iDAN

14 November 2014

MATA HATI iv

...kuat serta sabar dengan kesakitan& ujian getir ini.
dari wsapp peribadi sy Desah Sang Pesara (dsp) +6019 464 4343.


15. Azim tak dapat balik kampung sekitar sebulan. Sudah itu arahan Pengetua SMTKL. Awal pagi aku telah bertolak dari Jenaris. bagi seorang ayah bila sudah dua minggu tak jenguk anak memang rasa rindu itu akan meneba. Kecuali sudah sebesar Aziq@Angah di UTM Skudai sana. Itu pun jika tak dapat berbual di wsapp teringat-ringat akan Aziq di sana.

16. Bila sudah berada di SMTKL pastilah aku teringat akan Dzuan yang dah seminggu lebih ditahan di wad. Aku tenguk gambar di wsapp Asrama Putra SMI Ipoh. Luka tangan kanan yang bernanah dah membesar. dari sebesar duit lima duit/sen dah sebesar duit lima kupang. Agar dalam lengannya tak merebak. Mengikut kata Dzuan punca keracunan adalah sebab tiub untuk dialisis bocor. Ketika buat dialisis keberangkalian darah meleleh melalui tiub yang bocor itu.


17. Sempatlah aku & Mila singgah sekejap di HUKM sebelum nak jemput Anif di KMS Banting. Emm buah pinggang kena dialisis. Mata kanan Dzuan masih tak nampak. Kaki kanan Dzuan baru sahaja dipotong. Kini tangan pula luka bernanah. Terpaksa buat dialisis melalui tengkuk yang ditebuk. Bertimpa-timpa.

18. Baru kejap tadi setelah Dzuan dibenarkan pulang dengan luka bernanah di tangan masih tak sembuh; Dzuan telah pun merujuk masalah matanya di Hospital Selayang. Doktor hanya buat rawatan susulan. Menurut kata doktor kena tunggu lagi sebulan baru boleh melihat. Benarkah?. Janjinya dulu dua minggu akan pulih. Kini dah lebih dua minggu dijanjikan pula sebulan lagi. Ish.

Harapanku pun doaku agar mata Dzuan akan pulih semula. Biarpun Dzuan dah macam putus harapan sebab menurut katanya ramai yang masalah macam dia; Mulanya doktor buat rawatan laser, tak berjaya buat pembedahan. Pengakhirnya sampai bila-bila tak nampak.