iDAN

19 Oktober 2011

Tebus talak demi kekasih

TEBUS TALAK...Normah sanggup tebus talak dengan bekas suami untuk berkahwin dengan teman lelaki.

Oleh Nazarali Saeril
nazarali@hmetro.com.my


JOHOR BAHRU: Untuk memastikan wanita dicintai menjadi milik mereka biarpun si dia sudah berkahwin, ada lelaki tidak kisah mengeluarkan puluhan ribu ringgit untuk membayar wang tebus talak.

Mungkin ada menganggap perbuatan itu ibarat `membeli isteri orang’ namun bagi lelaki dan wanita terbabit, itu bukan persoalan penting kerana segala urusan dilakukan mengikut prosedur termasuk proses di mahkamah.

Berkongsi pengalamannya, seorang wanita yang mahu dikenali sebagai Normah, 31, mengaku teman lelakinya membayar RM20,000 kepada mahkamah untuk kos tebus talak bagi mengesahkan perceraiannya dengan bekas suami.

Normah berkata, selepas diceraikan dia terus berkahwin dengan teman lelakinya itu dan kini mereka bahagia sebagai suami isteri.


“Suami saya sekarang tidak kisah mengeluarkan RM20,000 sebagai bayaran tebus talak asal kami dapat bersama,” katanya yang berkahwin buat kali kedua hanya selepas empat bulan dicerai suami pertama.

iDAN:

Tebus talak atau pun khuluq dulunya hanya dua negeri sahaja yang membolehkan, Perak & Wilayah Persekutuan tetapi kini semua negeri di Malaysia telah pun membenarkannya. Ada kalangan isteri yang berlaku curang punyai kekasih di luar mencari kelemahan suami untuk menebus talak dengan alasan dia tidak lagi menyintai suami biarpun dengan alasan yang remeh.

Kerap terjadi suami masih sayangkan isteri & anak-anak tetapi terperangkap dengan kelemahan suami yang membolehkan mahkamah membenarkan tebus talak atau khuluq ini dilaksanakan. Suami tak punyai peluang lagi membela diri atau berubah bilamana perintah mahkamah telah membenarkan isterinya mendapat tebus talak.

Perlaksanaan tebus talak atau khuluq ini perlulah dibuat kejadian semula agar tidak timbul kita menyalahi pelaksanaan hukum Allah yang adil lagi saksama.

Tiada ulasan: