iDAN

29 Julai 2009

Sarimah Kini Sendiri (Hiburan)


Ditulis oleh Nonie Rabu, 29 Julai 2009 16:36
share

Tak tahu nak kata bila terlampau banyak artis yang bercerai sekarang. Seolah-olah ikatan suci dipermainkan. Dah macam artis Hollywood pula.

Siapa sangka Sarimah yang cukup dikenali dengan kepetahannya berbicara telah bercerai dengan pasangannya, Amir Andrew Abdullah sejak Disember tahun lalu.

Tiada siapa sangka badai yang melanda pasangan yang sempat melayari kehidupan suami isteri selama tiga tahun ini kerana tiada desas desus mengenai keretakan rumah tangga mereka diperkatakan. Rupanya hampir lapan bulan Sarimah menjanda.

Perkenalan selama hampir sembilan tahun tak dapat menjamin perkahwinan Sarimah kekal bahagia ke anak cucu. Mungkin ada hikmah di sebalik apa yang berlaku.

Kepada Sarimah, tabah hadapi dugaan dan tak semua yang dirancang akan menjadi kenyataan. Banyakkan berdoa semoga dipertemukan dengan insan yang lebih baik. Semoga kita hari ini lebih baik dari kita semalam

Selesema Babi (Delima Merkah)

Klik ke sini jika mahu tahu maklumat Selesema Babi

http://ms.wikipedia.org/wiki/Selesema_babi

Selesema Atau Selsema

Menulis blog dengan salah perkataan adalah normal bagi blogger. Dua entri iaitu mengenai ‘Wabak Selsema Babi H1N1‘ dan ‘Mexico pig flu – Selsema Babi Lagi‘ telah menggunakan perkataan yang salah ejaannya.

Apabila saya sedari perkataan selsema dieja dengan selesema mengikut kamus dewan DBP. Rujukan seperti di bawah:-

selesema dewan bahasa Selesema Atau Selsema
Ramai yang menulis dengan perkataan ’selsema babi’ termasuk juga akhbar sedangkan perkataan yang telah ditetapkan ialah ’selesema babi’. Mungkin pihak perlu lebih aktif untuk memperbetulkan kesilapan seperti membuat rancangan bahasa di radio atau televisyen.

Ramai yang tak ambil kisah lagi tentang ketepatan mengunakan bahasa Malaysia dengan betul. Hidup perlu diteruskan dengan apa jua susunan ayat atau perkataan. Tujuan utama hanya infomasi atau mesej itu sampai. Kalau guna bahasa SMS pun orang sekarang masih faham.

“BAHASA JIWA BANGSA”

Catat kematian ketiga (Ceritera & Ulasan)

KUALA LUMPUR - Penularan pandemik selesema babi (H1N1) di negara ini semalam telah mengorbankan satu lagi nyawa iaitu seorang lelaki warga Malaysia berusia 42 tahun yang menjadikannya mangsa ketiga setakat ini.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, lelaki itu disahkan menghidap penyakit itu Khamis lalu.
"Lelaki itu yang mengalami pelbagai komplikasi meninggal dunia pada pukul 4.40 petang 27 Julai lalu disebabkan pneumonia yang serius dengan kegagalan beberapa organ setelah 10 hari mendapatkan rawatan," katanya kepada pemberita di sini semalam.
Tiong Lai yang kecewa dengan perkembangan itu berkata, semua klinik dan hospital di negara ini seharusnya mengambil langkah segera dalam mengesan pesakit yang dijangkiti H1N1 bagi membolehkan rawatan segera diberikan.
"Jadi saya ingin menggesa semua klinik dan hospital sentiasa berwaspada, lebih efektif dan mengambil tindakan serta langkah segera dalam mana-mana kes yang disyaki H1N1," tegasnya.
Kosmo!
iDAN : Selesema Babi ini makin serius & bukan satu wabak yang boleh kita pandang ringan. Khabarnya di UPM Serdang pun ianya merebak hingga pelajar dibenarkan cuti selama seminggu, yang sedihnya stafnya masih berkerja. Apa kata staf jika mereka juga dijangkiti. Bagaimana kuman ini merebak?.
Kata doktor pakar Selesema Babi ini tidak semesti berpunca dari babi, habis itu dari mana agaknya punca angkara hingga babi itu dikaitkan.