iDAN

27 November 2012

MMms 29 : Sakit Kronik semakin menggiler.

Jika dulu aku sering ditahan di wad kecemasa Hospital Kajang & Hospital Serdang. Di Kajang masalah buah pinggang setiap kali buang air kecil berdarah; pun dikesan adalah berpunca Batu Karang. Buah pinggang membengkak tetapi NASIB seorang pekerja buruh seperti aku yang hanya layak dilayan sebagai Kelas Dua di hospital kerajaan memaksa aku didera selama lebih setahun setengah. Sambil makan ubat yang dibekalkan aku mencari herba sebagai penawar untuk memecahkan baru karang. Mengembalikan kekuatan buah pinggang yanag berperanan menapis segala. Akhirnya dengan kuasa Tuhan aku temui herba penawar yang menyembuhkan sakitku.

2. Ketika itu setelah setahun setengah lebih menderita. Sebermula dengan Mila tinggalkan aku; duduk berasing di Pulau Carey. Masih ingat ketika dini hari; sakit buah pinggangku ini menyerang selalunya sekitar jam 2:00 pagi. Aku terpaksa naik kapcai atau kereta perangku merentas jirat cina sorang diri; terpaksa disuntik ubat tahan saki dipunggung. Pernah pembantu perubatan suntik di bahu ish tak pulih berjam-jam. Aku terpasa reda & terbaring di wad kecemasan dengan pasakit kronik yang lain; dengan orang nazak; atau yang telah tiada nyawa. Mesin radas pembaca tekananan darah menjerit; dit dit diiiit melalak terkadang tetiba menyepi.

4. Sering sampai cerah hari barulah aku dibenarkan pulang & berkejar ke ofis mencari rezeki. Namun berbeda dengan rakanku yang pensyarah dilayan sebagai Kelas Satu; alahai tak sampai dua minggu terus di bedah dengan cara cahaya laser; terus baik & bergumbira. Orang kecik sepertiku cukup terdera. Sakit satu hal; mental untuk menahan sakit kronik sendirian satu hal.


ini pokok@bunga herba yang membantu aku pulih segera.

5. Setelah lebih dari setahun setengah berulang-alik hospital pakar bedah barulah aku dapat giliran berbaris dengan dengan perempuan mengandung untuk scan perut bunting gajahku. Penat pakar sakit puan mencari punca. Nah katanya buah pinggang aku dah okey; tak bengkak. Cantik lemun. Padahal setahun setengah aku terdera separuh mati. Cer cubalah sakit macam aku dan orang lain yang pernah diserang buah pinggangnya. Duduk tak kena, baring amat sakit; bernafas separuh cuma, berjalan lagilah peritnya. Manalah tak okeynya aku... ketika discan baru saja aku perasan; buah pinggangku kembali normal sebab aku telah jumpa herba penawarnya. Batu karang tu telah pecah menjadi pasir & tak ganggu lagi pundi buang air kecilku.

6. Ubat bak manik dan cecair doktor nampaknya tak berkesan; sebab lebih setahun aku makan. Sifar kesannya. Sakit terus berulang. Herba ini murah amat kubeli baru aku amalkan tak sampai sebulan; sekitar seminggu dua aku makan semuanya menjadi okey. Itulah rahmat dari Tuhan jika kita terus berusaha. Itu cuma sekelumit deita sakit kronikku; bagaimana pula kata pakar jantung jantung di Klinik Kardio Serdang. Dokor pakar yang merawatku di PKupm. Ubat 7 (tujuh) jenis yang aku perpaksa telan setiap hari sudah menjadi jajan kacang yang perlu aku suka tak suka.


- bersambung

Sifar Pengaruh ii WARKAH buat TEMAN Sastera.
 Ada ketika bila telah bertahun-tahun karya sy tak lekat di BH terasa apakah salah sy. Apakah ada kalangan editor ini mahu membunuh tunas sastera di jiwa sy. Apakah hak kita sebagai insan seni yang ingin bersuara di wadah yang lebih bebas TERBUKA. Di mana sy dapat mengadu eh.

Sebab itu sy amat hormati Dewan Sastera tidak pernah ada kekangan. Asalkan karya itu sesuai. Pasti terbit. Sy cuba mencari nilai yang tidak berbaur politik ketika menghantar karya di BH; tak tahu bagaimana mahu mencerna puisi di sana. Asyik dibakulsampahkan karya sy.

Editor BH yang lalu amat prihatin dengan karya sy; kenapa editor yang kini tidak. Bila sy amati karya yang terbit asyik penulis nan sama. Helmi amat beruntung jika antara penulis pilihan di BH kini. Bayangkan sejak sy berpencen telah lebih tiga tahun mahu telah cecah empat tahun lebih; tak pernah sy tidak menghantar karya di BH setiap bulan. Harapan sy jangan sy MATI celik jika tiada puisi sy terbit di BH hingga ke titik akhir hayat sy. Sy sempat berkarya pun cuma beberapa tahun sahaja sebab sakit kronik ini. Bayangkan terkadang tiap minggu sy menghantar karya ke BH. Bila belik BH/dulu Berita Minggu di pagi Ahad. Hampa terus hampa.

Rasanya karya puisi/sajak rakan baik sy Ustaz Adid pun sama telah bertahun tidak terbit di BH. Apa salah penyair sebaik Ustaz Adid ini. Itu memang hak editor kita tak boleh memaksa tapi penulis picisan seperti sy memang terkilan. Kenapa MAHU dibunuh suara penyair ini. Sy lagi rindu mana karya Sasterawan Negara di BH; apakah setelah dinobatkan jadi sasterawan tersohor karya mereka juga senasib dengan penulis picisan seperti sy. HANCUR.

Malahan sy pernah terbaca editor tu kata (seolah-olah berbangga) dalam artikelnya dia menolak penulis yang ada PhD dalam sastera sebab puisinya kabur TIDAK mudah. Bila sy semak puisi yang terbit banyak juga yang kabur bukan mudah. Suruh anak sy baca mereka pun tak faham. Puisi apa iyer?. Mudah itu budak tadika pun faham; seperti ayat Itik sedang berenang; pasti minda anak kita akan nampak itik berenang bukan terbang; apakah puisi di BH mahu begitu.

Tak mahu Helmi terpengaruh dengan keluhan sy agar Helmi terus menulis; mana tahu Helmi atau waris Helmi satu ketika nanti ditakdirkan menjadi editor sastera tanah air; pesan jangan tiru sikap editor sebegini. Dunia sastera Melayu pasti akan hancur. Editor ini berhutang masa tenaga & daya kreatif terhadap penyair seantero dunia sastera Melayu. Memang bergegar minda sy memikirkan masalah ini. Ish.
iDAN
http://idanradzi.blogspot.com/
 
TAKRIF
sy = saya
Ish = keluhan resah org hindi
eh = bahasa pasar ICT