iDAN

07 Disember 2009

Cinta tak sampai membunuh (Singgahsana)

Bila hati telah jatuh cinta, sesungguhnya sanggup berkorban apa saja. Tetapi tak semua kekasih sedar & percaya akan kemurniaan cinta ini. Ramai kalangan kita endah tak endah akan pasangan kita apabila telah berumah tangga. Ketika menggoda bukan main semarak lagi cinta, lautan sanggup direnang. Bila duduk bersama saling curiga-mencurigai & membiarkan api cemburu membakar mahligai impian. Masing-masing punyai ego sendiri.

Apatah lagi bila kisah silam kekasih kita menghantui cinta yang telah terbina. Seolah-olah dendam semalam itu akan jatuh ke diri. Ini dilema yang ditanggung oleh Ehsaan Khan suami@duda yang kematian anak & isterinya akibat kekejaman US yang menyerang negaranya. Ehsaan bertemu dengan Avantika ketika masing-masing profesor mengajar di universiti US. Mereka jatuh cinta & berkahwin. Dalam masa yang sama Ehsaan & kumpulannya dalam perancangan mengebom banyak tempat di US sebagai menuntut dendam atau jihad. Avantika tidak dapat menerima jihad yang dimaksudkan lantaran dia bukan beragama Islam. Tak faham apa itu jihad dari kacamata agamanya.

Ketika Avantika mengandung cahayamata sulung berlakulah krisis di mana dia tak ingin anaknya lahir lantaran terdedahnya rahsia suaminya seorang pengganas sedangkan Ehsaan masih mahukan anaknya dilahirkan.

Aku menonton filem ini di pawagam banyak adengannya telah dipotong hinggakan penghujung ceriteranya tergantung. Tak pasti di DVDnya bagaimana atau tertera seperti dalam situs ini... http://en.wikipedia.org/wiki/Kurbaan

Lagu yang sedap dalam filem ini ialah. Shukran Allah.


Aku menonton filem berdua dengan Afiz sahaja, sebab filem ini hanya tontonan 18 tahun. Aku lihat filem ini tidaklah ganas sangat, pun tidaklah banyak adengan ranjang. Tidak seperti gambar & video klip di internet. Mungkin ianya telah dipotong!. Kenapa ianya dikategorikan 18 tahun pun tak pasti?. Nak dibawa anak-anak yang lain takut kena tahan bagai hari raya tahun lalu!.