iDAN

21 Jun 2009

Terus doakan kami (Ceritera)

Oleh ASMIZAN MOHD SAMIRAN
mizan@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: ‘Tolong ambil perhatian duka kami dan terus doakan kami supaya dapat membesarkan anak serta meneruskan hidup’. Demikian antara luahan balu penduduk Kampung Air Tempayan, Narathiwat, Selatan Thailand yang terbunuh dalam tragedi serangan kejam menggunakan senjata api ketika solat Isyak di Masjid Al-Furqan, 8 Jun lalu.

Luahan itu diceritakan Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras), Mohd Azmi Abdul Hamid yang berkunjung ke kampung berkenaan bersama 15 wakil daripada 11 badan bukan kerajaan (NGO) negara ini, 14 Jun lalu.

Misi kemanusiaan itu mendapat sokongan kerajaan Thailand dan sepanjang kunjungan berkenaan mereka diberi kawalan keselamatan oleh tentera.

Mohd Azmi berkata, selepas seminggu berdepan tragedi berdarah itu yang menyebabkan 12 orang terbunuh dan 11 cedera, keluarga mangsa tetap tabah tetapi bagi balu yang kehilangan suami, ia satu trauma yang tidak akan hilang daripada ingatan.

“Mereka masih lagi nampak kuat, tetapi mengaku terpaksa memikirkan bagaimana untuk membesarkan anak.

“Berdasarkan tinjauan kami, ada 22 anak yatim yang bapa mereka terbunuh dalam tragedi itu,” katanya pada sidang media di Seminar Umat Islam Selatan Thailand, di sini, semalam.

Seminar anjuran Persatuan Ulama Malaysia (PUM) dan Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura) itu menampilkan Timbalan Yang Dipertua PUM, Datuk Md Saleh Ahmad, Penganalisis Selatan Thailand yang juga Pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Farid Mat Zin, Presiden Shura, Abdul Ghani Shamsudin dan Mohd Azmi sebagai pembentang kertas kerja.

Menurut Mohd Azmi, sebanyak RM30,000 disumbangkan kepada balu dan mangsa yang cedera. Wang itu turut disumbangkan untuk kerja-kerja pembaikan Masjid Al-Furqan.

“Wang itu adalah hasil sumbangan penduduk negara ini. Kita juga berusaha memberi penerangan mengenai Selatan Thailand sambil memohon sumbangan di 8,600 masjid di seluruh negara.

“Mengikut perancangan, kita akan ke Kampung Air Tempayan semula untuk misi kemanusiaan kedua pada 26 Jun ini. Kita akan membawa golongan wanita untuk mendekati balu berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Mohd Azmi yang juga Setiausaha Kehormat Shura berkata, satu surat kepada Perdana Menteri Thailand, Abhisit Vejjajiva berserta sokongan 1,000 tandatangan NGO akan dihantar ke kedutaan Thailand dalam tempoh seminggu.

Antara kandungan surat itu ialah mengutuk sekeras-kerasnya tragedi berdarah di Masjid Al-Furqan, mempersoalkan mengapa tiada tangkapan dibuat selepas seminggu kejadian berlaku dan menyatakan perasaan kesal apabila jurucakap tentera menuduh umat Islam sendiri melakukan serangan kejam itu.

Harian Metro

Johor catat kes pertama (Ceritera)

Oleh Saipul Adli Mohamad dan Mary Victoria Dass
am@hmetro.com.my

NUSAJAYA: Seorang pelajar perempuan berusia 19 tahun yang baru pulang dari Melbourne, Australia melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura, Sabtu lalu, disahkan mangsa pertama menghidap Influenza A (H1N1) di negeri ini.

Remaja itu yang menaiki penerbangan SQ0238 dimasukkan ke Hospital Sultanah Aminah (HSA), kira-kira jam 10 malam Isnin lalu, selepas mengadu selesema, demam dan batuk sebelum disahkan menghidap penyakit berkenaan, kelmarin.

Berikutan itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga, Masyarakat dan Kesihatan negeri, Dr Robia Kosai, berkata empat ahli keluarga mangsa termasuk dua adik pelajar itu berusia 16 dan 17 tahun kini menjalani kuarantin di rumah.

