iDAN

11 Februari 2010

Kaca Mata 2 (Singgahsana)

Semalam aku sempat buat tinjauan harga untuk kaca mataku yang hilang, paling murah yang ditawarkan potongan harga bingkai yang aku minati RM186 tidak termasuk cermin. Biasanya jika sekitar 100 lebih tak cecah 200 kuasa rabun yang kita alami cerminnya percuma . Tapi bagi mereka yang rabun jauh serta rabun dekat pasti terpaksa berbelanja sekitar RM700 barulah dapat kaca mata yang nampak anggun, selesa & menarik. Itu yang terpaksa dibelanjakan oleh si Afiz & si Anif kerana mereka ini telah rabun lebih dari 400 kuasanya.

Ayahnya suruh makan buah goji tak mahu. Banyak sangat cikadaknya.

Ini kedai kaca mata yang ada sebelah rumahku di Jenaris. Focus Point. Tengah buat tawaran sehingga potongan harga 50%. Selain Focus Point kedai kaca mata popular adalah England Optical Group. Tengah nak raya cina masing-masing buat tawaran namun tetap mahal.

Aku masih mahu buat tinjauan harga di kedai-kedai kecil di pekan kecil. Kalau dapat bingkai zaman dulu yang antik alangkah bagusnya. Buat masa ini aku masih ada dua bingkai lagi kaca mata rabun. Untuk pakai kaca mata pelindung mentari, kaca mata hitam masih melambak, ada yang murah kubeli; ada juga dua tiga lagi amat kusayang yang berjenama. Aku sebenarnya sejak dulu suka kumpul kaca mata. Tapi tak dijaga itu yang bersepah hilang entah ke mana.

Sabtu 13.2.10 Aku buat tinjauan harga di JUSCO Cheras Selatan, di buah kedai, bingkai yang cantik Ray-Ban sekitar RM350 telah potongan 30% Cermin biasa tanpa anti silau RM90 Yang paling murah anti silau segala Rm120. Congak-congak sekitar RM450 ++ itu kalau Rabun jauh di bawah 200 kuasa rabunnya. Kalau lebih memang mahal.

Moh! kita tenguk beberapa lagi bentuk kaca mata untuk lelaki & wanita yang mungkin dapat menambat hati kita untuk mencarinya di pasaran.

12. Menarik sesuai untuk lelaki.

13. Aku sedang berkira-kira nak beli bentuk ini.
Di kedai sekitar sini cuma jumpa bingkainya agak kecil.


14. Untuk perempuan.

15. Di pasar malam banyak amat curi bentuk bingkai ini.
Cuma kalau ori bingkainya lebih kemas & sentiasa bersinar.

16. Nampak anggun & ringkas sesuai untuk perempuan.

17. Cantik ringkas.


18. Siang malam boleh pakai, cermin begini sejuk mata.

19. Pakai bingkai begini semua orang pasti tak puas pandang.

20. Nampak klasik tak jumpa lagi di pasaran.21. Seiras Ray-Ban lama tapi tangkainya lebih kukuh.

22. Ringkas tapi bayangkan jika jatuh!

23. Nampak brutal


24. Tahun 80an Mila pernah hadiahkan aku Ray-Ban ini
Tangkainya asyik patah, penat nak tukar.
Bila terjatuh pula cerminnya asyik tercalar.


25. Bingkai Kayu

26. Ramai yang suka tanpa bingkai begini tapi susah nak jaga.

Nampaknya aku ini masih tak kebah demam kaca mata. Tapi melihat pelbagai bentuk bingkai di laman sesawang memang teruja. Jika kita rajin memperhalusi bentuk apa yang seseorang itu gemar pakai, pasti dapat mencerminkan peribadinya.