iDAN

26 Jun 2012

Sesuatu nan Giler Siri 7

Bila Anif telefon aku malam tadi; darah tinggiku melonjak naik. Benda yang aku takuti dilafazkannya.

"Ayah boleh tak Anif TUKAR sekolah!" Anif mahu kembali ke sekolah asalnya. kenapa jadi begini.

"Cikgu dah benarkan Anif bertukar sekolah!"

"Siapa yang buat keputusan sedangkan ayah tak benarkan Anif berpindah sekolah!" giler sah Anif berjaya kaunseling cikgunya; BUKAN cikgu berjaya kaunseling Anif.

Nak kuserahkan 100% kegagalan memujuk Anif kekal di asrama penuh terhadap pihak sekolah silap tu. Ibu ayah juga kena jadi pakar motivasi selain cikgu. Aku telah berjumpa cikgu kaunselornya; agar kaunseling si Anif KEKAL tinggal di asrama. Aku tahu Mila sekadar 50% 50% masih mahu turuti kehendak anakandanya. Ini SILAP. Sedangkan dia tak nampak kemampuan aku sebagai ketua keluarga jika Anif di Jenaris ini.

Siapa akan biaya dia kelas tambahan nanti; siapa yang akan hantar dia ke kelas malam. Siapa yang akan uruskan makan minum dia di rumah. Siapa yang bakal ambil dia tengah hari nanti. Tugas suri rumahku pasti bertambah. Mila selalu pertikai peranan aku sebagai suri rumah. Padahal dia tak pernah tahu; pernahkah anak-anaknya tak sarapan; pernahkah aku abaikan makan tengah hari mereka. Tidak aku masak aku beli lauk. tak cukup duitku aku tanak nasi.

Anif di asrama semua telah teratur; cuma jamah masuk mulut dan belajar,

Bayangkan malam-malam apa ada makanan di rumah jika aku tak berperanan mencarikan juadah. kadang ada kadang-kadang tidak. Sering dijadikan alasan barangan di dapur tak ada. Tapi bila kenapa sayur sampai busuk di peti ais apa ceriteranya. Kalau Husna tak masak apa akan jadi. Asyik nak salahkan menantu makan kenyang dan tidur di kamar atas. Salahkan mereka eh. Mereka sekadar menumpang di rumah kita. Sedangkan mereka pun nak rasa hidup sendiri. Kita yang perlu sediakan makanan keluarga. Sebab kita ramai tak ekonomi jika beli makanan di luar; kita ada paling tidak berempat; jika Anif balik ke rumah jadi berlima. Beli di luar pasti sebungkis sekitar RM5 dikalikanlah dengan lima; biasanya takkan sampai hati kita; kita makan sedap Husna & Afiz apa pula. Hatta dikalikanlah 7 bungkus.

Takkan menantu asyik nak masak sendirian semua juadah untuk bertujuh orang. Jika sama-sama memasak aku tak kisah, kalau bagai dulu semasa Husna tak kerja seharian dia memasak semua; baik hari kerja atau hari cuti. Rasanya itu tak kena. Sampaikan aku RINDU masakan ala jawa Mila. Sabtu Ahad ibu kena kurang aktiviti luar; kena memasak untuk keluarga. baru lekat kasih sayang.

Aku tak memihak Mila atau Husna bab memasak; dua-dua sama MALAS nak memasak. tapi bagiku jika sesekali Afiz terasa nak makan di luar dan beli cuma untuk mereka berdua; apalah salahnya. Gaji mereka berdua tak sebesar mana. Biarlah mereka nak rasa juadah titik peluh sendiri. Titik fasal tu jangan dakwa-dakwi.

Bab Afiz; ibu juga kena memainkan peranan; yakinkan si Anif itu; sekolah STTJ itu memang bagus; ada anak rakanku jadi pejar cemerlang sampai belajar luar negara belajar di sana. Sampai cikgu di sana menyatakan lebih bagus dari MRSM. Kita bukan nak penjara Anif berkurun di sana; tinggal sekitar serahun sahaja lagi agar dia menjadi pelajar berjaya. Jika dia jadikan alasan di sana dia tak boleh belajar. Aku pula berpendapat di rumah ini lagi sukar dia belajar. Jika dia memilih tak mahu belajar dan mahu jadi pelajar tercorot dalam kelas; aku tak pernah menggalakkannya. Sepatutnya dia cari rakan pelajar/rakan yang boleh membuatkan dia giat berlajar. Berjaya dan membanggakan hati keluarga.

