iDAN

28 April 2009

Penyair sepenuh Masa (Singgahsana)Aku telah mula menghantar karya kebanyakannya puisi ke akhbar. Tak tahulah bila ianya akan tersiar; sebahagian dari karya lama yang tidak tersiar & sebahagian karya terkini. Perubahan besar telah berlaku bagi akhbar Berita Harian, ruangan Sajak kini ditukar kepada ruangan Puisi yang diterbitkan di Berita Harian pada hari Sabtu; Tidak lagi di Berita Minggu setiap Ahad bagai dulu.

Mingguan Malaysia seperti selalunya masih mengekalkan cara tradisional. Setiap hari Ahad mesti ada ruangan sastera Cerpen & Puisi. Tentunya ramai menyukai Mingguan Malaysia dalam segi saiznya. Bayangkan jika kita mahu membuat lapik untuk berkelah atau sebagainya. Pasti semua memilih Utusan Malaysia. Agar penerbitnya tidak berkira-kira mengikut jejak Berita Harian. Kecillah amat tak luas & meriah rasanya.

Masalah isian beritanya bagi aku terpulanglah kepada kita; tak salah jika kita membaca akhbar semua visi. Janganlah lantaran pertelingkahan politik kita menolak banyak akhbar. Sedangkan akhbarlah satu-satu wadah media massa yang dapat membina ilmu & mengembangkan pengetahuan kita.

Baik Utusan Malaysia, Berita Harian, Harakah, Kosmos & banyak lagi akhbar terbit tiap hari, capailah semua jika mendapat peluang membacanya. Agar kita tidak menjadi masyarakat jumud membaca.

Sejak aku menjadi Penyair sepenuh masa, aku banyak menulis jurnal & melayari internet. Maka banyak minda aku tertumpu dengan bahan di internet. Ada satu kehilangan yang amat ketara; aku tidak dapat berbual dengan kekawan bagai dulu. Melalui bualan selalunya dapat bertukar minda. Banyak masalah kekawan sebenarnya dapat membantu aku dalam menilai kehidupan. Terasa amat kosong hidup ini tanpa bualan & khabar dari kekawan.

Tadi aku buka telefon bimbit talian DiGi, & SMS Eris, nampaknya dia pun tak perasan SMS aku, lambat baru dijawabnya. Jika dulu Eris ini memang kembar telefon bimbit; tak sampai sedetik pasti dijawabnya. Jawapan SMSnya kali ini juga agak pelik lantaran mungkin terkilan kot aku memang tak kasi berita langsung buat kekawan sejak sebuan lalu. Sementelah telah lama tentunya aku tidak ketemu dia; mungkin dia dah lupa pun wajah aku.

Aku memang ada dua talian telefonku; selain telefon rumah. Ada DiGi & 013; tapi minta maaflah aku bukan jenis orang sentiasa hidupkan talian telefon bimbit. Kot nak guna sahaja aku hidupkan. Sebab aku nak jumpa Eris pun lantaran nak minta bantuan dia tentang masalah pencen yang belum selesai. Mahu pergi ke pejabat cukai pendapatan. Nak naik kapcai ke sana aku tak pasti sangat tempatnya. Nak bawa kereta perang pula, masih tak yakin akan taraf keupayaannya. Sesekali amat payah nak mengidupkan enjinnya. Nak guna Avanza Mila, bilalah dapatnya. Sibuk memanjang Mila kini, balik pun dah malam-malam. Ikut anginnya. Terkadang jam 6:15 ptg dah terpocol di muka pintu. Cepat pula. Lagipun aku & Eris macam dengan Asraf juga, selalu berurusan ke mana juga mesti akan bersama.

013 itu yang paling lama aku gunapakai. Tapi bak kata PengailSejati.

"Ada dua talian pun nak buat apa, jika payah amat nak terima panggilan!"

Macam ini sajalah...Semua SMS aku baca belaka, jika aku buka talian memang berduyun SMS masuk: Takkan aku padam terus talian bimbit tu, dalam seminggu mesti aku buka juga. Seperkara lagi jika rajin bukan jurnalku; pasti mudah mengesanku. Terutama jurnalku di easyjournal; itu yang paling rajin kubuka. Boleh kata tiap hari aku akan membukanya. Selain jurnal aku rajin juga buka e-mel idanradzi di yahoo.

