iDAN

18 Januari 2010

Jambu 2 (Delima Merkah)

Jambu Susu... bijinya agak besar

Jarang jumpa jambu yang ini,
ada yang panggil Jambu Susu lantaran rona macam susu.


Gajus di Indon dipanggil Jambu Monyet


Kini makin popular Jambu Batu tanpa biji.
Nampak buruk tapi cicah dengan serbuk asam boi emmm! memang sedap.

Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω
ada beberapa puisi terbaru iDAN sila klik
ĕ-antologi Penyair iDANRADZi
Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω ΩΩ Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω

Ishaan nan Istimewa ( Hiburan & Singgahsana)

Sebut sahaja Amir Khan 45, yang lahir pada 14 Mac 1965 pasti kita teringat lakonannya sebagai Karan bersama Manisha Koirala sebagai Priya yang amat menyayat hati dalam filem Maan yang diterbitkan pada tahun 1999; Pengarah filem ini ialah Indra Kumar di mana skrip yang ditulis Aatish Kapadia terlalu kejam, menjadi watak Priya cacat anggota lantaran kemalangan ketika mahu menunaikan janji pertemuan antara sepasang kekasih. Lagu di filem ini sedap belaka. Tak puas mendengarnya hingga ke hari ini.

Sebenarnya banyak lagi filem Amir Khan dapat menambat hati peminat filem hindi antaranya, Yaadon Ki Baaraat, Raja Hindustani, Lagaan, Fanaa dan terkini filem komidi 3 Idiots yang mendapat sambutan seantero dunia. Maka itu tak hairanlah Amir Khan sering dicalonkan sebagai Pelakon Lelaki Terbaik & memenangi bukan sekali award tersebut.

Taare Zameen Par yang ditayangkan pada 21 Disember 2007; adalah filem arahan & terbitan Amir Khan yang menarik ditontoni. Pelakon kanak-kanak yang terserlah bakatnya Darsheel Safary memegang watak Ishaan Nandkishore Awasthi. Dia dapat menjiwai watak kanak-kanak istimewa yang mengalami kesukaran membaca & mengenal angka. Keliru menulis & membaca, agak lembab menerima arahan yang berulang kali; ianya dinamakan sakit dyslexic; Ishaan hanya dua beradik, ayahnya tidak dapat menerima kelemahan anaknya.

Sementelah abg Ishaan ia itu Yohaan adalah kanak-kanak pintar yang mana menjadi bahan bandingan ayahnya. Amir Khan memegang watak Ram Shankar Nikumbh ("Nikumbh Sir") seorang Guru Lukisan, dalam masa yang sama pakar dalam mendidik kanak-kanak istimewa.

Kemuncak filem ini adalah babak Ishaan enggan dihantar ke sekolah berasrama penuh setelah gagal bersekolah biasa. Guru Lukisannya Nikumbh yang dapat mengesan masalah Ishaan & membantu menjadikan dia pelajar cemerlang. Keistimewaan Ishaan amat terserlah dalam bidang melukis & punyai bakat tinggi lagi kreatif dalam banyak seni rekacipta juga animasi.

Filem ini telah galak kali ditayangkan di TV, pun Astro saluran ZEE malam tadi ianya ditayang semula. Pasti anda tak puas menonton sekali filem ini, apatah lagi filem ini banyak memenangi anugerah; termasuklah Pelakon kanak-Kanak Terbaik yang dinobatkan buat Darsheel Safary & banyak lagi anugerah yang diboloti.

Ada beberapa lagu yang menarik di filem ini yang pastinya dapat menjadi halua telinga anda. Antaranya ialah Taare Zameen Par, Bum Bum Bole, & Maa. Cuba hayati irama lagu Maa, ianya memang sayu meresap ke dasar hati, sedap diputarkan ketika larut malam.

Gigi Ishaan yang jonggang itu yang mahal!