iDAN

14 Julai 2011

Biro Pengaduan Awam JPM Tanah Pusaka Md Sesh Hilang!. Episod 2


Rujukan No. Aduan: A91621
(E-mel@Aduan yang saya hantar buat Biro Pengaduan Awam JPM (BPA)

Bersama-sama ini saya sertakan beberapa e-mel dalam usaha saya mencari hak milik tanah milik arwah ayahda saya Md Sesh. Bayangkan tiga tahun lalu masih banyak dapat dikesan geran yang terdapat di Pej. Daerah dan Tanah Kampar (PDTK). Dari masa ke semasa PDTK sentiasa merubah nombor geran di Mukim Teja. Tanah pusaka kami makin lupus sebab tiada lagi Bil Cukai Tahunan kami terima.

Pernah berlaku pada tahun 2000 di mana saya telah pun membayar denda Cukai Tahunan tetapi tidak menukar alamat (masih alamat di Kampung Changkat Tualang) berharap waris di kampung saya akan menerima bil tersebut. Tetapi ianya tidak dipos oleh PDTK.

Melalui panggilan telefon saya bertanya masalah ini & memberi nombor geran yang terkini; kata tiada dalam data mereka hanya melalui Lot di geran barulah saya dapati NOMBOR GERAN YANG BARU. (Asyik bertukar Nombor Geran).

Tidak munasabah baru setahun saya telah menebus tanah tersebut dengan bayaran ribuan RM boleh dikatakan geran tersebut tak ditemui pemiliknya; dan bertukar pula Nombor Gerannya. Geran yang ini PDTK tak jumpa alamat empunya!... bagaimana pula tahun sebelumnya ianya dapat saya jelaskan. (Pajakan Negeri 330708 Lot 6334)

Tahun ini 2011 saya telah ke DTK & telah tukar ke alamat Jenaris.
E-mel satu

Thu, April 23, 2009 9:15:18 AM
mencari geran arwah apak md sesh
From: ROHANI BT ABAS
To: idanradzi@yahoo.com

Berhubung dengan permohonan tuan tempohari, selepas semakan dibuat pihak kami tidak dapat membuat pengesahan untuk mendapatkan semua tanah-tanah milik arwah bapa tuan tanpa nombor hakmilik atau nombor lotnya. Ini adalah kerana hanya dengan nama pemilik sahaja dan nombor kad pengenalan maklumat-maklumat tidak dapat dikesan . Sila tuan hantarkan no. tel tuan sekiranya boleh kami menghubungi untuk memberi penjelasan mengenai perkara ini. T.Q.

Nota: Saya dapat respon dari Pej. Tanah di Ipoh (bukan Kampar) ; banyak juga nama geran milik Mohd Radzi di Mukim Teja tetapi tanah tersebut tidak kami dapati milik pusaka kami.

From: iDANRADZi
Subject: Re: Mencari Geran Arwah Apak Mat Sesh
To: "ROHANI BT ABAS"
Date: Sunday, April 26, 2009, 4:52 AM

Assalamulaikum warahmatullahi wabarakatuhu..

Tuan/Puan

Sukacita kiranya saya ingin memastikan apakah benar empat geran ini hak milik ayahanda saya (arwah Apak). Sementelah saya semak melalui laman web (situs) akan Bil Cukai Tanahnya semuanya telah pun dijelaskan dalam tempoh terdekat. Nombor geran tersebut adalah seperti dilampirkan ini;

GERAN 3761, GERAN 11193, GERAN 24239 dan GERAN 49322.

2. Apakah ianya hak milik bersama arwah Apak & saudara maranya atau orang lain yang namanya sama. Semua adik beradik arwah Apak telah meninggal dunia. Pewarisnya tak pernah pun berbincang masalah tanah ini dengan keluarga kami. Semasa arwah Apak masih adapun memang dia menguruskan semua harta adik beradiknya.

3. Seperti e-mel terdahulu PN 153139 No Lot 6334 (Kami panggil Tanah Air Hangat). Saya telah pun membuat semakan melalui Bil Cukai Tanah Tahun 1994, di Pejabat Daerah & Tanah Batu Gajah. Hak miliknya telah bertindih dengan nama orang lain, Mengikut semakan terkini di situs tuan/puan lain pula statusnya; sememangnya Lot tanah ini munasabah masih milik arwah Apak lantaran agak banyak jumlah cukai tanahnya.

Misterinya tahun lalu ianya telah pun dibayar oleh orang lain.

4. Untuk pengetahuan tuan/puan, saya memiliki salinan pelan besar keseluruhan tanah, Kg. Changkat Tualang & sekitarnya; tahun 2001 ; tetapi sayangnya ianya cuma tertulis Nombor Lot Tanah tiada Nombor Geran Tanah. Jika ada pelan terbaru yang lengkap dengan kedua-dua nombor tersebut tentunya mudah saya merujuk serta mengesahkan yang semua nombor geran di atas adalah tanah hak milik arwah Apak atau orang lain. Di Pejabat Daerah & Tanah manakah yang dapat menyediakankan pelan tanah terkini bagi Mukim Teja di Daerah Kinta.

Saya mohon maaf sekiranya e-mel ini menganggu tugasan puan/tuan. Dalam masa terdekat saya akan ke pejabat tuan/puan untuk mendapatkan maklumat sebenarnya.

Sekian terima kasih.

Wassalam.

iDAN

nota: Perkara 3 yang menjadi isu besar kami sebab memang sejak tahun 1920an lagi ianya adalah tanah pusaka yang disebut-sebut kehilangannya. Bayangkan jika tahun 1994 setahun sebelum ayahda saya meninggal dunia; bil ini masih tersimpan yang ianya telah dijelaskan. Sekitar 70 tahun kami membangunkan tanah ini & mebayar cukai tahunan takkan ianya boleh lenyap sebab cukai tertunggak tak sampai RM5,000 (Geran ini 5 ekar lebih)

Saya amat berhutang budi kepada Puan ROHANI BT ABAS yang sudi mengambil masa tugasannya & dapat mengesan salah satu geran tanah Pajakan Negeri milih arwah Md Sesh. Ketulusan beliau melayan aduan saya paling tidak menghasilkan juga penerimaan semula Tanah Pajakan pusaka kami ini.

Saya berandaian ada tidak kurang empat lagi geran kami yang diceroboh waris tiri kami yang masih tertunggak di PDTK sana. Saya sanggup bersara awal lantaran diugut mahu dilelong tanah pusaka ini. Orang miskin seperti kami manalah nak korek duit jika jumlahnya ribuan RM yang dituntut kerajaan dalam tempoh yang amat terhad.

Wassalam.

Tindakan yang dikehendaki dari BPA:
TIDAK PERLU TINDAKAN (Jika sudi majukan aduan ini ke PDTK) Saya ni pesakit kronik, sakit jantung semua ada nanti surat jemputan mesyuarat lewat sampai macam kes baru ni... merabanlah pula saya.

Nak tanam banyak-banyak betik jantan di tanah pusaka Md Sesh; arwah emak suka sangat buat kerabu pucuk betik tiap kali bulan puasa.

Sila intai akuan saya sebelah kanan jika anda mahu membantu membangun tanah pusaka Md Sesh.

Tiada ulasan: