iDAN

17 Mei 2009

Combo Streamyx (Delima Merkah)

http://www.telekom2u.com/

Jika mahu menggunakan internet tanpa limit, buat masa ini Combo antara termurah sebabnya anda tidak payah bayar sewa talian RM25 bagai dulu. Cuma RM60. Seperkara lagi tambah RM10 kita boleh berbual tanpa henti dengan saudara mara yang punyai talian tetap TM di rumah.

Apakah Pakej RM10?
Pakej RM10 adalah pelan kadar paling rendah daripada TM eksklusif untuk Pelanggan Kediaman Streamyx.

Apakah tawaran Pakej RM10?

Panggilan Tempatan : PERCUMA TANPA HAD

Panggilan Nasional : PERCUMA TANPA HAD

(Panggilan ke Talian Tetap TM): PERCUMA TANPA HAD

Panggilan ke Mobile & Talian tetap Lain : Kadar rata 30 sen/min

Telefon DECT : PERCUMA!


Siapakah yang layak untuk melanggan Pakej RM10?

Semua Pelanggan Kediaman Streamyx yang baru dan sedia ada layak melanggan Pakej RM10.

Bagaimanakah cara mendaftar Pakej RM10?

Anda hanya perlu ke outlet TMpoint berhampiran atau dail ‘100’ bagi mendapatkan maklumat lanjut.

Adakah bil telefon saya akan berkurang apabila saya melanggan Pakej RM10?
Ia bergantung kepada penggunaan telefon anda. Sekiranya majoriti panggilan adalah ke talian tetap TM, anda tentunya akan dapat melihat pengurangan bil telefon yang ketara kerana panggilan tersebut adalah PERCUMA. Anda tidak akan melihat sebarang butiran tentang panggilan ke talian tetap TM pada bil telefon anda kerana panggilan ini tidak dikenakan caj.

Adakah saya mendapat diskaun untuk kadar IDD apabila saya mendaftar dengan Pakej RM10?

Anda tidak akan menikmati diskaun kadar IDD kerana Pakej RM10 tidak menawarkan kadar istimewa untuk panggilan IDD untuk masa kini. Walau bagaimanapun, sebagai pengguna talian tetap TM, anda masih boleh menikmati promosi diskaun kadar IDD yang ditawarkan oleh TM dari masa ke semasa.

Bolehkah saya menukar ke Pakej RM10 jika sekarang saya masih melanggan dengan pelan panggilan TM yang lain?

Ya, anda masih boleh melanggan. Kriteria melanggan Pakej RM10 adalah seperti berikut:

1) Anda seorang pelanggan Streamyx. Jika anda tidak mempunyai Streamyx, kami menggalakkan anda untuk mengambil peluang ini untuk melanggan dengan mana-mana tawaran broadband kami.

2) Anda perlu menamatkan pelan panggilan TM anda yang sedia ada sebelum mendaftar untuk Pakej RM10. Semua pelan panggilan TM yang lain tidak sesuai digunakan bersama melainkan Pakej IDD Destina, Pakej Penyayang dan Pakej Kombo Streamyx (tanpa suara).

3) Pelanggan Voice 28 perlu menamatkan Voice 28 terlebih dahulu sebelum melanggan Pakej RM10.

Bagaimanakah caranya untuk mendapatkan telefon DECT PERCUMA yang diberikan bersama Pakej RM10?

Setelah anda berjaya mendaftar dengan Pakej RM10, anda boleh mendapatkan telefon DECT di mana-mana outlet TMpoint yang berhampiran dalam tempoh enam (6) bulan selepas pendaftaran.

Bilakah saya dapat menikmati tawaran Pakej RM10?

Pengaktifan Pakej RM10 adalah bergantung pada tarikh bil anda. Anda boleh merujuk kepada Bil TM untuk mengetahui tarikh bil atau hubungi “100” untuk bantuan.

Jika saya tidak berpuas hati dengan Pakej RM10, bagaimana untuk menamatkan Pakej RM10?

Anda boleh menamatkan Pakej RM10 pada bila-bila masa sekiranya anda mendapati ia tidak sesuai. Untuk penamatan, anda boleh hubungi “100” atau kunjungi TMpoint yang berdekatan.

