iDAN

26 Ogos 2009

PR di Malaysia tahun 2007 (Ceritera)

(Extracted from hansard dated 18-04-2007)

10.05 am

Tuan Loh Seng Kok [Kelana Jaya]: Minta Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri menyatakan tatacara dan bilangan terkini pemberian taraf penduduk tetap kepada warga asing mengikut agama dan negara. Bagaimana siasatan latar belakang terhadap pemohon dibuat dan keperluan mengemukakan pengesahan setaraf dengan Sijil Kelakuan Baik daripada negara asal pemohon.

Timbalan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri [Datuk Tan Chai Ho]: Tuan Yang di- Pertua, tatacara yang diguna pakai bagi pemberian taraf pemastautin tetap kepada orang asing yang mempunyai permit masuk yang sah yang dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen dan memiliki pasport antarabangsa negara asal.

Taraf ini juga diberikan kepada mereka yang lahir di Malaysia sebelum merdeka yang mana kedua-dua ibu bapanya bukan warganegara dan menetap di Malaysia. Mereka yang menggunakan sijil anak angkat di mana maklumat mengenai taraf ibu bapa kandung disahkan tidak diperoleh juga boleh diberikan taraf pemastautin tetap.

Sungguhpun begitu, taraf pemastautin tetap bukan hak kepada individu tetapi satu anugerah oleh Kerajaan Malaysia kepada orang asing. Kerajaan mempunyai garis panduan mengenai golongan yang biasanya dipertimbangkan taraf tersebut adalah seperti berikut:

(i) seseorang yang mempunyai kelulusan profesional atau kepakaran yang membolehkannya memberikan perkhidmatan profesional dan kepakarannya kepada negara ini tanpa menjejaskan kepentingan warganegara negara yang sedia ada;

(ii) seseorang yang kemasukannya memberi faedah ekonomi kepada negara ini;

(iii) isteri atau suami yang sah kepada warganegara yang telah tinggal bersama pasangannya di negara ini secara berterusan selama lima tahun atau lebih;

(iv) anak-anak kepada warganegara Malaysia berumur di bawah enam tahun; dan

(v) seseorang yang dibenarkan oleh Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri masuk ke Malaysia atas dasar belas kasihan.

Sehingga kini seramai 377,842 orang asing telah diberikan taraf pemastautin tetap. Mereka terdiri daripada pelbagai negara seperti Indonesia, China, India, British, Thailand, Filipina, Singapura, Jepun dan lain-lain. Proses permohonan bagi mendapatkan taraf pemastautin tetap mengambil masa kerana setiap permohonan perlu diteliti, dikaji dan diperhalusi supaya setiap permohonan diproses secara adil dan saksama.

Pemohon akan ditemu duga oleh pegawai imigresen bagi mendapatkan maklumat dan menyoal siasat. Selain daripada itu tapisan keselamatan daripada pihak polis juga merupakan salah satu prosedur yang perlu diikuti oleh pemohon. Ia akan dijadikan asas dan alasan dalam pemberian taraf tersebut. Sekian, terima kasih.

Tuan Loh Seng Kok [Kelana Jaya]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Soalan saya berkenaan dengan pemberian taraf penduduk tetap dan juga Sijil Kelakuan Baik. Semenjak tahun 1992, jumlah pendatang asing tanpa izin yang terlibat dalam kegiatan jenayah telah meningkat hampir tiga kali ganda dari 1,313 kes dalam tahun 1992 kepada 3,500 kes pada tahun 2004.

Dari tahun 2003 hingga 2005, lebih daripada 62% pendatang asing tanpa izin yang terlibat dalam kes jenayah adalah pendatang asing tanpa izin Indonesia. Sehingga Mac 2006, seramai 149,269 warga asing dari 10 buah negara iaitu Indonesia, Kemboja, India, Singapura, Filipina, China, Thailand, Brunei, Taiwan dan Britain telah diberi taraf sebagai penduduk tetap. Dalam angka itu, lebih kurang 95% warga asing dari 10 negara itu yang menjadi penduduk tetap adalah warga Indonesia.

