iDAN

02 Jun 2009

Mujur acara lewat sehari (Ceritera)Oleh Hadzlan Hassan, Mohd Nasif Badruddin, Baharom Bakar, Zainuddin Mohamad dan Khairul Hamizy Ramlee
am@hmetro.com.my

KUALA TERENGGANU: Sebahagian bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak di sini yang menjadi kebanggaan rakyat Terengganu, runtuh pagi semalam, kurang 24 jam sebelum kira-kira 5,000 kakitangan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan pasukan daripada Kementerian Pengajian Tinggi menyertai kejohanan Sukan Staf IPTA ke-34 di situ, hari ini.

Mereka dijangka ke stadium itu untuk acara olahraga, boling dan tarik tali.

Temasya sukan yang dihoskan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) mulai hari ini hingga 13 Jun ini, bagaimanapun tetap akan diteruskan, namun acara yang sepatutnya berlangsung di stadium terbabit dipindahkan ke gelanggang lain.

Timbalan Pendaftar UMT, Zakaria Ibrahim, berkata acara olahraga dan tarik tali diadakan di padang latihan berhampiran berikutan arahan penutupan stadium berkenaan.

Acara boling pula dipindahkan ke Terengganu Equestrian Resort (TER) dan KT Bowl.

“Kami akan memaklumkan kepada semua peserta dan pegawai pasukan mengenai pemindahan venue acara dalam satu sesi taklimat di Dewan Sultan Mizan UMT, malam ini (malam tadi).

“Seramai 5,000 pegawai dan atlit daripada 21 IPTA, termasuk pasukan daripada Kementerian Pengajian Tinggi terbabit dalam kejohanan itu yang dijangka dirasmikan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin di Stadium Tertutup, lusa,” katanya.

Semalam, sebahagian bumbung stadium bernilai RM292 juta di Kompleks Sukan Gong Badak yang menjadi kebanggaan rakyat Terengganu selepas ia menjadi saksi kejuaraan Kontinjen Terengganu dalam Sukan Malaysia ke-12 (Sukma) tahun ini, menyembah bumi kira-kira jam 9.30 pagi.

Sehingga jam 9 malam tadi, insiden yang dianggap memalukan negara oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor itu hanya merosakkan beberapa kenderaan dan tidak membabitkan kehilangan nyawa.

Namun, ia terpaksa ditutup sepenuhnya kepada sebarang aktiviti.

Yang pasti semua pihak menarik nafas lega kerana jika kejadian terbabit berlaku hari ini pasti ada kehilangan nyawa.

Beberapa saksi di tempat kejadian menyifatkan kejadian itu berlaku sekelip mata.

Mereka terdengar dentuman seolah-olah bunyi enjin kapal terbang sebelum beberapa bahagian stadium tersembam akibat runtuhan pada bumbungnya.

Ketua Eksekutif Lembaga Pengurusan Kompleks Sukan Gong Badak, Arpin Deraman, berkata mujur tiada sebarang acara sukan dianjurkan ketika bumbung di kawasan grand stand runtuh.

“Ketika kejadian hanya ada sekumpulan kakitangan bekerja di kawasan sekitar stadium. Saya tak dapat bayangkan bencana berlaku jika bumbung runtuh ketika acara sukan seperti bola sepak diadakan apabila puluhan ribu penonton duduk di grand stand,” katanya.

Menurutnya, tiada sebab untuk dia meragui aspek keselamatan stadium itu kerana sudah mendapat kelulusan layak menduduki daripada Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri.

“Kami mempunyai gelanggang boling dan skuasy dalam stadium itu. Nasib baik bumbung runtuh sebelum kemudahan berkenaan dibuka pada 10 pagi,” katanya.

Tinjauan mendapati hampir seluruh struktur bumbung stadium berkenaan mengalami kerosakan dan dikhuatiri mengalami nasib sama menyebabkan pihak berkuasa menutup kawasan itu beberapa meter bagi mengelak ia dihampiri orang ramai.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said adalah antara orang pertama tiba di lokasi kejadian, malah beliau berada di trek untuk meninjau keadaan sebelum ditutup kepada orang ramai yang membanjiri kawasan itu.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said tiba beberapa minit selepas itu dan memberitahu pemberita beliau akan mengadakan sidang akhbar di pejabatnya jam 4 petang.

Beliau bagaimanapun menemui wartawan di tempat kejadian sebaik Shaziman tiba di lokasi kira-kira jam 2 petang.

