iDAN

19 September 2016

PTPTN


Sy telefon Afiz semalam, setelah kami sarapan sy cadangkan dia telefon PTPTN yang bikin masalah untuk proses memohon pinjaman perumahan tersebut. Bila dia dapat berbual dengan staf PTPTN, laju saja Afiz keluar rumah tak abis kami berbual. Kenapa?.

Sebab sy ganggu dia berbual dengan staf PTPTN yang sedang memberikan pencerahan; andaian sy mesti pihak PTPTN akan kasi surat lampiran perlepasan sebab Afiz & Husna telah pun usaikan bayaran bulanan PTPTN ini. Kenapa masih disinaraihitamkan?.

"Afiz di kaunter KWSP ni..." pastinya dia masih tidak usai untuk memenuhi syarat pinjaman bank. Harap-harap segalanya berjalan lancar.

Mereka yang masih tertunggak bayaran PTPTN boleh mengeluarkan wang KWSP jika sedang dalam urusan pinjaman perumahan ini. Sy dulu pun buat macam itu; sebab Teratak Jenaris ini lebih mahal banding kelayakan pinjaman perumahan yang kerajaan kasi. Terpaksa keluar wang KWSP sy & Mila. Ini yang bagusnya jika beli rumah dengan nama bersama. Boleh manfaatkan duit KWSP yang tersimpan jumud itu. Kalau tak sy hanya layak beli rumah kos rendah ketika itu.

Moralnya jika siapa jua beli rumah pertama jika masing-masing berkerja; elok buat nama bersama suami & isteri; ada banyak faktor kenapa perlu buat begitu. Selain dapat keluar duit KWSP di usia muda; ianya juga sebagai pengikat hubungan kasih antara suami & isteri.