iDAN

19 Februari 2010

Percy Jackson & the Olympians (Hiburan)

Minggu lalu aku & anak-anak menonton filem Percy Jackson & the Olympians. Filem fantasi yang agak menarik bagi awal tahun ini. Paling aku suka adengan naik perahu di neraka. Dibayangkan bagaimana neraka itu bertingkat-tingkat. Banyak adengan yang jarang kita dapat lihat di filem biasa, kecuali mereka yang mengikuti perkembangan filem Harry Potter, Narnia, The Lord of the Rings atau filem fantasi Hollywood yang lain.
Menarik filem ini jika mahu ditonton bersama keluarga.


Judul Film : "PERCY JACKSON AND THE OLYMPIANS: THE LIGHTNING THIEF"
Jenis Film: - Fantasy
Pemain:

- Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Sean Bean, Pierce Brosnan,Steve Coogan, Rosario Dawson, Uma Thurman

Sutradara:

- Chris Columbus

Penulis:

- Craig Titley

Produser:

- Mark redcliffe

Produksi:

- 20th Century Fox

http://www.foxinternational.com/percyjackson/

Sinopsis:

Film "PERCY JACKSON AND THE OLYMPIANS" ini menceritakan sebuah petualangan seorang anak remaja titisan dewa yang bernama Percy Jakson. berawal dari hilangnya pedang petir milik dewa Zeus yang dicuri oleh salah satu keturunan dewa, Percy dituduh sebagai pencuri pedang tersebut dan menjadi buruan para dewa jahat yang hendak memiliki pedang dengan kekuatan luar biasa tersebut.

Saat mengetahui bahwa dirinya memiliki jiwa setengah dewa, percy terperangkap dalam pertempuran antara titan Olympus. Demi memperjuangkan bahwa dirinya bukanlah pencuri pedang Zeus Percy harus membayar mahal dengan disandra Ibu kesayangannya oleh dewa api yang tidak lain adalah Pakciknya sendiri.

Dalam misi untuk membuka tabir siapa sebenarnya pencuri pedang tersebut Percy bersama salah satu pengawal setia dan seorang wanita cantik mengalami petualangan yang mendebarkan.

Dengan kekuatan yang dititiskan ayahnya yang juga seorang dewa, Percy selalu mendapat bisikan alusinasi yang membimbingnya dalam memecahkan misi rumit tersebut. Sebagai titisan Dewa laut yang memiliki kekuatan mengendalikan air, Percy pun selalu tertolong oleh kekuatan air.

Ulasan :

Film "PERCY JACKSON AND THE OLYMPIANS" merupakan film bergenre fantasi/ fiksyen, berdurasi 120 minit filem ini mengajak penonton menyaksikan sebuah tontonan yang memiliki kualiti terbaik. Dengan audio effek serta visualisasi yang menakjubkan dan nyaris sempurna. filem arahan sutradara Chris Columbus ini layak dinobatkan menarik & sempurna.

Dengan skrip alur cerita yang menggabungkan zaman moden dan zaman kuno serta efek gambar yang sangat baik filem ini dapat dinilai sangat baik. Jalan cerita yang berkesinambungan dan memiliki adegan-adegan mencemaskan serta audio effek yang mendukung setiap adegan action memberi kesan filem ini sangat hidup.

Memadukan sajian aksi-aksi yang tak pernah terbayangkan oleh kita serta penggambaran tokoh-tokoh yang menyeramkan memberi kesan filem ini sangat mendebarkan hati penonton.

Memanfaatkan teknologi dan olahan gambar yang menakjubkan, filem ini memberikan gambaran jelas mengenai apa yang dibayangkan manusia akan sosok dewa serta kekuatan yang mereka miliki. Dengan menggabungkan perbedaan kedua zaman dan menvisualisasikan dalam satu filem cukup efektif memberikan kesan bahawa filem ini sangat layak untuk disaksikan oleh semua golongan.

Kabhi Kabhie 1976 (Hiburan)


20.2.10: Langkah TV2 menyediakan sarikata ketika lagu di Filem Kabhi Kabhie adalah amat dialu-alukan. Filem hindustan sering bergantung dengan lagunya. Dalam lagu sebenarnya ada ceriteranya. Bila lagu hindustan yang rata-rata diputarkan selama 5 minit lebih tidak disediakan sarikata maka akan terputuslah jalan ceriteranya.

Agar ZEE menyontohi TV2 lantaran dalam gemersik lagu hindustan tersimpan 1001 satu keindahan senikatanya. Sayang ini tidak apat dinikmati olah penontonnya.

Ada ketika penghujung filem dimuatkan lagu yang memutuskan jalan cerita, peminat filem hindustan sering terpinga-pinga tak tahu cerita sebenar lantaran kemalasan ZEE, TV3 atau saluran TV lain yang tidak menyediakan sarikata lagu. Malahan dengan mengamati keindahan lagu filem hindustan di samping falsafah cinta dalam lagunya pasti akan lebih dapat meruntun hati.

Tahniah TV2 agar menjadi contoh kepada saluran TV lain.