Adakah saya akan dikenakan sebarang bayaran jika menamatkan Pakej RM10?

Jika anda menamatkan Pakej RM10 dalam tempoh enam (6) bulan dari tarikh pengaktifan, anda akan dikenakan caj pentadbiran RM50.

Kenapa tidak ambil pakej ini yang ditawarkan terhad. RM60 untuk Streamyx & RM10 untuk anda berbual panjang dengan saudara mara yang ada talian tetap di rumah, ofis seluruh negara. RM70 sebulan.

Tawaran ini terhad; Aku telah pun mendapat telefon tanpa talian. Aduhai teman; Jika ada telefon rumah atau ofis kenapa tidak kasi kepadaku; untuk kita berbual panjang.

Lambaian Kampung Durian Guling... Candat Sotong 4 (Singgahsana)Durian Guling 3

"Ish! ini bukan rumah pusaka ni! Syukria.., ini banglow pusaka..!"

"Rumah kampung abg iDAN... tak ada siapa pun nak duduk.." Masih merendah diri, Syukria hanya tinggal emaknya sendirian, arwah ayahnya telah lama tiada; selalunya emak Syukria tidur di Marang sesekali tidur di banglow pusaka ini.

"Besar rumah ini Syukria, aku rasa kau pernah tunjukkan gambar rumah ini kan..?"Aku perasan semasa belum pencen aku pernah lepak di bilik Syukria, dia ada tunjuk akan gambar rumah ini.

"Saya yang lukis rekabentuknya abg iDAN" Nampak lapang, ruang tamu yang luas, dapur yang mewah berkongsep cermin & terbuka, dua bilik yang memang selesa. Jika di Kajang rumah begini pasti berharga sekitar tiga ratus ribu ke setengah juta RM. Syukria membinanya tak sampai seratus ribu RM. Itu kelebihan di kampung. Belakang rumah masih ada tanah kosong jika mahu menambah bilangan bilik. Tak hairanlah Syukria punyai sembilan adik beradik, jika musim perayaan pasti rumah ini akan penuh penghuninya.

Aku lihat Pak Ya masih celik matanya, bermalas di bantal empok di ruang tamu. "Kenapa tadi agak lewat, bila pula aku boleh potong kau.."

"Dua kali saya tertidur abg iDAN, tak tahan sangat mata ini... mengantuk!" Isteri Pakya telah lena di sebelahnya; di ruang anjung, anaknya yang seorang masih cergas, berguling-guling malas di celahan Pak Ya & isterinya.

Azan subuh telah lama berhenti, aku mula terasa penat; tetapi tidak pula mengantuk. Syukria menjerang air di dapur. Dia buat satu jug tea O, Keempat-empat anak aku tidur di kamar tetamu. Penat sangat nampaknya mereka.

"Pagi ini ada pasar lambak di Jeti Marang... nak pergi jom abg iDAN"

"Boleh jugak nanti aku kejutkan orang rumah sembahyang subuh, cerah hari sahaja kita pergi, boeh aku carikan sarapan untuk kami..!" Aku pelawa Pak Ya pergi tapi dia menolak, katanya penat amat nak sambung tidur.

Aku berpesan agar mencari petrol pam, sebab memang minyak Avanza Mila telah kering. Di Terengganu masih pakai cara lama, pengguna kenderaan macam bos besar tak keluar kereta; kasihan tenguk pangkat Pakcik mengisikan minyak. Memang jauh perjalanan dari Kampung Durian Guling ke bandar Marang. Sekitar belasan kilometer. Sampai di Jeti Marang, aku lihat telah ramai pelancong berbaris.

"Mereka nak ke mana tu Syukria?.."

"Pulau Kapas..!"

Awal-awal lagi telah nampak ofis Makcik Gemuk Beach Resort.

"Makcik Gemuk tu abg iDAN telah pernah masuk TV..."

"Berapa jauh dari sini ke Pulau Kapas.."

"Sekitar dua puluh minit sahaja.."

"Berapa bayaran tambang botnya.."

"RM20 pergi & balik..."

