iDAN

27 Mac 2009

Hukuman gantung pembunuh Canny Ong kekal (Ceritera)

PUTRAJAYA 27 Mac — Bekas penyelia pencuci kabin pesawat, Ahmad Najib Aris, 33, yang disabit kesalahan merogol dan membunuh penganalisis teknologi maklumat, Canny Ong Lay Kian enam tahun lepas, gagal dalam rayuan terakhirnya untuk mengetepikan hukuman itu hari ini.

Dalam mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi mendapatinya bersalah dan mengenakan hukuman mati terhadapnya, Mahkamah Persekutuan mendapati bahawa tidak ada orang lain yang bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku kepada Ong pada hari kejadian.

Ahmad Najib, yang kelihatan tenang apabila Hakim Mahakamah Persekutuan Datuk Ahmad Zulkefli Makinuddin membacakan penghakiman, kemudiannya berkata dia redha kerana sudah menjangkakan keputusan itu.

Ahmad Najib memohon mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan yang menolak rayuannya untuk membatalkan pensabitan dan hukuman yang dikenakan terhadapnya oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 23 Feb 2005 yang mendapatinya bersalah membunuh dan merogol Ong, 28, antara 1 pagi dan 5 pagi 14 Jun 2003.

Mayat wanita itu yang rentung ditemui dalam parit di tepi lebuh raya pada 2003.

Rayuannya didengar oleh panel lima hakim terdiri Ketua Hakim Malaya Datuk Arifin Zakaria serta Hakim-hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Nik Hashim Nik Abdul Rahman, Datuk S.Augustine Paul, Datuk Hashim Yusoff dan Zulkefli. - Bernama

Tiada ulasan: