iDAN

09 Ogos 2009

Berikan aku Laluan 8 (Singgahsana)

"Ayah Anif teringin nak makan mee suplah ayah..!" Anif masih tak berapa sihat, batuk-batuk & masih makan ubat antibiotik. Dia megidamlah kot!.

"Moh! ayah pun lapar ni teringin nak makan mee kari mangkuk tanah liat ...(claypot)" Aku terbayang di hadapan Sekolah Agama Sungai Kantan ada jual juadah yang kami idamkan.

Aku menghidupkan kereta perangku. Hampir seminggu aku tidak panaskan enjinnya lantaran Mila dikuarantin Selesema B@bi; aku guna kereta Avanzanya sahaja setiap kali berurusan. Sekali pulas suis kereta perangku terus mengaum enjinnya. Memang hebat Solihin anakda Haji Mela baiki kereta perangku. Jika dahulu, tak payah seminggu sehari dua sudah penyap. Kena guna "kabel pelompat" (cakap Melayu apa iyer jumper... emmm! dalam google ada 538 guna ayat itu) yang memang tersedia di kedua-dua kenderaanku. Bateri kering pun aku telah sediakan sebagai persediaan jika kereta perangku meragam lagi.

(Kena hantar Azim ke Sek Agama kejap... nanti sy sambung lagi ceritera ini)


Gambar ke langit dari Blog Awan...sila klik Blog Awan banyak gambar yang menarik dari sentuhan seninya

"Dah tiga hari dah gerai ni tutup kenapa pulak?" Aku perasan hari Sabtu aku & Azim teringin nak makan di sana terpaksa makan bubur kacang di sebelahnya. Tutup. Ahad biasanya memang tak buka.

"Makan nasi sahajalah ayah!" Anif mengalah, aku masih mahu menunaikan pintaan orang mengidam.

Aku masih ingat ketika sebaya Anif, kalau aku demam masa di kampung pasti teringat Mee Goreng Mamak. Bila lepas ke klinik di Batu Gajah pasti arwah Apak akan bawa aku makan di mana-mana kedai mamak. Mee Goreng kemudian minum air Ais Krim Soda. Arwah Mak pun berpesan jika badan panas minum air itu akan cepat hilang panas badan. Di rumah pula selalunya kalau demam mesti Arwah Mak buatkan Air selasih siap taruh kembang semangkuk.

Aku patah kembali ke Jenaris menuju ke Taman Sungai Kantan Permai, kot ibu dari Endon dah buka gerai Baksonya. Masih tutup. Maka singgah di Restoran Selera SKP. Cuma ada Mee Rebus. "Sabtu Ahad sahaja yang ada Mee atau Meehun Sop" Kata anak dara yang berniaga di Restoran itu. Kasihan Anif. Dia makan nasi & ada sup sayur yang memang telah dimasak untuk juadah tengah hari. Jam baru 11: 00 pagi. Kira sarapanlah.

Anif makan nasi berlauk sambal kerang & Sup Sayur dia ambil dalam 7 biji bebola ikan sepotong tauhu. Aku pula makan mee campur meehon & telur goreng. Minum pula sirap limau & teh O limau panas. Berapa agaknya harga makanan kami ini iyer!.

"Kalau Anif perasan orang cina yang biasa pepagi makan mee atau meehon sup... apa kata sesekali kita makan di restoran mereka?.."

"Hi! tak sanggup Anif!"

"Ngapa pula?... kita buat tak tahu saja... janji tertunai apa yang Anif idamkan!"

"Tak halallah ayah!" Memang pun sejak kecil kita sudah dilatih kenal makanan halal & haram. Bila isu bebola ikan yang katanya ada campuran babi timbul di media; seMalaya kita kecoh. Di Kajang ada kedai Mee Hailam cina yang katanya masih disahkan halal oleh majlis agama. Rasanya di Batu Gajah pekan@bandar terdekat dengan kampungku juga ada kedai sebegini.

Bab haramnya arak yang dibangkitkan oleh parti politik pembangkang sudah jadi mainan isu nasional negara pula. Rasanya isu lesen menjual arak ini sejak berzaman telah dibangkitkan di parlimen kita; masih berdolak-dalik.

Yang aku nampak kita memang kurang berdakwah. Andai kata kita benar-benar hebat, kenalkan Nur Islam seMalaya. Pasti semua rakyat tahu memang arak itu haram & amat bahaya jika minum arak sampai tertonggeng mabuk. Bila sudah mabuk mana ada batas atau agamanya lagi. Tak melarat ke zina atau membunuh pasti kemalangan langgar tiang lampu. Hancur. Aku yakin benar semua ajaran agama melarang pengikutnya mabuk. Mabuk arak memang disebabkan arak. Lainlah ceritanya Mabuk Kepayang, Mabuk Asmara atau Mabuk Tapai di Pesta Hari Gawai. Perbagai musibah boleh berlaku bila sudah mabuk.

Jika telah faham bahaya arak yang Islam haramkan meninumnya pasti semua orang tak kira apa agama pasti meninggalkan arak. Jika bahaya arak itu payah difahami memang sampai turunnya Nabi Isa a.s barulah lesen itu tidak akan dikeluarkan. Sebab kita semua tahu ketika itu; Tidak diragukan bahwa Isa a.s ketika turun dari langit, dia mengikuti syariat Islam, berhukum kepada kitabullah dan sunnah Nabi kita Muhammad saw. Dengan itu Isa a.s memadamkan semua syariat yang dijadikan pegangan oleh manusia kecuali syariat Islam.. Bila semua manusia di muka bumi ini telah menerima Islam. Memang tak munasabahlah negara kita Malaysia masih mengeluarkan lesen arak ketika Nabi Isa mengharamkan. Barulah kita terasa malu... kepada Nabi Isa a.s. : Kepada Tuhan Nan Esa belum tentu kot!. (?)

"Ada tak rasanya supnya Anif?"

"Kurang!"

"Haa aah! Anif, daun supnya ada mungkin rempahnya kot! ... kena suruh ibu kot! guna rempah sup bunjut adabi"

Bila aku bayar untuk sarapan pagi berdua dengan Anif RM9.50. Memang itu harga biasa di sekitar Kajang.

- Sila ke Blog "http://mazidulakmal.blogspot.com" Sdr Mazidul 360, banyak juga aku melahirkan pendapat di sana

"Ayah... Afiz serba salah jika kerja lewat malam!"

"Mengapa pula Afiz?"

"Terpaksa jual arak dengan orang kita Melayu, perempuan dah separuh umur pula tu!"

"Kalau Afiz rasa itu berat di hati, agama kita pun telah mengatakan memang salah@haram kita bersubahat dengan jual beli arak, berhenti sahaja kerja di situ. Habis Afiz nak kerja di mana?... Giant, TESCO, sama sahaja! masih jual arak, babi lagi"

"Susahlah ayah!.."

"Memang susah Afiz kalau kita tegur kenapa orang kita terlibat jual beli benda haram ini, dicop sebagai pembangkang, ramai kawan ayah org Sudan selalu sebut bab ini dengan ayah, tergagap-gagap ayah nak jawab!" Majoriti perkerja di pusat beli belah yang taraf mega ini memang orang kita Melayu ... Islam.

Akhirnya Afiz berhenti kerja di 7eleven kembali ke KFC sebagai kerjayanya semasa dia bercuti dalam pembelajarannya. KFC memang berat amat kerjanya. Namun rasanya tak ada benda haram terjual di KFC tapi siapa pula empunya?. Pening.

Sdr Mazidul 7eleven tempat anak saya berkerja itu memang pengurusnya orang kita. Siap bertudung lagi. Sesekali singgahlah waktu awal pagi. Tenguklah botol minuman keras bersepahan di 7eleven. Saya perasan sebab saya selalu jemput Afiz tu awal-awal pagi."Ayah... Afiz serba salah jika kerja lewat malam!"

"Mengapa pula Afiz?"

"Terpaksa jual arak dengan orang kita Melayu, perempuan dah separuh umur pula tu!"

"Kalau Afiz rasa itu berat di hati, agama kita pun telah mengatakan memang salah@haram kita bersubahat dengan jual beli arak, berhenti sahaja kerja di situ. Habis Afiz nak kerja di mana?... Giant, TESCO, sama sahaja! masih jual arak, babi lagi"

"Susahlah ayah!.."

"Memang susah Afiz kalau kita tegur kenapa orang kita terlibat jual beli benda haram ini, dicop sebagai pembangkang, ramai kawan ayah org Sudan selalu sebut bab ini dengan ayah, tergagap-gagap ayah nak jawab!" Majoriti perkerja di pusat beli belah yang taraf mega ini memang orang kita Melayu ... Islam.

Akhirnya Afiz berhenti kerja di 7eleven kembali ke KFC sebagai kerjayanya semasa dia bercuti dalam pembelajarannya. KFC memang berat amat kerjanya. Namun rasanya tak ada benda haram terjual di KFC tapi siapa pula empunya?. Pening.

Sdr Mazidul 7eleven tempat anak saya berkerja itu memang pengurusnya orang kita. Siap bertudung lagi. Sesekali singgahlah waktu awal pagi. Tenguklah botol minuman keras bersepahan di 7eleven. Saya perasan sebab saya selalu jemput Afiz tu awal-awal pagi.

Kata Mantan PM Dr M

- Melayu kaum yang secara relatif termiskin dan masih ketinggalan.

Lapan lagi korban H1N1, jumlah 26 (Ceritera)


Ogos 9, 09 1:23pm
Lapan lagi dilaporkan meninggal dunia akibat influenza A (H1N1), menjadikan jumlahnya meningkatkan kepada 26 orang.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata kematian tersebut dilaporkan antara 3 Ogos hingga hari ini.

Menurutnya, ada kematian tersebut yang hanya dikesan selepas dilakukan bedah siasat.

Beliau memberitahu pemberita di Kota Kinabalu bahawa sebahagian daripada kematian tersebut membabitkan kumpulan yang berisiko tinggi.

Star melaporkan Liow sebagai berkata, seorang daripada korban tersebut adalah gadis berusia 20 tahun, seorang pelajar kolej, yang meninggal selepas menerima rawatan pesakit luar.

Menurutnya, pada masa ini, terdapat 62 pesakit yang sedang menjalani rawatan, 13 di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan lima lagi sedang menunggu keputusan ujian.

MalaysiaKini

iDAN: WHO menyatakan akan mendapat vaksin untuk mengubat pesakit Selesema B@bi ini, sekitar tiga atau empat bulan. Pakar perubatan juga menafikan ianya berjangkit lantaran kuman yang biak melalui babi. Kenyataannya kini ianya telah menjadikan bagaikan wabak maut. WHO sekadar berjanji bagaikan apakah vaksin atau penawar AIDS, hingga kini kita masih gagal. Ianya telah ujud sejak tahun 80an lagi. Sila klik sini jika mahu melihat sinarai artis barat yang mati kerana AIDS.

http://www.nndb.com

Selesema B@bi tidak pernah memilih mangsa. Baik orang Islam yang tak makan babi biarpun bangsa asing. Aku tidak pasti berapa kematian di Mexico tetapi ianya amat menakutkan lantaran kita memang tidak nampak kumannya beredar. Tidak tidak nampak bagaimana ianya boleh membiak & berjangkit dengan kita.

Jika kita pernah menonton saluran 555 History bagaimana wabak Selesema Burung sekitar tahun 1918 pernah meragut jutaan nyawa manusia. Seperti sakit wabak kusta & taun. Penulis skripnya mengatakan ianya adalah hukuman Tuhan yang marah akan hambanya. Ayat yang lebih menakutkan hampir setiap seratus tahun atau satu abad pasti ada gejala bencana atau wabak yang kita manusia tidak dapat menghalangnya.

Bagaimana dengan Selesema B@bi ini apakah ianya juga akan menghantui kita. AIDS sendiri bagaikan api dalam sekam yang senyap-senyap telah meragut ribuan mungkin jutaan manusia.

Apa akan jadi dengan Selesema B@bi terhadap tamadun manusia terkini yang nampaknya makin ego dengan kemajuan & teknologi tingginya. Rata-rata kita lihat sekeliling kita manusia bermegah dengan kebendaan & kemewahan dunia hingga berebutan & meminggirkan manusia jumud yang bencikan kesesakan. Sebagai contoh Singapura yang dulunya satu negara dengan kita bagaimana lantaran mengejar kuasa & kemajuan rakyatnya sanggup tinggal bagaikan di rumah burung merpati. Sedangkan bumi ini masih terlalu luasnya jika kita tidak gilakan sempadan.

Apa bedanya wawasan kemajuan di negara kita yang makin hari makin menidakkan golongan marhaen memiliki tanah atau rumah berbentuk banglow. Kita sanggup membayar harga yang mahal hidup di kondo yang mewah tanpa kaki jejak di tanah.

Bayangkanlah jika dunia yang padat ini diserang wabak, bagaimana kita mahu lari.

Maka itu aku masih terbayangkan teratai, pokok bakong & tasik yang damai di kampungku. Lebih aman rasanya berkawan dengan burung punai & belibis. Memang aku rindu amat akan kedamaian & kampung halaman.

Penyakit ancam keselamatan

Baru-baru ini dunia dikejutkan dengan suatu ancaman virus H1N1 atau dikenali sebagai penyakit Selesema Babi (Swine Flu) yang dikesan boleh membawa maut dan jangkitannya adalah sangat mudah iaitu melalui udara.

Akibat daripada wabak ini banyak negara termasuk Amerika Syarikat telah mengisytiharkan ia sebagai suatu ancaman keselamatan negara dan tumpuan kepada aspek kesihatan telah dijadikan agenda utama ketika banyak negara sedang bergelut dengan krisis ekonomi.

Persoalannya adakah penyakit ini boleh mengancam keselamatan negara atau ia sebagai isu sosial? Mungkin sebelum ini masyarakat dunia hanya melihat penyakit sebagai ancaman sosial yang lebih berbentuk individu dan tidak sampai mengancam keselamatan negara.

Dalam konteks keselamatan pada hari ini, ia sebenarnya tidak hanya menumpukan kepada ancaman peperangan semata-mata, tetapi ancaman-ancaman yang bukan berbentuk ketenteraan atau dikenali sebagai bukan tradisional seperti penyakit, pendatang tanpa izin, pengedaran dadah, keganasan, penyeludupan dan perdagangan manusia adalah dianggap sebagai ancaman kepada keselamatan negara.

Dalam masalah penyakit berjangkit, dunia sebelum ini telah dikejutkan dengan serangan pelbagai penyakit yang berjangkit dan membawa maut seperti AIDS, Ebola, Sistem Pernafasan Akut Teruk (SARS), kolera, malaria, penyakit tangan-kaki-mulut (HFMD) dan lain-lain lagi sehingga setiap negara yang mengalaminya akan menanggung kesengsaraan sama ada dari segi sosial, ekonomi dan politik.

Kesan-kesan inilah akan ditanggung oleh pihak kerajaan, masyarakat atau individu sehingga ia menjadi beban dalam mengawal dan menguruskannya.

Globalisasi, alam sekitar, perubatan moden, urbanisasi dan perubahan aktiviti sosial dilihat antara punca kepada penyebaran penyakit-penyakit berjangkit. Faktor-faktor ini dilihat sukar dielakkan terutama ketika dunia sedang menuju ke arah kemodenan dan dunia tanpa sempadan.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) telah menganggarkan sebanyak 26 peratus daripada kes kematian di Asia Tenggara adalah berpunca daripada jangkitan penyakit berjangkit. Kebanyakan kes jangkitan penyakit ini adalah disebabkan penyakit seperti Malaria, Tuberculosis (TB), SARS dan AIDS yang banyak menyumbang kepada kematian terutama di negara-negara membangun dan miskin.

Menurut pertubuhan tersebut sejumlah 3.3 bilion masyarakat dunia iaitu separuh daripada jumlah populasi dunia berisiko untuk terkena jangkitan malaria. Setiap tahun sebanyak 250 juta kes malaria dilaporkan dan hampir satu juta berakhir dengan kematian.

Dalam isu AIDS pula, dianggarkan lebih 42 juta masyarakat dunia menghidapi HIV\AIDS dan kematian yang dicatatkan adalah sebanyak 3.2 juta orang. Antara faktor utama yang menyumbang kepada masalah ini ialah perubahan sosial dan tingkah laku masyarakat dunia yang terikut-ikut arus kemodenan dan ditambah dengan kurang keprihatinan kepada penyakit ini.

Akibat daripada penyakit ini, ia bukan hanya mengancam nyawa manusia tetapi boleh mengganggu institusi keluarga dan keharmonian masyarakat. Seseorang yang mengidap AIDS akan sentiasa didiskriminasi sama ada dalam konteks hubungan masyarakat atau persekitaran kerja.

Di samping itu, institusi kekeluargaan juga boleh terancam jika penyakit ini berjangkit kepada ahli keluarga dan akan mengalami trauma yang sangat buruk.

Dari sudut ekonomi, penyakit juga boleh dilihat sebagai suatu ancaman keselamatan bukan tradisional. Ini kerana kesan daripada sesuatu wabak penyakit telah menyebabkan peningkatan bukan sahaja kepada kos rawatan, tetapi ia juga melibatkan kos pencegahan, penguatkuasaan undang-undang dan kesedaran kepada masyarakat.

