iDAN

08 Januari 2010

Lebat (Delima Merkah)

Bebunga kasih kembang lagi di hati ini.

Menantimu tidak pernah buat aku jemu!

Kita tak sedar pun hati kita kian lebat berbunga rindu ...

Apa dosa kami (Ceritera)Oleh Mary Victoria Dass
maryvictoria@hmetro.com.my

JOHOR BAHRU: Sekiranya anda menganggap memeritkan menghadapi cabaran kehidupan semasa, ada sepasang suami isteri warga emas di sini hidup lebih perit kerana terpaksa menjaga empat anak yang dilahirkan cacat tanpa mendapat sebarang pembelaan daripada mana-mana pihak.

Empat beradik itu yang tinggal di sebuah flet di Bandar Baru Kangkar Pulai di sini cacat penglihatan, pekak, penyakit mental, lembam dan tumbesaran terbantut sejak dilahirkan.

Lebih menyedihkan, seorang daripada mereka ibarat sudah jatuh ditimpa tangga apabila menjadi mangsa rogol dan kini mempunyai seorang cahaya mata berusia setahun setengah.

Ada bomoh pula berpendapat nasib menimpa empat beradik terbabit akibat hasad dengki pihak tertentu seperti didakwa ketua keluarga berkenaan, Othman Hassan, 69.

Menurut Othman, anak sulungnya, Umi Kalthom, 38, mengalami pembesaran yang terbantut, anak kedua, Milhan, 36, pula buta dan pekak, manakala Sofiah, 33, mengalami masalah lembam dan anak bongsunya, Fatimah, 31, mengalami gangguan mental.

Katanya, walaupun hidup dalam serba kekurangan dengan menyara keluarga sebagai pengawal keselamatan, dia tidak mempunyai pilihan daripada terus membanting tulang untuk menjaga dan menyediakan keperluan empat anaknya.

Othman juga perlu menyediakan bekalan makanan untuk dua cucunya yang berusia tujuh bulan dan satu setengah tahun.

“Walaupun seorang daripada anak saya menjadi mangsa rogol lebih setahun lalu, saya tidak ada pilihan melainkan memeliharanya kerana dia tidak berdosa.

“Mereka semua kini di bawah tanggungjawab saya dan saya tidak pernah terfikir untuk lari daripada tanggungjawab ini,” katanya ketika menerima kunjungan daripada wakil Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Pengerusi Biro Kebajikan, Kesihatan dan Bencana Alam Umno Gelang Patah, Dr Zaini Abu Bakar di sini, semalam.

Menurut Othman, dia dan isterinya, Jamilah Ariffin, 68, sanggup bergolok bergadai dan melakukan sebarang pekerjaan halal selagi terdaya demi menyara empat anak kurang upayanya itu.

“Bukan saya meminta kehidupan sebegini, tetapi sudah ditakdirkan menjadi bapa empat anak kurang upaya yang memiliki pelbagai kecacatan. Mereka darah daging saya.

“Selagi saya masih hidup, saya pastikan semua anak saya cukup makan dan minum biarpun tidak mampu menyediakan mereka kehidupan selesa seperti bapa lain.

“Namun, saya berharap ada pihak yang prihatin dan menyalurkan bantuan kepada kami supaya mampu meringankan beban keluarga,” katanya.

Difahamkan, seorang penduduk di flet berkenaan yang prihatin mengadu nasib keluarga itu kepada Umno dan JKM supaya bantuan dapat disalurkan kepada mereka.