iDAN

04 Mei 2011

Mior & Aku

Kak Izie semasa remaja.


Mior Hashim Manap
Tahniah menerima cucu yg pertama! Moga dewasanya setajam atuk akan fikirannya!!


Idan Radzi
Mior tengah sarat bercinta dengan Kak Izie; masa tu Abg Hisham rajin berdrama, Sani Sudin Kopratasa masih dengan basikal lumbanya, saya kagum dengan Din Morgan boleh hafal skrip kejap sangat; Abg Sabtu lebih kurang sy asyik lupa skrip...


Idan Radzi
Sesekali Pyan datang.. Pyan Habib tak ubah macam dulu dengan beg galasnya.. sesekali jenguk kita. A Samad Said pun rakan baik Mior... sering datang melihat kita berlatih drama.


Idan Radzi
Arwah Abg Sabtu & Arwah Zain Yahya amat intim... saya hilang dari dunia seni sebab gila nak kahwin; sekadar mengimbau dari jauh perkembangan aktiviti seni Mior juga rakan lain.
SukaTidak suka


Sebenarnya sejak Mior berlakon drama Ke Arah Mana, aku telah begitu meminati artis bernama Mior Hashim Manap ini. Kebetulan Mior juga ada talian darah, jiran sekampung. Kampung Mior di Malim Nawar, sesekali ada Mior datang ke Kampungku di Kota Bharu Perak.

Tak sangka hubungan ini boleh terjalin tatkala aku merantau ke KL. Kami pernah menyambut hari kemerdekaan bersama. Pernah menonton bersama; sayangnya belum sempat aku berlakon teater bawah arahan Mior aku telah menarik diri sebab ketika itu masalah ekonomi meruncing; aku gila nak kahwin dengan Mila.

Aku hanya sempat menjadi Pak Pacak ketika berlakon teater bawah arahan Allahyarham Zain Yahya, drama Tiada Gendang Mengiringi Tari yang dinobatkan Johan bagi Wilayah Persekutuan sekitar awal tahun 80an. Aku sempat berkampungdi UM dalam Pesta Teater peringkat kebangsaan selama dua minggu di sana.

Cuma itu kenangan manis aku dalam perlibatan di pentas teater.
Kerja seni Mior terus berkembang, dari pelakon jadi pengarah. Begitu juga rakan lain, ramai telah melupai aku tetapi aku masih ingatkan mereka.

Taman Budaya Kuala Lumpur antara tempat kami selalu bersama.

Pelawak masih diperlukan.

Kumpulan Senario ujud dari rancangan Sinaran Pasport Kegemilangan (SPK) pada tahun 1995 melalui TV3. Shamsul Ghau-Ghau menjadi juara dan Mazlan Pet-Pet menjadi naib juara pada ketika itu.

Telah 16 tahun berlalu; Kumpulan Senario masih punyai peminatnya. Selain TV3 pastinya RTM pun ketandusan pelawak bagi menjayakan rancangan berbentuk komedi. Pertandingan sehebat SPK seharusnya di ujudkan bagi siaran TV tempatan. Paling tidak ianya dapat mencungkil bakat artis tanah air selain bergantung dengan Raja Lawak di Astro.

Kita tidak perlu TV Berbayar jika ada penaja yang mampu berkongsi keuntungan dengan TV tempatan. Selain menambah rezeki Pelawak tempatan jika juga dapat mengembangkan bakat seni lakon komedi bagi artis tanah air. Penyanyi yang lahir rasanya telah terlalu ramai berbanding Pelawak. Jadikan contoh Astro yang tak jemu menerbitkan rancangan lawak jenaka ini sebagai pemangkin artis kelakar kita mencari rezeki.

Bakat TV 2011 bila agaknya akan disiarkan. Agar rancangan ini akan mencungkil bakat pelawak selain bakat artis di bidang lain.

Pencarian Bakat TV 2011 Bermula Di Seremban 13 Feb

SEREMBAN, 4 Feb– Generasi muda yang berbakat dalam bidang tarian, nyanyian berkumpulan, bermain alat muzik, lawak jenaka, silap mata dan ventriloquism dijemput menyertai Pencarian Bakat TV 2011 yang akan memulakan sesi uji bakat di Ruang Legar Terminal 1, Seremban pada 13 Feb.

Pengarah Penyiaran Negeri Sembilan Norbaiyah Datuk Baharudin berkata uji bakat anjuran NEGERIfm itu akan diadakan dari 10 pagi hingga 6 petang.

“Pencarian dalam bakat seni tarian dan alatan muzik terbuka secara solo atau berkumpulan, bagi kategori nyanyian hanya berkumpulan, kategori komedi secara solo manakala silap mata secara solo atau duo,” katanya di sini Jumaat.

Beliau mengingatkan peserta yang datang supaya membawa peralatan persembahan dan CD lagu sendiri atau alat muzik ‘hand instrument’ moden atau tradisional bagi uji bakat kategori alatan muzik.

Katanya pencarian di Seremban diharap dapat menarik ramai bakat baru di seluruh negeri sebelum pemilihan ke peringkat seterusnya dijalankan oleh Unit Hiburan TV, RTM.

Episod pertama Pencarian Bakat TV 2011 akan bermula pada bulan Mei.

Norbaiyah berharap mereka yang berminat akan membuat persediaan awal dan mendapatkan borang penyertaan menerusi laman web facebook radiomalaysianegerifm atau www.negeri.fm.

Untuk keterangan lanjut, hubungi talian 06-6753066 pada waktu pejabat.

– BERNAMA