iDAN

25 Jun 2009

Halalkan tapi tak minta maaf (Hiburan)

Oleh Muhd Izawan Baharin
izawan@hmetro.com.my

PETALING JAYA: “Meskipun keputusan ini berat, demi maruah serta prinsip hidup, saya halalkan wang RM83,000 itu dunia dan akhirat,” demikian kata putus Datuk Sharifah Aini Syed Jaafar sebagai titik noktah kemelut antara penyanyi tersohor itu dengan komposer terkenal, S Atan.

Bagaimanapun, Sharifah Aini atau lebih mesra dengan panggilan Kak Pah berkata, dia sama sekali tidak akan memohon maaf kepada S Atan atau nama sebenarnya Hashim Said kerana menganggap tindakan peguam komposer itu menggunakan media untuk menuntutnya meminta maaf secara terbuka sesuatu yang mengarut.

“Saya tahu undang-undang...sepatutnya peguamnya menghantar surat kepada saya atau peguam saya mengenai tuntutan maaf itu, sebaliknya dia beri kenyataan kepada media.

“Bagi saya ia sesuatu yang kelakar dan saya tak akan minta maaf kerana saya berada di pihak yang benar serta mangsa dalam perkara ini. Saya bukan mahu mengalah tapi memberikan lebih kepada S Atan.

“Jika sebelum ini saya memberikan S Atan tempoh sehingga esok (hari ini) supaya mengembalikan semula wang itu, kini saya halalkan wang itu kerana percaya Allah akan memberikan lebih lagi kepada saya,” katanya pada sidang media di kediamannya di sini, semalam.

Menurutnya, walaupun perasaannya terhiris serta rasa tertipu, kehidupan perlu diteruskan dan bersedia menanggung perbelanjaan membuat semula album terbaru yang sekian lama tertangguh.

“Wang RM83,000 itu bukan sedikit dan bayangkan dengan duit itu, saya boleh membeli berapa banyak rumah kos rendah untuk mereka yang memerlukan.

“Tetapi biarlah, saya mahu teruskan hidup ini dengan gembira, terutama di bulan Rejab ini. Selepas ini, saya tak mahu ada apa-apa kaitan lagi dengan S Atan tapi ingin saya tekankan, saya tak pernah membenci atau mendoakan sesuatu yang tidak baik kepadanya,” katanya.

Kak Pah menjelaskan, dia memberi tempoh kepada S Atan supaya perbincangan dapat dilakukan untuk memperbetulkan kembali album itu mengikut apa yang dipersetujui dalam kontrak tetapi tidak menyangka keadaan menjadi semakin teruk apabila S Atan memberi kenyataan balas yang menghiris perasaan.

“Saya dedahkan perkara itu (album tertangguh) kerana tak tahan dengan pertanyaan daripada wartawan dan peminat mengenai album terbaru.

“Perkara ini bermula disebabkan sifat jujur, ikhlas dan spontan kerana itu adalah saya selama ini. Hitam saya katakan hitam, putih saya katakan putih. Saya sedar dia akan marah tapi tak menyangka dia akan berkelakuan seperti kanak-kanak.

“Tidak mengapalah sekarang saya mahu ‘tutup buku’ dan tidur lena tanpa perlu memikirkan lagi perkara ini,” katanya.

Ditanya sama ada sudah memilih komposer baru untuk pembikinan semula album berkenaan, Kak Pah berkata, buat masa ini, dia mahu menumpukan kepada persembahannya pada 17 Julai ini.

“Hati saya masih terluka dengan apa yang berlaku, biarlah selepas persembahan itu tamat baru saya fikirkan komposer mana sesuai untuk menyiapkan album berkenaan,” katanya.

Kemelut antara Kak Pah dan S Atan bermula apabila penyanyi itu membuat pendedahan mengeluarkan wang RM83,000 untuk pembikinan album terbarunya tetapi mendakwa komposer itu tidak merakamkan muzik secara langsung seperti dijanjikan, sebaliknya menggunakan program komputer.