Beliau berkata, pada masa sama, Jabatan Kesihatan negeri turut mengadakan pemantauan dan pemeriksaan di dua sekolah iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Datuk Jaafar serta SMK Infant Jesus Convent selepas kedua-dua adik mangsa pergi ke sekolah, Isnin lalu dan kelmarin.

“Selain itu, kami turut melaksanakan kuarantin terhadap keluarga pemandu teksi berusia 36 tahun yang membawa mangsa pulang dari lapangan terbang itu ke rumahnya dan semua mereka termasuk keluarga pelajar itu dikuarantin seminggu.

“Setakat ini, mereka yang dikuarantin berada dalam keadaan sihat dan memberikan kerjasama untuk menjalani kuarantin di rumah,” katanya pada sidang media selepas Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, semalam.

Sementara itu, beliau berkata, keluarga pelajar itu akan dibenarkan menghadiri majlis pengebumian neneknya yang meninggal dunia pagi semalam dengan pengawasan Jabatan Kesihatan bagi mengelak mereka terdedah kepada orang lain.

“Saya ingin tegaskan nenek mangsa meninggal dunia akibat sakit tua dan tiada kena mengena dengan Influeza A disebabkan mangsa langsung tidak mempunyai hubungan dengan neneknya itu sebaik pulang Sabtu lalu.

“Bagaimanapun, pelajar itu tidak akan dibenarkan menghadiri majlis pengebumian neneknya kerana perlu menjalani pengasingan di HSA,” katanya.

Mengenai keadaan di dua sekolah berkenaan, Dr Robia berkata, pihaknya akan meneliti semua pelajar yang mempunyai hubungan dengan dua adik mangsa sama ada mempunyai simptom demam H1N1 sebelum mengambil sebarang tindakan.

“Jika keadaan membimbangkan termasuk ada pelajar disahkan menghidap simptom penyakit itu, kami tidak menolak kemungkinan akan menutup sekolah berkenaan seperti digariskan Pelan Bertindak Menangani Influenza A,” katanya.

Harian Metro

Mesin pengimbas suhu ditambah

PUTRAJAYA: Satu lagi mesin pengimbas suhu akan diletakkan di semua petak dikhaskan untuk menerima pesawat dari Australia, Amerika Syarikat (AS) dan Manila, Filipina sebagai langkah menangani penularan wabak Influenza A (H1N1) ke negara ini.

Ia berikutan ketiga-tiga negara berkenaan dikenal pasti penyumbang terbesar peningkatan kes H1N1 di negara ini sama ada import atau tempatan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, berkata pemasangan alat itu membolehkan penumpang dari negara itu diimbas dua kali berbanding sekali bagi penumpang dari negara lain, sebelum dibenarkan berurusan dengan Jabatan Imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

“Sebelum ini, kita bercadang memeriksa semua penumpang dari tiga negara itu dalam pesawat, tetapi selepas diteliti langkah itu akan melambatkan pergerakan, sekali gus menimbulkan masalah terutama kepada penumpang transit kita bersetuju memasang mesin pengimbas suhu di petak khas.

“Jadi penumpang dari negara ini akan diimbas sebanyak dua kali iaitu pertama ketika keluar dari pesawat dan diimbas sekali lagi ketika menuju kaunter Jabatan Imigresen,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Kejadian Wabak H1N1 Bil 6/2009, di sini, semalam.

Dr Mohd Ismail berkata, pasukan perubatan juga akan memantau dan meneliti setiap penumpang melalui kawasan berkenaan bagi memastikan mereka yang tidak sihat keluar dari kawasan lapangan terbang.

Beliau berkata, kementerian juga turut mengeluarkan arahan mewajibkan semua petugas kesihatan meneliti borang pengisytiharan kesihatan yang diserahkan penumpang untuk memastikan mereka mengisi maklumat dengan tepat dan lengkap.

“Kita beri jaminan setiap borang diserahkan akan diteliti dan penumpang didapati gagal mengisi dengan lengkap akan diarah mengisinya semula sebelum dibenarkan berurusan dengan Jabatan Imigresen,” katanya.

Harian Metro