Asyik tenguk KPop pun komidi Korea di rumah; aku takut mematikan hatinya. Aku tak galakkan namun tak melarang. Dia dah besar dan pandai berfikir. Masa tak pernah menanti kita. Cuma yang aku lihat Anif masih berkeras dengan agenda tukar sekolah cuma Anif & Ibu. Kami yang lain memang tak setuju. Sebab aku tahu siapa Anif jika di Jenaris. Pun Anif boleh jadi pelajar yang cemerlang jika akur diri sedar diri dan kekal tinggal di asrama penuh; dia dari darah aku keluarga yang susah bukan cara hidup ibu yang boleh bersenang-lenang.

(Aku amat benci jika kita tak kenal sejarah; lupa diri kini asalnya SUSAH bila senang lupakan kekasih kita yang sedang sakit dan Goyah)

Jadual Euro 2012 Separuh Akhir | Euro 2012 Semifinal

Jadual Separuh Akhir Euro 2012 | Euro Semifinal - Euro 2012 menghampiri kemuncaknya apabila tinggal empat pasukan yang akan berentap di peringkat separuh akhir iaitu Spain , Portugal , Jerman dan . Berikut adalah jadual peringkat separuh akhir Euro 2012.

27 Jun 2012 ( Khamis 28 Jun 2012 | 02.45 pagi waktu Malaysia )
PORTUGAL vs SPAIN

28 jun 2012 ( Jumaat 29 Jun 2012 | 02.45 pagi waktu Malaysia )
GERMANY vs ITALY

Dua hari berturut-turut kena berjaga malam. Aku sokong Portugal & Itali; jika salah satu pasukan jadi juara pastinya aku gumbira Sangat. Jika Itali JUARA memang kegumbiraanku BERGANDA.

Padankan fakta: Portugal v Sepanyol

PORTUGAL
• Portugal empat perlawanan tanpa kemenangan pada 2012, menjaringkan hanya sekali dalam masa itu, sebelum menewaskan Denmark pada 13/06. Mereka kini telah mengorbankan tiga kemenangan berturut-turut.
 
• Paulo Bento telah dinamakan yang sama bermula XI dalam setiap terakhir Portugal enam perlawanan kompetitif.
 
• Cristiano Ronaldo memerlukan hanya satu lagi untuk menyamai rekod untuk matlamat Kejohanan Eropah UEFA 22 tahun, layak termasuk, pada masa ini dikongsi oleh Hakan Şükür (Turki) dan Jon Dahl Tomasson (Denmark).
 
• Ronaldo telah menjaringkan enam UEFA matlamat akhir Kejohanan Eropah, menyamai rekod kebangsaan Nuno Gomes.
 
• Portugal telah melanda palang enam kali di UEFA EURO 2012, sudah lebih satu daripada mana-mana pasukan lain dalam sejarah Kejohanan Eropah UEFA. Ronaldo sahaja telah melanda empat kali.
 
• 3 gol Ronaldo di UEFA EURO 2012 telah mengambil sama matlamat antarabangsa beliau hingga 35, di atas Luis Figo (32) dan ketiga dalam senarai penjaring terbanyak Portugal. Hanya Pauleta (47) dan Eusebio (41) berada di hadapan.
 
• Helder Postiga dan Ronaldo kini di kalangan tujuh pemain untuk menjaringkan di tiga Kejohanan Eropah UEFA, selepas Jürgen Klinsmann, Vladimír Šmicer, Nuno Gomes, Thierry Henry dan Zlatan Ibrahimović.
 
Berita kecederaan
 
• Postiga akan terlepas separuh akhir selepas mengekalkan kecederaan otot paha menentang Republik Czech.
 
• Martins Carlos menarik diri dari skuad awal 23-lelaki kerana kecederaan betis, dengan Hugo Viana, yang tidak diwakili Portugal selama lima tahun, dengan mengambil tempat beliau.
 
Pelbagai
 
• Pepe (v Denmark) dan Ronaldo (v Belanda, Republik Czech v) telah memenangi Man Carlsberg anugerah Padanan di UEFA EURO 2012.
 
• Pepe menjaringkan gol Portugal membuka di UEFA EURO 2012, seperti yang dilakukannya di Austria / Switzerland empat tahun lalu.
 