"Menarik tu, satu hari nanti aku ingat mahu menginap di Pulau Kapas ini..!"Makanan di pasar Marang masih murah, nasi minyak berlauk ayam, nasi kerabu berlauk ikan, nasi dagang berlauk, semuanya RM2. Nasi lemak masih RM1. Piteh. Aku sempat membeli dodol & gula merah untuk buat bubur. Syukria kenal dengan Makcik yang membuatnya. Segendong besar aku membawa makanan untuk dua keluarga. Paling menarik banyak dijual ulam-ulaman dari pucuk tenggek burung hinggalah daun selasih. Ada makanan yang jarang kutemui di pasar lain, jagung yang bergaul dengan kelapa. Nampak sedap & teruja aku mahu merasanya.

"Petang nanti berapa orang yang telah pasti mahu ikut mencandat.."

"Yang pasti kita berempat, abg iDAN, Pak Ya, Nuzul & saya... adik saya tak pasti lagi..!'

"Emmm! berempat, agak parah bajet kita nanti, ahu seorang seratus RM" Aku mengandaikan.

"jam 5:00 petang abg iDAN tunggu di jeti ... Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM)"

Maka itu aku amat kurang yakin dengan keluarga aku di Kejut. Fairus@PengailSejati punya alasan kukuh untuk tidak pergi. Apa jadi yang lain. Nasirnya, Abuya Rusdinya, Erisnya, Tok Peraknya, katanya sampai dua bot nak pergi. Tak sangka Pak Ya yang tak pasti pergi tetiba dapat turut serta. Bagiku jika telah berjanji, pasti aku mahu kotakan. Biarpun jadual keluarga kami amat ketat. Aziq terpaksa buat surat rayuan untuk memohon balik bukan pada harinya bercuti di rumah. Dalam masa yang sama Aziq & Afiz pula terpaksa membuat persediaan peperiksaan mereka. Begitu juga Anif & Azim memang minggu depan akan mula peperiksaan penting mereka. Mila pula terpaksa ambil cuti pada hari Jumaat sebab Fairus menggesa mahu bertolak awal. Aku memang tak yakin boleh bertolak awal. Paling sesuai aku menjangkakan jam 10:00 malam. Sebab faham sahajalah Afiz paling awal tiba sekitar magrib. Habis itu tak kan dia tak berehat kejap makan & nak merentas KL & MMR2 bukan boleh harap sangat.

Apa juga ekspedisi sememangnya perlukan pengorbanan. Andai kata takut berkorban jangan berjanji sedari awal.

"Tak apalah untuk mengurangkan bajet kau, aku rasa aku boleh bawa anakku seorang. Kalau kita ada berlima atau berenam rasanya barulah rendah sikit bajet kita.." Aku bercadang membawa Afiz, dia tak pernah turun ke laut lagi. Mungkin ini pengalaman yang baik buat dia.

http://makcikgemuk.com/about.html

Beautisland Resort Sdn Bhd


- bersambung


Durian Guling 5

13 Tanda Anda Telah Jatuh Cinta (Delima Merkah)

17 May 2009

Jika anda ingin tahu sama ada anda telah jatuh cinta dengan seseorang, anda boleh mengetahui melalui perkara berikut:

1. Anda tidak akan marah terlalu lama dan akan berusaha untuk mengawal kemarahan anda terhadapnya.

2. Anda akan sentiasa merindui dia.

3. Apabila berjalan dengan dia, anda akan berjalan dengan perlahan.

4. Anda akan tersipu-sipu malu apabila bersama dengannya.

5. Apabila anda berfikir tentang dirinya, jantung anda akan berdegup pantas.

6. Hanya dengan mendengar suaranya, anda akan tersenyum tanpa sebab.

7. Apabila anda melihat dia, anda tidak akan peduli orang di sekeliling anda. Anda cuma melihat dia seorang.

8. Anda akan mula mendengar lagu yang berirama balada.

9. Dia sentiasa di fikiran anda.

10. Anda akan sentiasa terhidu baunya.

11. Anda menyedari bahawa anda akan tersenyum apabila memikirkan tentang diri dia.

12. Anda akan lakukan apa sahaja untuk dirinya.

13. Apabila anda membaca ini, pada masa yang sama, ada seseorang di dalam fikiran anda.

Tips Cinta ini telah dikirimkan oleh saudari Eisya Insyirah.