Penyanyi yang popular dengan lagu Hapuskanlah Air Matamu dan Bunga Tanjung itu turut memberi tempoh kepada S Atan sehingga hari ini untuk memulangkan semula wangnya jika tidak mahu dikenakan tindakan undang-undang.

Bagaimanapun, S Atan menerusi Harian Metro pada 22 Jun lalu menafikan dakwaan itu dan mendedahkan sebahagian besar wang itu digunakan untuk membiayai kos pemain muzik dan studio.

S Atan menerusi peguamnya, Mohd Effendy Rosley, Sabtu lalu pula memberi tempoh 14 hari kepada Kak Pah untuk membuat permohonan maaf secara terbuka jika tidak mahu dikenakan tindakan undang-undang

Harian Metro

Si Topeng Hilang suara Mengeow (Singgahsana)"Tenguk tu ayah si Topeng mengonggong anaknya.."Aku lihat si Topeng di dalam sangkar di rumah jiranku mengonggong anaknya.

"Ala... kesiannya dia nak bawak anak ke mana pulak tu..."Pintu sangkar terkunci, anaknya diam kaku digigit bahagian tengkuknya.

"Mati pula anaknya ayah!"

"Dia binatanglah Afiz pandailah dia menjaga anaknya!" Sebenarnya aku sendiri pun risau tenguk gelagat si Topeng dengan anak-anaknya.

Dua tiga minggu lalu aku rasa terkilan amat mengenangkan nasib si Topeng. Sampaikan aku berkira-kira mahu buat tembok setinggi mungkin. Tak sanggup lagi melihat wajah jiran. Rasanya telah hampir 20 tahun aku menahan sabar; kemuncaknya kira-kira sebulan lalu. Di mana jiranku belasah anak-anak remaja orang bagaikan binatang, depan mata aku remaja-remaja tersebut diperbodohkan bagaikan lembu. Bukan setakad tendang terajang, penampar perbagai, siap ketuk lagi kepala mereka dengan topi keledar. Padahal punca angkara anak dara sendiri yang kejar remaja tersebut. Monteng sekolah. Bagiku tindakan terbaik buat saja aduan kepada keluarga remaja-remaja tersebut sudah cukup. Remaja zaman ini bukan dengan cara kekasaran begitu untuk membetulkan ragam mereka. Biarlah keluarga remaja tersebut menentukan hukuman setimpal terhadap anak mereka, apa hak kita mahu belasah anak orang bagai binatang. Jika emak bapa mereka yang belasah seteruk itu; itu terpulanglah. Sudah pernah aku tulis masalah ini dalam blog sebelumnya. Titik bab itu.

Sejak peristiwa itu memang aku rasa tak mahu lagi melihat wajah jiranku yang sebegini. Terbuku rasa di hati melihat tindakan jiran yang begitu. Tambah terbuku rasa di hati bilamana melihat wajah keegoan mereka. Aku teringat akan peristiwa di Najib yang ambil telefon bimbit Aziq. Telefon tersebut dapat kembali kepada kami; melalui jiran si Najib. Si Najib masih menafikan mengambilnya. Sedangkan anak jiran tersebut tidak pernah datang ke rumah kami pun. Emak budak yang mengambil telefon dari si Najib yang menghubungi Mila, lantaran si Najib & anaknya tidak pandai memadam data dalam memori kadnya. Sim kadnya telah dibuang. Keluarga jiran si Najib pun tak sanggup mengadu ke keluarga si Najib. Telah menjadi kelaziman keluarga si Najib sering memihak anak-anaknya. Tak boleh terima aduan orang; malahan kata jiran si Najib, mereka juga kerap kehilangan telefon bimbit di rumah, lantaran si Najib memang sering bebas keluar masuk ke rumah mereka. Tabiat panjang tangan si Najib memang telah jelas terbukti. Siapa yang dapat membetulkannya jika keluarga sendiri lepas tangan; malahan kita sendiri yang kena serang jika cuba membetulkan tabiat anaknya. Masalah anak-anak remaja sebegini memang amat merisaukan jika telah tersalah asuhan, tiada pula peluang siapa pun membetulkannya.

