang akan Anda rekrut, akan diputarkan untuk keuntungan kewangan oleh pengelolanya. Tidak sedikit yang lalu melarikan wang tersebut
.
APA YANG DAPAT DILAKUKAN JIKA TELAH TERTIPU DENGAN PRAKTEK-PRAKTEK BISNIS YANG TAK BERTANGGUNG JAWAB INI?
.
Laporkan pada polisi ...!!!
.
BAGAIMANA CARANYA SUPAYA TIDAK TERTIPU ?
.
Teliti, apakah perusahaan pengelolanya terdaftar sebagai anggota APLI. Perusahaan yang terdaftar sebagai anggota APLI, lebih memberikan jaminan kerana APLI melakukan seleksi dan kontrol ketat atas praktek-praktek bisnis anggotanya. Jika menyimpang dari praktek penjualan langsung seperti yang telah disepakati secara international (lewat WFDSA/World Federation of Direct Selling Association, atau federasi international untuk asosiasi-asosiasi penjualan langsung tingkat negara) APLI tidak akan ragu menindak anggota tersebut.
.
Cara lain, amati dengan baik, apakah praktek usahanya lebih mengarah pada perputaran wang semata, bukan pemasaran produk atau jasa.
.
Jika masih ragu, bertanyalah kepada lembaga-lembaga advokasi konsumen, seperti YLKI dan lain-lainnya.
.
SEJUMLAH PERBEDAAN BISNIS DS/MLM DENGAN MONEY GAME :
.
Biaya Pendaftaran :
MLM Tidak terlalu Mahal (Masuk Akal)
Money Game Sangat tinggi, biasanya disertai dengan pembelian produk yang harganya sangat mahal.


Produk
MLM Ada produk/jasa yang dijual. Kualitas produk/jasa dapat dipertanggung jawabkan

Money Game Tidak ada produk/jasa yang dijual. Kalau ada, hanya sebagai kedok dan kualitasnya dipertanyakan.

.
Pelwang Keberhasilan
MLM Semua anggota berpelwang sama
Money Game Yang mendaftar lebih dulu berpotensi mendapat keuntungan dengan mengorbankan anggota yang bergabung belakangan
.
Penentu Keberhasilan
MLM Berdasarkan hasil penjualan produk/jasa yang nyata serta pengembangan jaringan. Perlu kerja keras untuk mencapai keberhasilan.

Money Game Berdasarkan banyaknya wang yang disetor oleh sejumlah orang yang direkrut. Tidak perlu kerja apa-apa. Hanya setor wang dan tunggu hasilnya.

.
Semoga bermanfaat dan hari Anda lebih menyenangkan.

iDAN: Aku sendiri amat payah menerima konsep MLM ini.