iDAN

29 Januari 2012

Afiz Juara AJL 26

Daripada 12 buah lagu yang berjaya melangkah ke pusingan akhir Anugerah Juara Lagu 26, hanya 5 lagu bertuah yang berjaya merangkul anugerah iaitu Juara Lagu 26, Naib Juara Lagu 26, Tempat Ketiga Juara Lagu 26, Persembahan Terbaik dan juga Vokal Terbaik.

Apa yang menarik, pemenang tempat pertama akan membawa pulang trofi dan wang tunai sebanyak RM35,000, tempat kedua pula membawa pulang trofi dan wang tunai RM15,000, tempat ketiga pula akan membawa pulang RM12,000. Manakala pemenang Persembahan Terbaik dan Vokal Terbaik pula masing-masing membawa pulang trofi dan wang tunai berjumlah RM10,000 seorang.

Pengumuman penuh berdebar-debar semalam turut menyaksikan kejutan dari penyanyi, Hafiz telah berjaya merangkul trofi Juara Lagu AJL 26 dengan lagunya, “ Awan Nano”. Dia turut merangkul trofi Vokal Terbaik sekaligus mencipta sejarah sekali lagi.

Tidak ketinggalan, “Beribu Sesalan” yang dibawa oleh 3 Suara turut berjaya merangkul Naib Juara AJL 26 dan ini telah menghangatkan lagi suasana dan keghairahan peminat. Faizal Tahir pula berjaya merangkul trofi tempat ketiga AJL 26 dengan lagu “Karma”.

Persembahan Terbaik pula dirangkul oleh Alyah dengan lagunya berjudul Kisah Hati.

Berikut adalah senarai penuh lagu yang berjaya merangkul Anugerah Juara Lagu 26 sebentar tadi.

Juara Lagu Ke 26
Awan Nano oleh Hafiz

Naib Juara Lagu Ke 26
Beribu Sesalan oleh 3 Suara

Tempat Ketiga Juara Lagu 26
Karma oleh Faizal Tahir

Persembahan Terbaik
Kisah Hati oleh Alyah

Vokal Terbaik
Awan Nano oleh Hafiz

iDAN: Selain lagu Afiz sy suka lagu Alyah... lagu ini nampaknya tidak mendapat tempat di hati juru. Tak apa akan datang pasti ada lagi lagu sedap. Yuna nampaknya kecundang; biarpun dia bertanding dengan dua buah lagu.

CCTV rakam penunggang motosikal maut dilanggar lori di lebuh raya Lekas

GAMBAR kiri dari rakaman CCTV menunjukkan sebuah lori pick-up dan beberapa buah motosikal melalui lebuh raya di Kilometer 11.5 Lebuhraya Kajang - Seremban (Lekas) arah Selatan, kira-kira pukul 8 pagi Jumaat lalu.


Gambar memaparkan penunggang motosikal yang berada di belakang jatuh dipercayai dilanggar oleh lori tersebut yang berlalu pergi. Penunggang motosikal itu maut.


KUALA LUMPUR 19 Julai – Polis meminta orang ramai supaya tampil membantu siasatan kes kemalangan maut membabitkan seorang penunggang motosikal di Kilometer 11.5 Lebuh Raya Kajang-Seremban (Lekas), arah selatan, dekat sini Jumaat lalu.

Kejadian kira-kira pukul 8 pagi itu berlaku berhampiran Hentian Rehat dan Rawat (R&R) Beranang, apabila motosikal mangsa, G. Balan, 37, dirempuh dari belakang oleh kenderaan terbabit.

Balan kemudian diseret sejauh beberapa meter mengakibatkan mangsa yang berasal dari Port Dickson, Negeri Sembilan, mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah.

Pemandu lori itu bagaimanapun tidak berhenti dan melarikan diri setelah menyedari kejadian tersebut.

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Selangor, Supritendan Che Husin Omar ketika dihubungi hari ini berkata, sehingga kini, pemandu lori terbabit masih tidak membuat sebarang laporan.

Beliau berkata, ketiadaan laporan pemandu lori dan saksi yang tampil menyalurkan maklumat menyukarkan siasatan kes berkenaan.

Katanya, siasatan kes tersebut dibuat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu secara cuai sehingga menyebabkan kematian.

“Kita minta pemandu lori tampil membuat laporan manakala orang ramai yang melihat kejadian itu membantu memberi maklumat,” katanya,

Sebarang maklumat boleh disalurkan kepada Pegawai Penyiasat Trafik Kajang, Inspektor Kazurawati Ali dengan menghubungi talian 03-87362222 sambungan 206.

Utusan

iDAN:

Kes di atas berlaku beberapa tahun lalu; baru minggu lalu aku sendiri melihat kejadian yang sama; di awal jalan masuk tol LEKAS Kajang ke Seremban; seorang mangsa menunggang motosikal maut; tak pasti digesel oleh lori atau terbabas sendiri; tetapi sekitar sejam lebih aku menghantar Husna & pulang semula ke Jenaris mayat mangsa masih berada di bahu jalan; dengan dikawal olah polis trafik. Mungkin menunggam ambulan tak mengambang.

Andaianku pasti orang luar atau PATI sebab seandainya orang berdekatan Kajang; sejam dua tentunya ramai keluarga mangsa akan datang menjemput jenazah tersebut. Ini tidak masih ditutup dengan plastik putih.

Inilah bahayanya penunggang motosikal sering menjadi mangsa langgar lari. Sikap pemandu kenderaan berat, lori mahu pun bas elok sering dipantau; Aku sering memandu di lorong tengah (tiga lorong lebuh raya) dalam kelajuan 90 ke 100km/j asyik diberi lampu dongak dari belakang; selalunya bas atau lori. Sedangkan semua tahu kenderaan ini hanya dihadlajukan 90km/j. Tak mungkin bas ekspres ini akan memandu sekitar itu; cubalah pantau!. Terpaksalah aku beralah ke lorong terkiri demi memberikan peluang pemandu ini melanggar undang-undang. Apa hak kita sebagai pengguna jalan raya nak saman kenderaan berat ini.

Isunya jika pemandu ini tidak membahayakan orang lain; apa aku kisah: ini jika dah sampai langgar lari samalah martabat pemandu ini bak pembunuh kejam di jalan raya. Sampai bila perkara ini kita mahu biarkan; kasi can warga kita asyik melakukan pembunuhan yang kejam ini?.