‘Insiden memalukan’

KUALA TERENGGANU: “Walaupun bersyukur tiada sebarang kemalangan berlaku, tetapi kejadian ini amat memalukan imej negara,” kata Menteri Kerjaraya, Datuk Shaziman Abu Mansor yang bergegas melawat runtuhan Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak di sini, semalam.

Beliau berkata, kejadian itu turut mencalarkan imej Malaysia kerana ia stadium baru dan masih dalam tempoh kecacatan (bawah tanggungan kontraktor).

Menurutnya, meskipun kos kerosakan mungkin ditanggung kontraktor, ia tetap memberi imej tidak baik kepada kerajaan.

“Saya tidak mahu menuding jari mencari salah sesiapa dan akan menunggu laporan terperinci daripada Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB).

“JKR juga akan melantik jururunding untuk menyiasat perkara ini dan saya tidak berikan tempoh masa, biar dia bagi laporan lengkap dan jika ada pihak bersalah, kami akan ambil tindakan dan tiada apa yang hendak disembunyikan,” katanya.

Menurutnya, kejadian runtuhan bangunan agak membimbangkan ketika ini kerana bukan saja bangunan lama boleh runtuh, malah bangunan baru seperti stadium ini runtuh dan lebih teruk, bangunan yang hendak diruntuhkan juga runtuh sendiri.

Sementara itu, Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said, berkata beliau dukacita dengan kejadian itu dan bersyukur kerana tiada sebarang kecederaan dilaporkan.

“Saya serahkan kepada JKR yang akan melantik satu konsultan bebas untuk menyiasat punca kejadian itu.

“Saya dimaklumkan runtuhan bumbung di bahagian timur itu sepanjang 400 meter dan jumlahnya dianggarkan bernilai RM25 juta,” katanya.

>Ranap sekelip mata

KUALA TERENGGANU: “Semuanya berlaku sekelip mata, saya dikejutkan dengan bunyi bingit seperti enjin kapal terbang tetapi selepas menoleh ke belakang saya tergamam seketika apabila melihat kira-kira 30 peratus dari Stadium Sutan Mizan rebah ke bumi kira-kira jam 9.30 pagi.

“Saya panik melihat kejadian itu dan hanya mampu mengucap. Saya rasakan seperti masa terhenti seketika dan bertambah panik apabila mendapati Perodua Kancil saya yang diletak di sejak jam 8 pagi turut tertimbus dalam runtuhan itu,” kata Hanafiah Osman, 27, yang ketika itu berada kira-kira 50 meter dari tempat kejadian.

Hanafiah yang ditugaskan untuk menyelenggara tiang lampu di stadium menyifatkan runtuhan yang berlaku adalah kecuaian dan sikap lepas tangan pihak berkaitan ketika menjalankan kerja pembinaan.

“Saya bersyukur kerana kejadian tidak membabitkan kehilangan nyawa atau kecederaan pengunjung atau kakitangan.

“Bagaimanapun, saya mesti berjumpa dengan pihak terbabit menuntut ganti rugi RM20,000 bagi membaiki semula kereta yang tertimbus dalam runtuhan itu,” katanya.

Seorang lagi pengunjung, Mohd Sharul Halim, 22, berkata dia hampir terbabas ketika menaiki motosikal melalui jalan hadapan stadium berkenaan.

Menurutnya, ketika perjalanan pulang ke rumahnya di Batu Rakit dia melihat detik mencemaskan itu dan terpaksa menekan brek motosikalnya secara mengejut kerana terpaku melihat runtuhan itu.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri, Pauzan Ahmad, berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu kira-kira jam 9.45 pagi dan tiga pasukannya yang terdiri daripada 25 anggota tiba di tempat kejadian tujuh minit kemudian.

“Selepas memeriksa semua lokasi kejadian tiada mangsa maut ataupun cedera ketika kejadian itu dilaporkan. Sebuah kereta dan tiga motosikal terperangkap dalam runtuhan itu,” katanya.

Harian Metro

Sebutan kes cerai Akhil Hayy 15 Julai (Hiburan)Maizawati Zainal

IPOH 2 Jun - Mahkamah Rendah Syariah di sini menetapkan 15 Julai ini tarikh sebutan semula permohonan cerai yang difailkan Maizawati Zainal, 33, terhadap pendakwah dan penyanyi terkenal, Akhil Hayy, 40.

Hakim Syarie, Mohd. Riduan Yusof membenarkan permohonan yang dikemukakan peguam Maizawati, Zulkifli Che Yong bagi membolehkan anak guamnya dan Akhil menyelesaikan beberapa proses tuntutan di luar mahkamah.

Sepanjang prosiding itu berjalan, pasangan yang berada di kamar mahkamah terbabit kelihatan langsung tidak bersua muka dan bertegur sapa.

Akhil yang tiba di kompleks mahkamah kira-kira pukul 10.35 pagi terus mengadakan perbincangan hampir sejam dengan Zulkifli dan seorang lagi peguam syarie Maizawati, Azmi Rais di sebuah bilik khas.

Akhil yang ditemui selepas prosiding itu berkata, kes terpaksa ditangguh kerana dokumen yang disediakan tidak lengkap.

''Dalam keadaan tuntutan tidak dibuat secara terperinci, ana rasa itu yang kita tangguhkan supaya tidak ada yang teraniaya," katanya.

Sebelum beredar meninggalkan kompleks mahkamah, Akhil kelihatan sempat memeluk anak bongsunya, Muhd. Shatiri Hidayatullah yang berusia dua tahun.

Turut hadir ialah empat lagi anak hasil perkongsian hidup kedua-duanya.

Sementara itu, Maizawati berharap kes perceraiannya dapat diselesaikan segera demi kebaikan semua pihak.

''Saya tidak mahu mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh mengganggu kes yang telah difailkan. Namun saya berharap, 15 Julai ini akan menjawab segala apa yang semua fikirkan," ujarnya.

Utusan Malaysia

Hari ni, hari kau

Oleh Kasdi Ali dan Raja Norain Hidayah Raja Abdul Aziz
am@hmetro.com.my

IPOH: Penyanyi nasyid dan penceramah bebas, Akhil Hayy secara sinis menyatakan segelintir pihak mungkin berpuas hati dengan keadaan menimpanya berhubung kisah keretakan rumah tangga dan tuntutan cerai isterinya, Maizawati Zainal.

“Pihak yang nak mencabar kredibiliti (saya) sebagai pendakwah, pihak kawan dan lawan, mungkin sekarang berpuas hati dengan apa yang berlaku,” katanya ketika ditemui di tempat letak kereta Kompleks Mahkamah Syariah Perak di sini, semalam.

Apapun, menurutnya, semua pihak perlu menunggu keputusan mahkamah.

Namun, dia mengutamakan keadaan kondusif, ketenangan, kedamaian untuk menghadapi sebarang perkara.


“Ia (apa yang berlaku) sedang dicatur tuan punya dunia...tidak apalah, mungkin hari ni hari kau, esok-esoklak hari aku. (Begitupun, bagi saya) apa-apa keputusan dalam keadaan maaruf,” katanya.

Dia turut mengambil kesempatan menyindir tindakan isterinya menghebahkan masalah rumah tangga mereka kepada umum.

“Selepas ini sesiapa ada masalah bolehlah ke stesen televisyen untuk mengadu dan stesen televisyen boleh menjadi mahkamah kedua,” katanya.Mahkamah Rendah Syariah menetapkan kes tuntutan perceraian itu disebut semula pada 15 Julai ini bagi membolehkan kedua-dua pihak mengadakan proses sulh (rundingan) supaya kes dapat diselesaikan secara baik.

Mengenai penangguhan kes itu, Akhil berkata, ia disebabkan dokumen tidak siap dan tuntutan tidak dibuat secara terperinci oleh kedua-dua pihak.

Bagaimanapun, Akhil, 40, masih menaruh harapan isu rumah tangganya dapat diselesaikan dengan baik.

“Benda ni (kes tuntutan perceraian) ana (saya) nak selesaikan dengan cara paling maaruf (baik),” kata bekas vokalis kumpulan rock D’Riyadh itu.

Akhil atau nama sebenarnya, Akhil Abdul Hai turut berkata pelbagai pihak, terutama rakan serta saudara-mara, termasuk di kalangan ahli keluarga Maizawati memberi sokongan moral kepadanya dalam menghadapi kes berkenaan.

Sementara itu, Maizawati yang membawa enam anaknya, termasuk empat hasil perkongsian hidup dengan bekas penyanyi rock itu ke mahkamah, berkata dia tidak ada sebarang masalah untuk bersemuka dan berbincang dengan suaminya bagi menyelesaikan kemelut rumah tangga mereka.

“Ini semua ketentuan Allah, selepas ini saya serahkan kepada peguam...kita tengok apa yang berlaku.

“Saya tidak boleh bagi komen, harap semua bersabar dan tengoklah pada 15 Julai nanti (sama ada akan bercerai atau tidak). Saya akan teruskan hidup macam biasa sehingga 15 Julai,” katanya juga enggan mengulas ketika ditanya perasaannya apabila bersemuka dengan Akhil semalam selepas kali terakhir bertemu Februari lalu.

Dia kemudian meninggalkan mahkamah menaiki Proton Gen.2 berwarna jingga bersama semua anaknya.

Sementara itu, Akhil mulanya cuba mengawal dirinya dengan hanya melemparkan senyuman kepada lima daripada enam anaknya ketika berjalan di hadapan mereka sebelum memasuki mahkamah untuk prosiding kes tuntutan perceraian yang difailkan Maizawati, 33.

Dia bagaimanapun tidak dapat lagi membendung naluri kebapaannya apabila mengambil kesempatan memeluk dan mencium anak bongsunya, Muhd Shatiri Hidayatullah, 2, ketika menuju ke kereta selepas berakhir prosiding.

Ketika itu, Muhd Shatiri didukung anggota keluarga Maizawati dan tidak bersama ibu dan lima beradik lain.

Tempoh pelukan dan ciuman kasih sayang selama beberapa saat itu digunakan sepenuhnya Akhil sebelum dengan wajah berat hati meninggalkan Muhd Shatiri.

Harian Metro

Sudirman tiada dua (Hiburan)Oleh SHAZRYN MOHD. FAIZAL
shazryn.faizal@utusan.com.my

Sudirman tiada duaTARIKH 22 Februari 1992 merupakan tarikh yang cukup signifikan dalam direktori hiburan tempatan. Pada tarikh itulah penghibur masyarakat, Sudirman Haji Arshad meninggal dunia.

Ini bermakna sudah 17 tahun dia pergi dan kita yang masih hidup terus melihatnya sebagai seniman berjiwa besar.

Kehebatannya sebagai seorang penghibur yang tidak pernah ketandusan idea kreatif untuk mencantikkan lagi persembahannya menjadikannya anak seni satu dalam sejuta.

Begitu juga dengan lagu-lagu nyanyiannya yang terus menjadi siulan dan diminati sehingga kini.

Bukan itu sahaja, Sudirman juga akan terus diingati sebagai seorang anak seni yang begitu memahami jiwa masyarakat.

Kerana itu juga, lahirlah lagu-lagu yang menceritakan permasalahan yang berlaku di dalam kehidupan seharian kita.

Menyingkap sejarah, Sudirman mula meniti populariti dan menjadi sebutan tatkala namanya dijulang sebagai juara Bintang RTM 1976 dan seterusnya menjadi artis rakaman EMI.

Bersama syarikat rakaman terunggul itu, anak kelahiran Temerloh, Pahang itu menghasilkan 20 buah album termasuk dua buah album Inggeris.

Lagu-lagu dendangan Sudirman meliputi skop muzik yang cukup luas baik dari genre pop, pop rock, Melayu Deli mahupun tradisional.

Malah, Sudirman juga berjaya membawa nama Malaysia di mata dunia apabila dia dinobatkan sebagai Penghibur Nombor Satu Asia di pentas penuh prestij, Royal Albert Hall, London pada tahun 1989.

Bukan setakat memegang portfolio sebagai seorang penghibur, beliau juga dikenali sebagai ahli perniagaan yang berjaya meskipun mempunyai latar pendidikan dalam bidang undang-undang.

Semua itu hanya tinggal kenangan. Sebagai peminat yang terus mengagumi bakat serta iltizam dan semangatnya, sudah pasti kita mahu melihat nama Sudirman di angkat ke peringkat yang lebih tinggi.

Saban tahun, pasti akan ada pihak yang tidak pernah lelah untuk menghasilkan program sebagai tribute bagi mengenang pembabitan Sudirman di pentas seni.

Sebagai contoh, penyanyi nombor satu negara Datuk Siti Nurhaliza pernah membuat persembahan mengenang Sudirman pada tahun 2002 menerusi Konsert Siti Nurhaliza Untukmu Sudir.

Malah, RTM sendiri pernah menghimpunkan nama-nama popular tanah air dan disatukan dalam sebuah persembahan istimewa sekitar dua tahun lalu.

Justeru, dalam usaha untuk terus mengangkat karya dan bakat besar Sudirman agar terus dikenang dan tidak dilupakan, Bintang Emas Pictures Sdn. Bhd. (BEPSB) mengambil inisiatif menganjurkan sebuah persembahan yang cukup berbeza daripada lazimnya.

Mengangkat 'cerita dalam lagu' itu, konsert yang diberi judul Konsert Untuk Mu Sudirman bakal dipentaskan di Panggung Sari, Istana Budaya (IB) bermula 4 Jun ini. Persembahan eksklusif itu akan mengimbau nostalgia yang bukan sedikit terhadap Sudirman.

Ini jelaskan sendiri oleh penerbit eksekutif dan pengarah konsert berkenaan, Siti Khadijah Ibrahim atau Eja yang memberitahu, projek berkenaan cukup istimewa serta menjadi impiannya.

Akan menampilkan lapan set yang melatari setiap jalan cerita serta lagu yang ditampilkan, Eja memberi jaminan persembahan itu kelak mampu melahirkan rasa puas kepada peminat Sudirman khususnya.

"Projek ini mula diusulkan sejak setahun yang lalu dan pihak IB hanya memberi lampu hijau dan tarikh pada bulan Disember lalu untuk menganjurkan konsert ini pada bulan ini.

"Disebabkan itu juga, konsert ini tidak dapat diadakan pada bulan Februari sebagai mengenang tarikh ulang tahun pemergian beliau. Tetapi pada saya, untuk mengingati Sudirman, ia boleh dilakukan pada bila-bila masa sahaja.

"Apa yang penting adalah untuk terus menghidupkan karya dan lagunya kerana Sudirman merupakan legenda yang akan terus diingati sampai bila-bila," katanya kepada Hits.

Antara artis yang terlibat dalam persembahan selama tiga malam berturut-turut itu ialah juara Akademi Fantasia (AF) musim kelima, Mila selain daripada Iqwal, Kazaruddin Saisi dan Adibah Noor.

Selain itu, bekas bintang AF musim keempat, Haziq juga akan mengalunkan vokalnya menerusi lagu-lagu Melayu Deli dan tradisional selain daripada Andy Flop Poppy, Atilia, Rahim Maarof serta MK dan Kelvin Lau.

Pada perbualan itu, Eja turut ditanya mengenai kriteria pemilihan artis-artis untuk persembahan tersebut.

Sebagai orang lama dalam industri hiburan, Eja sudah menjangkakan perkara itu akan dibangkitkan.

Bagaimanapun, beliau yang pernah menjadi 'orang kuat' di sebalik agenda pemasaran dan publisiti bagi projek Puteri Gunung Ledang the Musical dan P. Ramlee the Musical itu optimis kerana apa yang penting adalah bakat artis-artis ini yang mempunyai keistimewaan serta mampu menarik kelompok peminat mereka.

Apatah lagi konsert ini juga memberi satu kelainan dari segi muziknya apabila hanya menampilkan 11 orang pemuzik profesional di bawah pimpinan Zee Wan.

Jelas Eja lagi, beliau sengaja tidak mahu memilih muzik orkestra kerana mahu mereka yang hadir mampu menangkap lagu yang didendangkan serta menyanyi bersama mengikut alunan lagu.

"Saya juga mahu mengucapkan jutaan terima kasih kepada kerajaan negeri Pahang kerana sudi membeli tiket secara pukal serta Muzium Tokoh Negeri Pahang yang membenarkan kami meminjam beberapa memorabilia milik Sudirman untuk kami jadikan sebagai bahan pameran," jelasnya yang menanti penuh debar akan sambutan peminat terhadap konsert itu.

Untuk melengkapkan lagi perjalanan Konsert Untuk Mu Sudirman itu, pelakon berbakat besar, Que Haidar telah dipilih sebagai pencerita.

Dengan berbekalkan wajah mirip Sudirman, sememangnya anak kelahiran Felda Taib Andak, Kulai, Johor itu layak melibatkan diri dalam persembahan seumpama ini.

"Sewaktu mereka mengumumkan tentang persembahan ini, hati saya bertanya juga mengapa saya tidak terpilih sama.

"Bukan mahu meletakkan diri saya seperti Sudirman hanya kerana wajah saya dikatakan seiras dengan legenda itu tetapi ia lebih kepada aspirasi dan semangat Sudirman itu.

"Sudah pasti saya akan memberikan yang terbaik dan akan melakukannya dengan cara saya sendiri," katanya yang baru sahaja pulang dari Langkawi untuk penggambaran filem Legenda Budak Setan.

Utusan Malaysia

iDAN : Aku adalah peminat Allahyarham, masa dia popular aku masih dalam alam remaja. Banyak lagunya memberikan kenangan yang manis buat aku. Lagunya amat segar hingga ke kini.