Di Malaysia, kerajaan pernah mencadangkan kondom dan jarum suntikan diberikan secara percuma kepada penagih tegar supaya penularan wabak HIV/AIDS dapat dikawal daripada terus menjadi parah.

Walaupun, ia dipandang sinis oleh sesetengah masyarakat, namun pada hakikatnya ia dianggap langkah yang berkesan kerana penyalahgunaan dadah merupakan penyakit sosial yang tradisional dan sukar untuk dibanteras dengan cepat dan menyeluruh.

Oleh itu, suatu langkah yang lebih realistik dan praktikal perlu dilakukan supaya wabak ini tidak menjadi barah kepada masyarakat. Di samping itu, kerajaan juga telah membelanjakan RM1.6 juta untuk memberikan dadah metadone kepada penagih dadah untuk menggantikan heroin di kalangan penagih tegar terbabit.

Pada tahun 1997, wabak selesema burung yang membawa virus H5N1 telah menyerang beberapa negara seperti Hong Kong, Taiwan, Vietnam, Indonesia, Malaysia dan Singapura yang dikesan berpunca daripada bahagian selatan negara China telah menyebabkan banyak aktiviti dan sumber ekonomi terjejas.

Bank Pembangunan Asia (ADB) melaporkan bahawa krisis SARS telah menyebabkan negara-negara di Asia Tenggara kerugian sebanyak $50 bilion sehingga tahun 2003 dan negara Hong Kong telah kerugian sehingga $11 bilion ketika wabak tersebut melanda negara tersebut. Sementara itu di Singapura, saham Singapore Airlines dikatakan jatuh sebanyak 4.4 peratus apabila ramai di kalangan penumpang telah membatalkan penerbangan mereka pada saat-saat akhir kerana kebimbangan terhadap wabak SARS yang telah menular dengan teruk di negara terbabit.

Baru-baru ini Pengarah Pelaburan di Steven Investment Management iaitu Justin Urquhat Stewart menggangap kejatuhan saham-saham di dunia ketika ini adalah akibat pasaran diselubungi dengan ancaman selesema babi dan ia juga telah berjaya mengingatkan kembali pemegang saham kepada isu SARS.

Ancaman penyakit juga boleh menjejaskan kestabilan politik di sesebuah negara dan akibatnya ia akan mewujudkan konflik dalaman atau luaran. Selalunya apabila sesuatu ancaman penyakit berlaku pihak kerajaan dilihat akan menjadi sasaran utama masyarakat jika penularan penyakit itu tidak berjaya dikawal.

Di samping itu, ancaman daripada negara luar yang memberi tekanan juga akan menyebabkan hubungan diplomatik akan terjejas dan seterusnya ia memberi kesan kepada negara penyumber penyakit terbabit dari segi politik dan ekonomi antarabangsa.

Semasa krisis SARS di China, kerajaan negara tersebut telah gagal mengesan lebih awal mengenai virus tersebut dan tindakan segera tidak diambil untuk mengawal virus SARS daripada merebak.

Oleh itu, banyak pihak dari negara-negara luar telah menggangap bahawa punca utama penularan virus tersebut adalah kegagalan Beijing untuk mengambil tindakan awalan dan mengenal pasti punca penyakit daripada terus merebak.

Akhbar China Business Times mendakwa, pihak berkuasa tempatan negara tersebut telah memalsukan laporan kesihatan dan memberikan maklumat yang tidak lengkap mengenai wabak tersebut supaya mereka tidak dipersalahkan oleh masyarakat awam.

Akibatnya ramai pemimpin-pemimpin dunia telah mengkritik kerajaan China dan mereka mendesak supaya kerajaan pada masa itu dibubarkan dan diganti dengan sebuah kerajaan yang lebih efisien dan telus.

Kesimpulannya, ancaman penyakit berjangkit ini adalah sangat berbahaya bukan sahaja dari sudut kesihatan atau aspek sosial. Tetapi ia juga akan memberi ancaman kepada keselamatan negara dan menjejaskan keharmonian masyarakat dunia seluruh.

Ancaman ini bukan hanya memberi kesan kepada individu atau kumpulan tertentu, bahkan ia juga akan 'menyerang' kepentingan-kepentingan negara sama ada dari sudut kestabilan politik, keharmonian sosial dan keutuhan ekonomi.

PENULIS ialah Pensyarah Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia