iDAN

04 Mac 2012

Karya iDAN


Aku selalunya ghairah menunggu awal bulan pun Sabtu & Ahad. Lantaran teruja mahu melihat karyaku terbit di dada media massa atau majalah; tapi selalunya tak ke mana. Tahun lalu tak cecah pun 12 karya (sebulan satu) mmg itu targetku;

Tahun ini baru sekadar 3 karya tersiar; bukan senang nak jadi Penyair Mapan; terlalu ramai Penyair Mapan di Msia & tempatnya amat terhad untuk sebuah karya itu diterbitkan.

Hatta aku rasakan dunia maya lebih terbuka tanpa tapisan karya boleh dipaparkan tapi pengikutnya tak seramai mana; bayangkan laman sesawang puisiku di FB belum pun sampai 100 orang pengikutnya: biarpun telah setahun lebih aku paparkan.

http://www.facebook.com/pages/Penyair-iDANRADZi-Himpunan-Karya/207067529355008

USIA KITA

Sudirman meninggal dunia ketika usia 37 tahun
P Ramlee meninggal dunia di usia 44 tahun
Nordin Ahmad meninggal dunia ketika 39 tahun

Begitu cepat Seniman ini pergi meninggalkan hasil seni yang amat sukar kita tandingi. Bila kita telah pun masuk ke usia separuh abad ini tak perlulah bermimpi akan sampai ke 100 tahun (seabad) usia kita. Kalau pun mahu cecah ke angka itu pastikah kita tidak nyanyuk?. Hidup dalam keadaan nyanyuk pun tidak bererti.

Hatta raikanlah rakan kita yang telah menjadi Warga Emas, hadiah menjadi Warga Emas rasanya takkan sampai 50% antara kita memilikinya. Langkah kerajaan telah melanjutkan usia ke 60 tahun berkerja rasanya adalah langkah yang amat TIDAK bijak jika kita turuti; kecuali ketika usia awal 50an kita tak diserang sebarang sakit kronik. Jika seawal 50an telah ada sakit kronik ini eloklah berehat. Kasi peluanglah anak CUCU ambil alih kerja kita.

Jangan mimpi nak rasa LAMA elaun bersara jika memilih bersara umur 60 tahun. Paling hebat pun kemungkinan sekitar 10 tahun (umur 70an) pasti/mungkin akan terpaksa kita meninggalkan kemewahan dunia ini.

Cumanya semua kita berkeyakinan akan hidup 1000 tahun lagi; macam P Ramlee cakap dia nak hidup 1000 tahun lagi.

“Aku nak hidup sampai 1000 tahun lagi “. Itulah kata-kata keramat Allahyarham P. Ramlee kepada rakan-rakannya.

Ajal maut di tangan Tuhan. Berdoalah agar kita panjang umur!.

Nautilus antara species yg tertua di dunia. Kalangan Nautilus telah ujud 500 juta tahun lalu.