iDAN

17 April 2014

NOTA dari Jenaris: AIR


Sekitar jam 10:00 pagi baru air menitik dari paip. Saban hari hujan lebat turun. Tetapi buka paip selang dua hari hanya bunyi dengung angin. Natijah tinggal di pinggir bandar. Air mencurah di atap rumah bukan di paip air. Desa Sri Jenaris tak terkecuali kena catuan air sepanjang bulan ini.

2. Nak salahkan siapa? Apakah mangsa pembangunan atau ada VVIP yang berebut laba. Air satu rahmat Tuhan menjadi rebutan.. Bumi Malaysia tak pernah kering air. Susut itu biasa. Biarpun ada nama tempat Gurun tetapi tiada gurun di bumi tercinta.

3. Nanti akan pasti takrif harga air akan naik bilamana parti yang membela rakyat terpaksa tunduk dengan ancaman VVIP yang dahagakan laba & kekayaan. Rakyat terpaksa cari duit siang & malam; warga emas yang perlu hidup tak mampu lagi bersuara. Hanya keperluan asas kian mendadak naik. Suara warga emas & pesara telah tenggelam dek angkuhnya para pemimpin. Malahan ramai kalangan warga emas & pesara nak mohon BR1M pun ada banyak amat halangannya. Janji ditepati tidak semuanya benar. Sering aku dengari keluhan mereka yang pohon bantuan; agihan bantuan tersekat dek fahaman politik yang berbeda. Tiada kebal akan terputuslah bantuan. Hidup terpaksa bergantung dengan kudrat diri. Jangan harap bertongkat lagi.

4. Hari ini & esok aku boleh mandi puas-puas... lusa akan tiada air lagi. Petanda pengurusan air negara ada tak kena di mana-mana. Belum pun kemarau tetapi di pinggir kota batu ini telah kemarau. Nak korek telaga di rumah teres atau flat ini memang tak ada lojiknya. Maka hati asyik teringat kampung halamanku yang permai. KCT yang kian diceroboh Datuk dari kota yang gelandangan amat perlukan perhatian.