Mungkin ini yang dikatakan masalah keruntuhan remaja kini, bukan sekadar persekitaran yang mempengaruhinya, terkadang bawaan dari rumah sendiri. Keluarga yang mendidik anak-anak menjadi samseng, maka samsenglah mereka. Jika keluarga mendidik anak-anak menjadi seorang yang bertimbang rasa, penuh kasih sayang, bertolak ansur maka watak anak terdidik sedemikianlah adanya.

Kes jiran aku pula lain, dari banyak sudut tak sanggup aku mahu menulisnya. Takutnya nanti bagaikan kita menceritakan aibnya orang. Berdosa. Kemampuan kita untuk menegur nampaknya kian tiada peluang lagi. Sungguh tak berani pun. Bagaimana mungkin kita sanggup menyolok sarang tebuan. Nak nahas ke apa. Telah terang lagikan bersuluh; bagaimana mungkin dapat kita menutup mata kita. Mereka bukan orang yang boleh dibawa berunding. Hanya kita sahaja yang terasakan mahukan nilai murni kejiranan itu dihormati.

Ada sesetengah orang bukan kita orangnya boleh menegurnya. Mungkin orang lebih tua dari kita. Mungkin ada orang lebih kuasa atau berhak menegurnya. Bukan kita.

Atau pun guna kuasa undang-undang; bagai kaum India bergaduh. Siap pakai peguam perbagai. Jika telah sesamanya samseng kampung dusun apakah lagi perundangan yang wajar membetulkannya.

Jika ketika aksi mereka belasah anak orang seteruk itu; dirakamkan kepada keluarga anak remaja tersebut; barulah boleh dijadikan kes. Tetapi bagaimana pula perundangan yang ada di negara kita ini. Saban hari keluar, tertera dalam akhbar kes yang kita anggap jenayah; pihak berwajib, pihak berkuasa bagaikan lepas tangan sahaja. Kes deraan rumahtangga umpamanya, isteri terinanya memang perkara biasa. Bagaimana pula suami terinanya.

Sebagai contoh suami yang amat sayang akan isterinya tetapi lantaran kuasa, pengaruh serta status bercampur pula kuasa wang ringgit, senang-senang seorang isteri boleh digula-gula lelaki gelandangan atau suami orang. Sang isteri sanggup tinggalkan suami tinggalkan anak lantaran mengejar lelaki@suami orang gelandangan itu, mengejar duniawi. Suami terbiar, terinanya. Ini memang sering berlaku sejak di zaman madani lagi. Kenapa kita pejamkan mata sahaja.

Balik kes si Topeng tadi, jika benarlah jiran yang penyayang akan binatang, anan si Topeng khasnya; kenapa mesti cuma sayangkan anak si Topeng tetapi si Topeng terusan mengeow kelaparan di dalam sangkarnya. Kejap-kejap si Topeng ditangkap dikerah menyusukan anaknya semalaman. Kejap-kejap si Topeng aku lihat tidur kerinduan di luar sangkar mahu memeluk anaknya. Tak nampak pun mereka memberi makan kepada si Topeng jauh sekali menyediakan air minuman.

Sering aku dikejutkan oleh si Topeng ketika leka menonton TV di anjung rumah. Si Topeng ini kucing pintar; pandai membuka pintu cermin rumahku. Dengan meowan tak keluarnya, dengan jalannya bagaikan merangkak keletihan & terus terbaring di karpet anjungku. Minta dimanjalah itu. Bila dengar bunyi anak-anakku mengangkat makanan yang diisi di dalam balang plastik, bergegas bangun mengeow tanpa hentinya, dua tiga gengam makanan diberi tak pasti akan cukupnya, tak berhenti dia makan dengan gelojoh amat bersama kekasihnya si Ekor Kembang. Takkan jiranku tak nampak gelagat si Topeng ini.

Aku teringat Aishah Kecik RA yang besarkan anak kucing dari tak terbuka mata lagi. Tanpa ibu si kucing, tanpa susu si ibu kucing. Mana Aishah Kecik ini pergi iyer!.