iDAN

21 Januari 2010

Damainya (Delima Merkah)

Jernih bahasa Perak Nin... nya air ini

Santai atau dapat memancing di sini memang syok!

Hutan sebenarnya banyak menyimpan rahsia.

(Klik imej untuk saiz yang lebih jelas)

Aku hairan ramai kalangan rakanku mengatakan jika bersara mereka mahu tinggal di bandar sahaja. Alasannya anak-anak semua di bandar. Tak ramai berminat tinggal di kampung alasannya di kampung tak ada apa, rakan lama pun semua tiada. Orang muda di kampung sudah tak kenal kita.

Aku rasakan anggapan begini akan membuatkan kampung halaman akan terbiar; rumah pusaka akan roboh. Aku sering juga ke perkampungan Melayu kita, baik di Melaka, Johor, Terengganu, Kelantan mahupun Perak negeriku, yang jauh di perdalaman; Banyak rumah tinggal. Mungkin penghuninya hanya pulang sesekali dalam sebulan. Banyak kebun semakin semak; ramai anak kampung berdagang atau merantau jauh ke bandar.

Bila telah tua bangka... sikap menyayangi bandar melebihi kampung halaman sendiri rasanya satu kenyataan yang silap. Bayangkan semua ibu ayah atau orang tua-tua telah tiada, apakah kita mahu terus duduk dengan kesesakan kota. Terhimpit dengan hutan batu & manusia yang semakin mengejar kebendaan. Bayangkan ketika Hari Raya lagu Balik Kampung Sudirman mahupun P. Ramlee Dendang Perantau tak diputarkan lagi. Tak ada siapa pun balik kampung, sebab semua tanah di kampung telah rampas penyagak & perasuah di Pejabat Tanah.
Duduklah kita di habuk, asap beracun & hutan batu yang bukan pun milik kita ini.

Kampung sekadar tinggal lukisan dalam kartun.