iDAN

26 Februari 2014

JANUMET yang kutelan hari-hari

 Bila aku baca semua kesan yang berkemungkinan bakal aku alami bila makan ubat sakit kronik ini, memang aku rasa keberatan nak makan. Tak makan sakit lagilah teruk & melarat. Janumet adalah salah satu ubat sakit kronikku yang sentiasa kutelan setiap hari. Selain janumet ada empat lagi ubat yang PKupm kasi, tak termasuk ubatan sampingan yang perlu akan amalkan.Kesan sampingan yang serius telah berlaku dalam orang yang mengambil JANUMET .
Lihat " Apakah maklumat yang paling penting yang perlu saya tahu mengenai JANUMET ? ".
Gula darah rendah ( hipoglisemia ). Jika anda mengambil JANUMET dengan ubat lain yang boleh menyebabkan gula darah rendah, seperti sulfonylurea atau insulin, risiko anda mendapat gula darah rendah yang lebih tinggi. Dos ubat sulfonylurea atau insulin mungkin perlu diturunkan semasa anda menggunakan JANUMET . Tanda-tanda dan gejala gula darah rendah boleh termasuk :


        
sakit kepala
        
mengantuk
        
kelemahan
        
pening
        
kekeliruan
        
cepat marah
        
kelaparan
        
denyutan jantung yang cepat
        
berpeluh
        
rasa gelisah


    
Reaksi alahan yang serius. Jika anda mempunyai sebarang tanda-tanda tindak balas alahan yang serius , berhenti mengambil JANUMET dan hubungi doktor anda dengan segera. Lihat " Siapa yang tidak boleh mengambil JANUMET ?" . Doktor anda mungkin memberi anda ubat untuk reaksi alahan anda dan menetapkan ubat yang berbeza untuk penyakit kencing manis anda.
Penyakit buah pinggang , kadang-kadang memerlukan dialisis.


Kesan-kesan sampingan yang paling biasa JANUMET termasuk:

    
hidung tersumbat atau berair dan sakit tekak
    
jangkitan pernafasan
    
cirit-birit
    
loya dan muntah-muntah
    
gas, sakit perut , senak
    
kelemahan
    
sakit kepala
    
gula darah rendah ( hipoglisemia ) apabila digunakan dalam kombinasi dengan ubat-ubatan tertentu , seperti sulfonylurea atau insulin.
Mengambil JANUMET dengan makanan boleh membantu mengurangkan kesan sampingan perut biasa metformin yang biasanya berlaku pada awal rawatan. Jika anda mempunyai masalah perut yang luar biasa atau tiba-tiba, berbincang dengan doktor anda. Masalah perut yang bermula kemudian semasa rawatan mungkin menjadi tanda sesuatu yang lebih serius .


JANUMET mungkin mempunyai kesan sampingan yang lain , termasuk:
bengkak tangan atau kaki. Bengkak tangan dan kaki boleh berlaku jika anda mengambil JANUMET dalam kombinasi dengan rosiglitazone (Avandia ®). Rosiglitazone adalah satu lagi jenis ubat kencing manis .
Ini bukan semua kesan sampingan yang mungkin JANUMET . Untuk maklumat lanjut , tanya doktor atau ahli farmasi.


Beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang mengganggu anda, sesuatu yang luar biasa , atau tidak pergi.


Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA pada 1 -800- FDA -1088 .


(Nasib oreng sakit kronik ini memang tak menentu; hanya kepda Allah SWT sahaja kita berserah)