Sesekali bosan sangat buka TAGGED. Semua itu wadah untuk berkomunikasi. Mahu tak mahu sahaja mendekati Penyair iDANRADZi ini.

Posted on 28.4.2009 at 1:37 PM

Peluang miliki kompilasi terkini Lat (Ceritera)KUALA LUMPUR: Peminat yang sekian lama menantikan hasil karya kartunis terkenal Malaysia, Datuk Mohd Nor Khalid atau lebih dikenali sebagai Datuk Lat kini boleh memiliki kompilasi terkini beliau mulai semalam.

Lat-The Early Series yang mengambil masa enam bulan untuk disiapkan adalah penghormatan daripada The New Straits Times Press (NSTP) atas sumbangan beliau menghasilkan lukisan di muka surat editorial NST dan Berita Harian selama 35 tahun.

Lat berkata, beliau amat berbangga dengan penghasilan buku berkenaan yang mempunyai lapan bahagian dan merangkumi lebih daripada 50 siri.

“Oleh kerana akhbar NSTP dibaca semua lapisan masyarakat, jadi saya menghasilkan cerita melalui gambar yang mudah difahami orang ramai.

“Saya melukis kartun mengenai masyarakat dan turut menerapkan unsur budaya dan tradisi rakyat Malaysia di samping mengeratkan silaturahim sesama mereka.

“Saya mula melukis pada awal 70-an dan berusaha melukis dengan cantik dan menghasilkan dialog yang menarik untuk membuktikan kepada orang ramai mengenai kemampuan saya dalam bidang lukisan,” katanya.

Kompilasi ini boleh didapati dari semalam di kedai buku berhampiran selain boleh diperoleh menerusi www.nst.com.my dengan harga RM120 sebuah.

Majlis perasmian kompilasi itu disempurnakan Lat serta turut dihadiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif NSTP, Datuk Anthony Firdauz Bujang; Pengarang Kumpulan Berita Harian Sdn Bhd, Datuk Manja Ismail dan Pengurus Besar E-Media Sdn Bhd, Zainul Ariffin.

Harian Metro

Marsha Rasa Bersalah Aril Terkeluar

Termenung seketika Marsha Milan Londoh sebaik saja hos AC Mizal mengumumkan nama Aril sebagai pelajar yang tersingkir dalam konsert minggu ke-7 program Akademi Fantasia 7 (AF7) yang berlangsung Sabtu lalu.

Marsha terus dirundung rasa bersalah yang bukan kepalang. Maklumlah sebelum ini, dia telah menerima hentaman yang bertubi-tubi kerana kemunculannya sebagai RA untuk pelajar perempuan di dalam akademi dikatakan telah ‘menganggu’ pelajar-pelajar terbabit khususnya Aril.

“Saya tak tahu macam mana nak menjelaskan keadaan diri saya sekarang ini tapi saya memang rasa bersalah dan sedih. Saya minta maaf banyak-banyak kerana saya tak pernah terlintas nak menggoda atau bermanja dengan Aril atau mana-mana pelajar lelaki. Perangai saya ini memang lekas mesra dengan orang yang peramah dan aktif.

“Mungkin sayalah punca kenapa Aril tersingkir. Baru saya sedar ramai peminat Aril tak setuju dengan kehadiran saya dalam AF7 dan mungkin ini menjejaskan undian Aril,” kata Marsha dengan wajah suram.

Beberapa kali Marsha yang dulu pernah intim dengan Keifli AF3, cuba ditenangkan orang-orang yang berada di sekelilingnya pada malam konsert itu tetapi situasi ia tidak mampu mententeramkan jiwanya.

Pun begitu ada juga pendapat mengatakan sebelum kehadiran Marsha lagi, undian SMS Aril memang sudah tidak konsisten lagi dan adakalanya paling tercorot.

Mendengar kata-kata itu pun Marsha berkata: “Entahlah apa yang saya rasakan sekarang, ramai peminat AF7 akan tetap menyalahkan saya juga kerana Aril telah terkeluar.”