Soalan saya ialah selain berdasarkan kepada latar belakang profesionnya, kelulusan akademik, pelaburannya, kepakarannya, banyak negara juga menerima seseorang itu menjadi warga penduduk tetap berdasarkan kepada pengesahan kelakuan baik daripada negara asalnya. Mengapakah ini tidak dilakukan di dalam negara kita? Berapa ramaikah penduduk tetap yang didapati bersalah di sisi undang-undang telah dilucutkan taraf penduduk tetap dan apakah mekanisme yang boleh digunakan oleh pihak kementerian untuk merujuk kepada institusi kehakiman ataupun agensi-agensi kerajaan yang lain tentang penduduk-penduduk tetap yang bersalah supaya tarafnya dilucutkan dan dirujuk kepada pihak imigresen untuk tindakan selanjutnya. Minta penjelasan.

Datuk Tan Chai Ho: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Sebelum warga asing diberikan taraf pemastautin sebagai penduduk tetap, latar belakang warga asing disiasat oleh pihak polis. Apabila kita dapat green light dengan izin iaitu di mana warga asing yang tidak terlibat dalam jenayah. Jadi kementerian ini barulah boleh timbangkan sama ada memberikan taraf pemastautin tetap kepada warga asing itu. Jadi, jika pihak polis tidak ada memberitahu kementerian ini yang katakan warga asing itu tidak mempunyai apa-apa rekod jenayah. Jadi kita baru boleh setuju supaya PR boleh dibagi kepada warga asing itu. Jadi selepas itu, kalau warga asing yang mempunyai PR dan melakukan jenayah, jadi ini akan disiasat oleh pihak polis dan mereka akan menghadapi tindakan perundangan oleh pihak polis dan Menteri kementerian ini ada kuasa untuk menarik balik taraf PR itu. Setakat ini yang saya dapat tahu sudah 17 orang warga asing yang mempunyai taraf PR yang telah ditarik balik oleh kementerian ini.

situs

http://www.kelanajaya.com.my

Isu ini berbangkit Lantaran aku terbaca artikel di Blog Sdr Mazidul tentang kemasukan pendatang tanpa izin PATI yang begitu mudah ke negara kita. Ini kisah pendatang dari negara jiran kita Indonesia, bagaimana pula pendatang yang datang secara sah & Pemastautin Tetap (PR). Aku ada memberi respon tentang isu ini mungkin anda dapat lihat respon aku di situs Sdr Mazidul.

Jika mahu tahu betapa kerajaan kita memudahkan bukan PR di negara kita melabur di sini sila klik ke situs ini, ianya memerlukan ada punya Adobe Acrobat Reader sebab datanya di dalam PDF. Rasanya kita rakyat marhaen yang memang tak berwang & takut menyambut cabaran ekonomi negara akan terus terpinggir pun tercicir. Golongan PATI & PR ini akan terusan mengatasi ekonomi kita satu ketika nanti.

Itu yang berlaku kepada tanah pusakaku di Perak. Hingga kini masih tidak selesai, ianya jatuh ke tangan PR orang Indonesia, Hamidah namanya & suaminya orang cina (Apek) di sekitar Lawan Kuda Gopeng. Apek ini semasa aku mahu melihat tanah tersebut membela anjing & memakai seluar pendek.

Aku masih merisik adakah lantaran kerja Pejabat Tanah Kampar, atau pun ada warisku yang senyap-senyap mencuri geran kami yang hilang; menjualnya kepada si Hamidah ini. Isunya adalah ianya tanah pusaka Rizab Melayu yang dimiliki sejak tahun 1920an. Kenapa aku antara pewaris terdekat tidak tahu kedudukan sebenar tanah ini. Lima ekar lebih luasnya, masih banyak lagi geran tanah milik Arwah apak yang lesap masih dalam pencarianku. Seyogia ianya angkara pencerobohan Peti Besi Gajah rona hijau ketika dalam jagaan Arwah Opah Bi. Pun musibah adik beradik tak pernah mahu ambil tahu; keluarga tiri memang tak boleh diharapkan sangat dalam menjaga harta pusaka.

Kardio (Singgahsana)

"Tinggi glukos ni..." Dr Firdaus bersungut.

"Bagaimana sakit saya yang lain, apa keputusan ujian darah yang di ambil bulan sudah" Dr Firdaus mengklik komputernya, " Yang lain saya rasa okey!, kolestrol, darah baik, darah jahat... emmm! seimbang , glukos dalam tempoh tiga bulan 7.8 mmol/l agak tinggi kalau sudah 8.0 mmol/l itu sudah bahaya.."

Huh! memang susah untuk mengawal pengambilan gula. Dua minggu lalu bacaan glukos@gula cuma 5.4 mmol/l tadi naik ke 7.2 mmol/l. Padanlah sepanjang hari badan ini gatal semacam. Memang Dr Firdaus mengakuinya jika gula tinggi di badan mudah di serang sakit gatal-gatal.

Sebenarnya aku ketemu Dr Firdaus sebab dia adalah pakar jantung di Klinik Kardio Hospital Serdang. Dia memang mengajar di UPM, aku sendiri tak ingat nama anak Kak Senah yang telah pun bertugas di Hospital Ipoh. Pasti dia yang mengajar anak buahku ini. Dengan Kak Senah aku memang rapat dengan anaknya memang tak kenal sangat. Lima tahun dia di UPM aku sendiri tak pernah ketemu dia di UPM. Dia sendiri tak cari aku, aku lagilah segan nak cari dia sebab dia anak dara, pangkat anak saudara pun jumpanya pun sesekali sahaja.

Masih tak buat Ujian Stres jadi masalah jantung aku masih tak selesai. Bulan Disember nanti akan ada lagi temu janji. Aku pun tak tahu yang nak buat Ujian Stres itu kena pakai pakaian sukan, kena pakai kasut sukan. baru tadi aku perasan tertulis merah di kad perubatanku, nanti jika datang kena pakai pakaian sukan. Tak dapat aku bayangkan bagaimana seseorang itu menjalani Ujian Stres. Maknanya enam temujanji barulah dapat kata putus. Buat masa ini aku masih tertanya-tanya.

"Bukankah salah satu tanda sakit jantung, sesak nafas bila berada dalam gelap?... tak boleh rasa stres jika dalam keadaan gelap?.."

"Tak, itu mungkin perasaan sahaja.."

Doktor pasti arif dari ujian darah pasti dia tahu keadaan fizikal pesakitnya. Aku memang pernah sakit dada terlalu kuat, sampai berpeluh payah bernafas, nak tarik pun payah nak lepas pun payah, sakit amat. Kemudian dada sebelah kiri terasa bengkak. Aku baca risalah yang diedarkan memang itu petanda ada masalah jantung.

"Kadang-kadang kesan ubat yang kita makan pun jadi masalah begitu!" Kata Dr Firdaus.

Kata-katanya mengingatkan aku akan Dr Husni. Seorang Dr Muda di Klinik Husni Seri Serdang. Bila dia baca data di ujian darahku memang kesan ubat tertera di sana. Bila ada kesan sampingan ubat yang kita makan selalunya hati akan menjadi mangsa utamanya.

Memang payah mentafsir organ di dalam badan. Lalu aku terpaksa bertawakal & berdoa. Buat kata-kata Pak Cik dari Kuala Pilah berumur 65 tahun tadi.

"Mati... ajak maut itu kerja Tuhan, kita jangan putus asa, banyakkan berdoa & rajin-rajin solat berjemaah..."

Dia staf kerajaan & baru sahaja kena santau, itu yang katanya paru-parunya bermasalah. Dia tak ada masalah diabetes, darah tinggi pun terkawal. Doktor suruh dia datang ke pakar jantung sebab faktor umur, lagi pun baru-baru ini dia masuk wad sebab kena santau itu.

Hampir jam 1:00 tengah hari barulah aku pulang dari Klinik Kardio Hospital Serdang. Macam biasa sendirian ke sana sejak awal pagi lagi.