• Pada 24 tahun dan 115 hari, Rui Patricio menjadi bongsu penjaga kejohanan Portugal pernah akhir menentang Jerman.
 
• Sebelas daripada skuad telah skuad EURO lalu: Ronaldo (2004, 2008), Postiga (2004, 2008), Pepe (2008), Bruno Alves (2008), Miguel Veloso (2008), João Moutinho (2008), Raul meireles (2008), Ricardo Quaresma (2008), Nani (2008), Hugo Almeida (2008) dan Patricio (2008). Ini adalah kejohanan utama Ronaldo berturut-turut 5.
 
• Miguel Lopes terpaksa menangguhkan perkahwinan pada 26/05 selepas menerima pertama beliau memanggil-.
 
• Portugal berkumpul pada 16/05 untuk pra-perlawanan pasukan mereka kem dalam Obidos, utara 100km Lisbon. Pepe Ronaldo, Coentrão,, Meireles, Patricio dan João Pereira menyertai lima hari kemudian, disebabkan komitmen kelab dan Viana diikuti pada 24. Portugal tiba di pangkalan EURO mereka Opalenica, Poland, pada 6/4.
 
Persahabatan pra-kejohanan
 
06/02 Portugal 1-3 Turki (Nani 57;. Umut 35 51, Pepe og 88)
 
26/05 Portugal 0-0 Bekas Yugoslav Republik Macedonia
 
• Ronaldo mempunyai hukuman yang disimpan pada 2-1 menentang Turki, apabila Miguel Lopes dan Custódio memenangi topi pertama mereka.
 
UEFA EURO 2012 kelayakan
 
• Nani dan Meireles memulakan kesemua sepuluh kelayakan Portugal, setiap melewati 50 topi semasa kempen. Enam skuad akhir tidak bermain dalam kelayakan: Beto, Lopes, Ricardo Costa, Custódio, Viana dan Nelson Oliveira.
 
• Bento menggantikan Carlos Queiroz dua perlawanan dan satu titik ke UEFA EURO 2012 kelayakan.
 
Maklumat domestik
 
• Meireles membantu Chelsea FC menang FA keempat mereka Cup dalam tempoh enam tahun dan seorang gadis kemenangan Liga Juara-Juara UEFA, walaupun dia telah digantung untuk final Munich.
 
• Ronaldo, Pepe dan Coentrão membantu Real Madrid CF untuk gelaran Liga Sepanyol 1 mereka dalam tempoh empat tahun. Ronaldo yang sentiasa wujud, dan gerhana rekod 40 gol Sepanyol atas penerbangan yang ditetapkan pada tahun 2010/11 dengan 46 kali ini - yang adalah, bagaimanapun, empat malu terkemuka penjaring Lionel Messi.
 
• Rolando, Moutinho João, Silvestre Varela (FC Porto), Alves (FC Zenit St Petersburg) dan Beto (CFR 1907 Cluj) semua memenangi kejuaraan liga domestik.
 
SPAIN
 
• Sepanyol 18 perlawanan kompetitif tanpa kekalahan, sejak kehilangan 1-0 mereka ke Switzerland pada 16/06/2010 di Piala Dunia FIFA. Mereka telah kehilangan empat daripada 14 perlawanan persahabatan mereka di masa itu, bagaimanapun.
 
• Sepanyol sembilan perlawanan tanpa kalah, memenangi tujuh sejak kekalahan 1-0 oleh England pada 2011/12/11.
 
• Iker Casillas telah pergi 299 minit tanpa dibolosi, sejak usaha untuk Itali Antonio Di Natale pada 6/10. Sepanyol telah memelihara lapan kunci bersih berturut-turut dalam perlawanan kalah mati kejohanan utama.
 
• Xavi Hernández telah dibuat pas yang lebih lengkap di UEFA EURO 2012 (734) daripada mana-mana pemain lain pada Kejohanan Eropah UEFA. Beliau memecahkan rekod untuk pas dalam permainan satu menentang Republik Ireland (133).
 
• Cesc Fàbregas telah dibuat enam penampilan pengganti dalam Kejohanan Eropah UEFA, hanya satu kurang daripada rekod Winter Aron Belanda, tujuh.
 
Pasukan • Vicente del Bosque itu dibuat 672 siap pas Itali 341, 810 kepada Ireland 198, 639 kepada 231 Croatia dan 638 kepada Perancis 429.
 
• Sepanyol pernah mempunyai milikan lebih 50% dalam 20 daripada 21 perlawanan terakhir mereka pada perlawanan akhir utama, kecuali sebagai UEFA final EURO 2008 menentang Jerman (46%).
 
Berita kecederaan
 
• Carles Puyol (lutut) dan rekod penjaring terbanyak Sepanyol, David Villa (patah kaki) telah memutuskan untuk pusingan akhir.
 
Pelbagai
 
• Andrés Iniesta (v Croatia, Itali), Fernando Torres (v Ireland) dan Xabi Alonso (v Perancis) telah memenangi Man Carlsberg anugerah Padanan di UEFA EURO 2012.
 
Kemenangan 4-0 • Sepanyol menentang Republik Ireland adalah terbesar mereka pernah menang di Kejohanan Eropah UEFA.
 
• Alonso menandakan kemunculan 100 untuk Sepanyol dengan matlamat 14 dan 15 antarabangsa menentang Perancis.
 
• Sepanyol, tolak pemain dari Chelsea FC dan Copa del Rey finalis FC Barcelona dan Athletic Club,
mengembara ke kem latihan di Schruns, Austria, pada 22/05. Juan Mata dan Torres menyertai mereka pada 26/05, dengan skuad terakhir 23 orang diumumkan pada hari berikutnya. Sepanyol tiba di pangkalan EURO mereka Gniewino pada 6/5.
 
• skuad Sepanyol termasuk 12 parti yang memenangi UEFA EURO 2008: Casillas, Raúl Albiol, Iniesta, Xavi, Torres, Fàbregas, Santi Cazorla, Alonso, Sergio Ramos, Alvaro Arbeloa, David Silva dan Pepe Reina. Casillas, Xavi, Alonso dan Torres juga dalam skuad UEFA EURO 2004, dan untuk Casillas ini merupakan rekod kebangsaan keempat UEFA Eropah Kejohanan rupa kerana dia juga di UEFA EURO 2000.
 
Persahabatan pra-kejohanan
 
6/3 Sepanyol 1-0 China (84 Silva)
 
30/05 Sepanyol 4-1 Korea Selatan (11 Torres, Alonso 52pen, Cazorla 55, Negredo 79; Kim Do 43 Heon)
 
26/05 Sepanyol 2-0 Serbia (Adrián 67, Cazorla 74pen)
 
• Casillas disimpan lembaran 73 bersih untuk Sepanyol terhadap Serbia pada 26/05, menewaskan rekod antarabangsa Edwin van der Sar. Lima hari kemudian beliau meraikan rekod antarabangsa kemenangan 95 menentang Korea Selatan 4-1.
 
UEFA EURO 2012 kelayakan
 
• Sepanyol memenangi lapan daripada lapan dalam Kumpulan I, menjadi salah satu daripada hanya lima sisi untuk pergi melalui kempen yang layak dengan rekod 100% dalam sejarah Kejohanan Eropah UEFA.
 
• Ramos dan Villa pemain hanya ciri-ciri di semua lapan permainan kumpulan bagi pasukan Del Bosque. Dua skuad perlawanan akhir tidak ciri-ciri kelayakan: Reina dan Juanfran.
 
Maklumat domestik
 
• Casillas, Ramos, Arbeloa, Albiol dan Alonso membantu Real Madrid CF kepada kemuliaan Liga, Albiol membuat lima bermula liga.
 
Valdés Víctor • FC Barcelona, ​​Gerard pique, Xavi, Fàbregas, Iniesta, Sergio Busquets dan Pedro Rodríguez memenangi Copa del Rey, Pedro menjaringkan dua kali pada 25/05 dalam kemenangan 3-0 ke akhir menentang bahagian Athletic menampilkan Fernando Llorente dan Javi Martinez . Barca juga memenangi Piala UEFA Super, Piala Super Sepanyol dan FIFA Club World Cup.
 
• Mata dan Torres UEFA Champions League dan Piala FA pemenang dengan Chelsea, manakala Reina menikmati kejayaan Piala Liga Inggeris dengan Liverpool FC. Silva adalah di sebelah FC Manchester City yang memenangi penerbangan Inggeris teratas buat kali pertama dalam 44 tahun.
 
• Juanfran, yang dibuat Sepanyol sulungnya terhadap Serbia pada 26/05, di Club Atlético de Madrid XI yang mengalahkan pasukan Athletic menampilkan Llorente dan Javi Martinez di akhir UEFA Liga Europa di Bucharest pada 05/09.